Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tavallisesti Kristiina Hanhirova jalkautuu etsimään avuntarvitsijoita sinne, missä ihmiset liikkuvat. Nyt hän tavoittelee vanhuksia puhelimitse tarjotakseen keskusteluapua tai tukea kaupassa käynnissä, koiran ulkoilutuksessa ja muissa käytännön rutiineissa.

Ikäihmisille suunnattu Helsinki-apu palvelee numerossa (09) 310 10020

Teksti:
Petteri Ruotsalainen
Kuvat:
Kristiina Hanhirovan kotialbumi
Julkaistu: 26.3.2020
|
Muokattu: 28.1.2021
Kristiina Hanhirovatn työ muuttui koronaviruksen asettamien rajoitusten myötä etätyöksi. Hän tavoittelee vanhuksia nyt puhelimitse tarjotakseen keskusteluapua tai tukea kaupassa käynnissä, koiran ulkoilutuksessa ja muissa käytännön rutiineissa.

”Toivottavasti olemme Suomessa tarpeeksi fiksuja, jotta ymmärrämme ja jaksamme noudattaa yksinkertaisia rajoituksia”, puuskahtaa helsinkiläinen Kristiina Hanhirova, 55, kun puhe koskee koronavirusta.

”Jos emme noudata rajoituksia ja vähennä liikkumista, huonosti käy. Muut Euroopan maat, varsinkin Italia, käyvät tästä esimerkkinä”, Hanhirova sanoo.

Kristiina tietää omakohtaisesti, mistä puhuu, sekä perheensä että töidensä kautta.

Hän sairastaa itse astmaa ja sydänlihassairautta, ja hänen miehensä kuuluu kaikkein kriittisimpään riskiryhmään. Takavuosilta suomalaisille tv-ruudusta tuttu toimittaja Timo Laukkio on sairastanut akuutin myelooisen leukemian.

Kantasolun siirron läpikäynyt mies syö loppuelämänsä hylkimisenestolääkettä, joten hänen immuunijärjestelmänsä vastustuskyky on alhainen. Tartunnan sattuessa tie veisi sairaalan tehohoitoon.

Yksinäisiä vanhuksia etsimässä Itä-Helsingin baareissa

Kristiina Hanhirova on töissä Helsingin Seurakuntayhtymässä Vartiokylän seurakunnassa etsivän vanhustyön projektityöntekijänä.

”Pyrimme ehkäisemään ikäihmisten ja etenkin juuri eläkkeelle jääneiden ihmisten syrjäytymistä ja palvelujen ulkopuolelle jäämistä”, Hanhirova sanoo.

Hanhirova tekee ennakoivaa työtä ja yrittää löytää vanhuksia, jotka saattaisivat helposti jäädä elämässään yksin.

Ikäihmisten ei haluta eristäytyvän yksin asuntoihinsa, ja heille halutaan taata yhteiskunnan edut, joihin he ovat oikeutettuja. Erityisen huomion kohteena ovat miehet.

Hanhirova tekee ennakoivaa työtä ja yrittää löytää vanhuksia, jotka saattaisivat helposti jäädä elämässään yksin. Käytännössä se tapahtuu jalkautumalla sinne, missä ihmiset ovat.

”Kuljen Itäkeskuksen alueella esimerkiksi baareissa, kauppakeskus Itiksessä ja seurakuntien järjestämissä edullisissa yhteisöruokailuissa ja pysähdyn juttelemaan ihmisten kanssa”, Hanhirova kuvailee työtään.

Seurauksena voi olla vaikkapa eläkeläismiesten rinki, joka käy kirkolla pelaamassa biljardia.

Hän myös yrittää luoda eri tahojen, kuten kirkon, järjestöjen, säätiöiden ja viranomaisten välille verkostoja, jotka laajentavat ja tehostavat vanhuksia auttavaa työtä.

Koronavirus tekee ehkäisevästä vanhustyöstä entistäkin tärkeämpää

Nyt kun Kristiinan työ on koronaviruksen asettamien rajoitusten myötä muuttunut etätyöksi, vanhusten kontaktointi tapahtuu puhelimitse.

Helsinki-avun toimintamalli saatiin rakennettua viikossa, ja ensimmäiset yli 80-vuotiaat helsinkiläset on jo tavoitettu. Kristiina tarjoaa keskusteluapua tai tukea kaupassa käynnissä, koiran ulkoilutuksessa ja muissa käytännön rutiineissa.

Kunnianhimoisena tavoitteena on lopulta soittaa kaikille yli 80-vuotiaille helsinkiläisille sen varmistamiseksi, ettei kukaan jää ilman apua. Helsinki-avun puhelinpalveluun voi soittaa myös itse. Se on tarkoitettu yli 70-vuotiaille helsinkiläisille.

Helsinki-avun puhelinnumero on 09 310 10020 ja se palvelee arkisin kello 9–16. Myös soitot yli 80-vuotiaille tulevat aina tästä samasta Helski-avun puhelinnumerosta 09 310 10020 ja soittajina toimivat vain tehtävään koulutetut kaupungin ja seurakuntien työntekijät.

Kristiina Hanhirovan terveiset kaikille suomalaisille ovat harvinaisen selkeät. Vaikka ihminen itse on terve, hän voi silti levittää virusta. Toisaalta voi ajatella niitä ihmisiä, kuten terveydenhuoltohenkilökuntaa, joiden on pakko tehdä töitä.

”Pysykää kotona. Jos joudutte käymään kotinne ulkopuolella, muistakaa etäisyydet ja muut varotoimet.”

  • Helsinki-avun yhteistyökumppanina kauppa-asioinnissa toimii pääkaupunkiseudun osuuskauppa HOK-Elanto. Helsinki-avun puhelinnumerosta (09) 310 10020 voi tilata viikon kauppatavarat kerralla, ja ne kannetaan kotiovelle kaupungin ja seurakunnan työntekijöiden tai vapaaehtoisten toimesta.
  • Puhelinpalvelun lisäksi kauppakassin tilaamista, ostamista ja jakelutoimintaa varten on perustettu 18 koordinaatiopistettä eri puolille Helsinkiä. Näihin Helsinki-avun pisteisiin ei ikäihmisten tarvitse eikä pidä tulla itse paikalle apua hakemaan, vaan tarvittavan avun saa soittamalla.
  • Helsinki-apu kiinnittää erityistä huomiota ikääntyneiden ja kaikkien toiminnassa mukana olevien turvallisuuteen palvelun eri vaiheissa. Tämä koskee yhtä lailla asiakasrekisterin tietosuojaa kuin käytännön asiointia.

Lue lisää arjesta poikkeusolosuhteiden keskellä

Lisää aiheesta