Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Närpiön Vihannes natiivi pääkuva

Kasvimaan mestari tuntee vihannesten salat. Tapaa tomaattisi viljelijät!

Teksti:
Närpiön Vihannes
Kuvat:
Närpiön Vihannes
Julkaistu: 10.6.2021
Muokattu: 10.6.2021
Tunnetko jo mestarin, joka kasvattaa keittiösi vihannekset? Tiedätkö, mistä tomaatit, kurkut, paprikat ja chilit ovat kotoisin? Matkaa tästä maailman parhaan vihanneksen kotiin, tutustu Närpiön Vihannekseen ja ota resepti talteen! Kaupallinen yhteistyö / Närpiön Vihannes

Maailman paras vihannes kasvaa Närpiössä

Oletko joskus pohtinut, kuinka paljon Suomessa todella viljellään vihanneksia? Lukema on kymmeniä miljoonia kiloja, eikä mikään ihme: Närpiön Vihanneksella nimittäin häärii satoja vihannesten mestareita jo 33 viljelijän kasvihuoneissa.

– Närpiön Vihannes on moderni osuuskunta, jossa viljelijät tekevät yhdessä töitä parhaiden vihannesten eteen. Jos siis haluat korkealaatuisia ja maukkaita kotimaisia kasviksia, valitse ihmeessä meidät, kertoo Börje Ivars eli osuuskunnan viljelijä ja hallituksen puheenjohtaja.

Vihannesten mestarit ahertavat sinunkin ruokasi puolesta sukupolvien kokemuksella ja vain parhailla lajikkeilla. Kun mestarit ovat työnsä tehneet, matkaavat nämä 100 % kotimaiset ja Sirkkalehti-merkityt vihannekset lautasellesi heti poiminnan jälkeen.

Kotimainen vihannes on taattua laatua

Närpiön mestarit huolehtivat, että vihanneksen maku on ensiluokkainen – olipa kyseessä tomaatit, kurkut, paprikat tai chilit. Osaisitko kuitenkaan arvata, millaisen matkan esimerkiksi Dunne-tomaatti on matkannut sinunkin ostoskoriisi?

– Uutuuden matka ensimmäisestä testiviljelystä kauppaan kestää pari vuotta. Ensin testaamme tuotetta viljelijöiden kanssa ja sitten teemme makutestejä. Tämän testirumban aikana 95 % lajikkeista tipahtaa pelistä pois ja vain kaikista parhaat 5 % päätyy myyntiin, Ivars paljastaa.

Ensiluokkainen vihannes on tietenkin myös vastuullinen aina kotimaisesta lähituotannosta pakkauksiin asti. Esimerkiksi supermehevä kurkku pakenee hävikin kynsistä muovikääreellä, joka suojelee sen tuoreutta monta päivää. Paprika taas viihtyy oikein hyvin myös ilman pakkausta.

Tiedätkö sinä, kenen herkkuja syöt?

Meistä jokaisen on hyvä tietää, kenen herkkuja pistelet poskeesi. Siksi Närpiön bokseista löytyykin sekä vihannesten koti ja pakkauspäivä että viljelijän tiedot. Kurkkaa seuraavalla kauppareissulla vaikka TRIO-tomaattisekoituksen pakkauksesta löytyvistä teksteistä, kuka närpiöläisistä on tomaattiesi taustalla.

Mikä parasta, Närpiön Vihanneksella on aina lyhyt matka juuri sinun ruokapöytääsi. Mestarit viljelevät vihanneksiaan vain 13 kilometrin säteellä pakkaamosta, jolloin ympäristökuormitus on pieni ja sinä pääset napsimaan raikkaita herkkujasi max pari päivää niiden poimimisesta.

– Maailman parhaan vihanneksen salaisuus on mestarien yhteistyö. Ryhdyin viljelijäksi 32 vuotta sitten, koska kaikki huipputiedot ja osaaminen vihannesten kasvattamisesta olivat jo lähellä perhepiirissä. Nautin niin paljon siitä, kun näen vihannesten kasvavan, Ivars kertoo.

Börjen ura alkoi 1200 m² kasvihuoneesta, jonka ainoa työntekijä oli hän itse. Nykyään hänen 65 000 m² kasvihuoneessaan työskentelee 60 alan mestaria muun muassa Dunne-tomaatin parissa, jonka viljelyyn vain hänellä on oikeus. Näistä herkuista syntyy myös Börjen pehmeä tomaattikeitto – ota resepti talteen alta ja nauti kulhollinen maailman parhaita vihanneksia!

Börjen samettinen tomaattikeitto (4 annosta)

  • 1 perhepakkaus (600 g) kypsiä Dunne-tomaatteja

  • 2 rkl voita

  • 1 iso keltasipuli

  • 1 laakerinlehti

  • 1 tl kuivattua basilikaa

  • 3 rkl tomaattipyreetä

  • 1 l nesteseos, jossa vettä & kasvislientä

  • 2 dl kermaa

  • suolaa ja mustapippuria

  • ranskankermaa ja leipää tarjoiluun

Pilko sipuli ja kuullota voissa isossa kattilassa. Leikkaa Dunnet pienempiin paloihin.

Lisää kattilaan Dunnet, mausteet, pyree, kasvisliemi ja vesi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää kerma sekä mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

Tarjoile valmis keitto ranskankerman ja hyvän leivän kanssa.

Lisää aiheesta