Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kata keskikesän juhlapöytä gluteenittomilla klassikkoresepteillä

Teksti:
Fria Bröd
Kuvat:
Fria Bröd
Julkaistu: 14.6.2022
|
Muokattu: 14.6.2022
Juhannuksen juhlapöytään kuuluvat kesäiset herkut, mutta herkkävatsaiselle eivät kaikki kesäpöydän antimet sovi. Kokosimme yhteen parhaat ohjeet, joilla loihdit helposti myös gluteeniherkälle herkkusuulle sopivan kattauksen.

Nauti uuden sadon antimista

Kesä on juhlien aikaa, ja poutasäällä kelpaakin herkutella! Varhaisperunat, uuden sadon kasvikset ja kalaherkut ovat parhaimmillaan pihakesteissä nautittuna. Juhlia valmistellessaan moni järjestäjä joutuu kuitenkin ottamaan huomioon erikoisruokavaliot. Kuinka huomioida esimerkiksi gluteeniton, maidoton tai kasvisruokavalio, varsinkin jos itsellä ei ole niistä kokemusta?

Fria on kehittänyt ja valmistanut maukkaita gluteenittomia ja maidottomia leipomotuotteita jo yli neljännesvuosisadan ajan, todistaen, että gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa ei tarvitse luopua herkullisesta mausta. Kokosimme yhteen muutaman suosikkireseptimme, joilla loihdit vaivattomasti koko juhlaväelle maistuvan tarjoilun.

Gluteeniton ja raikas salaatti varhaisvihanneksista

6 annosta

Ainesosat

  • 4 viipaletta Fria Karkea -leipää, sulatettuna
  • 500 g pieniä kiinteitä kuorellisia perunoita
  • 150 g pieniä ohuita porkkanoita
  • 250 g tuoretta parsaa, pelkkä kärki
  • 4 kevätsipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
  • sormisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
  • 2-3 rkl oliiviöljyä

Valmistus

Pese perunat, porkkanat, parsat ja kevätsipulit. Halkaise porkkanat pituussuunnassa. Leikkaa parsasta kärki irti (säästä varret esim. keittoon). Leikkaa kevätsipulit vinottain n. 1 cm paksuiksi.

Keitä runsaasti kevyesti suolattua vettä isossa kattilassa ja keitä perunoita 10 minuuttia. Lisää parsat ja porkkanat keittoveteen ja jatka keittämistä 2-3 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä, kaada vesi pois ja huuhtele vihannekset nopeasti kylmällä vedellä. Valuta hetki.

Halkaise perunat ja asettele sitten kaikki vihannekset tarjoilulautaselle. Lorauta päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua. Mausta sormisuolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Murusta sulaneet leipäviipaleet. Paista leipämuruset oliiviöljyssä keskikorkeassa lämmössä kunnes ne saavat kullanruskean sävyn. Laita muruset salaatin päälle.

Pikkusuolaiseen nälkään

30 minuuttia

Lämmin voileipä sopii täydellisesti alkuruoaksi, välipalaksi, tai vaikkapa salaatin kaveriksi pääruokana. Käytä Frian karkeaa gluteenitonta hapanjuurileipää ja päällystä se bataatilla, halloumilla ja kotitekoisella rucolapestolla. Ruokaisa gluteeniton voileipä on maukas ja helppotekoinen. Vegaanisen vaihtoehdon saat helposti korvaamalla halloumin esimerkiksi tofulla tai kasvispohjaisella grillijuustolla.

Ainesosat

  • 8 siivua Fria Tumma Hapanjuurileipää
  • 2 bataattia, viipaloituna pituussuunnassa
  • 200 g halloumia, viipaloituna
  • tuoreita rucolan lehtiä

Rucolapesto:

  • 3 dl tuoreita rucolan lehtiä
  • 1 ruukku basilikaa
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistus

Lämmitä uuni 225°C:seen. Levitä bataattisiivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Voitele bataattisiivut oliiviöljyllä ja suolaa ne kevyesti hiutalesuolalla. Paahda siivuja uunissa, kunnes ne ovat kauniin ruskeat ja pehmeät, noin 20-25 minuuttia.

Laita kaikki rucolapeston ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes seos on tasainen.

Paista halloumi molemmilta puolilta oliiviöljyssä.

Levitä rucolapesto leipäviipaleelle ja lisää sitten bataatti, rucolan lehtiä, pestoa ja halloumijuustoa. Lisää päällimmäiseksi leipäviipale.

Makeaa mahan täydeltä

15 min, n. 12 palaa

Ei juhannusta ilman mansikoita. Tätä raikkaan herkullista mansikkakakkua uskaltaa herkkävatsainenkin ottaa useammankin palan, sillä sen pohjana ovat Frian mehukkaat, gluteenittomat sitruunamuffinit.

Ainesosat

  • 3 pussia Fria Sitruunamuffineja (kakkuun tarvitaan n. 10 muffinia)
  • 5 dl vispikermaa tai kasvipohjaista vispiä.
  • 4 rkl lemoncurdia (sitruunatahnaa), tai enemmän, jos haluat vahvemman sitruunan maun
  • 1 pussi pakastevadelmia, sulatettuina
  • 4 rkl vadelmahilloa
  • Tuoreita mansikoita koristeluun

Valmistus

Leikkaa muffinit kolmeen osaan. Laita alaosa ja keskiosa suuren irtopohjavuoan pohjalle. Varmista, että saat tiiviin pohjan.

Vatkaa kerma lemoncurdin kanssa. Paakkujen välttämiseksi voit vatkata kerman kevyesti ensin, notkistaa sitruunatahnan haarukalla ja sekoittaa sitten kermaan. Levitä hieman alle puolet seoksesta kakkupohjan päälle.

Sekoita vadelmat ja vadelmahillo ja levitä kermavaahdon päälle. Levitä toinen kerros sitruunamuffineja. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Poista irtopohjavuoan reunat ja levitä loput kermavaahtosekoituksesta päälle. Levitä myös reunoille ja koristele tuoreilla mansikoilla.

Tavataan gluteenittomalla pakastealtaalla!