Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Klassikon makua

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 9.8.2024
|
Muokattu: 9.8.2024
Kaupallinen yhteistyö / Meira. Meiran ketsuppia on töräytelty makaronilaatikon päälle Suomessa jo 50 vuoden ajan ja se sopiikin täydellisesti kaikenlaisten makaronilaatikoiden kaveriksi. Suomessa valmistettu, runsaan tomaattinen ketsuppi on merkitty Avainlippu-tunnuksella eikä sisällä säilöntäaineita.

Yhden vuoan tonnikala-makaronilaatikko

Helpoin makaronilaatikko tehdään keittämättömistä makaroneista. Tämän tomaattisen makaronilaatikon ainekset vain sekoitetaan uunivuoassa. Tonnikalan seuraksi sopii keltasipulia lempeämpi purjo, jota ei tarvitse kuullottaa pannulla etukäteen, vaan se pehmenee sopivasti uunissa paistamisen aikana. Makaronilaatikon tomaattista makua pehmentää ruokakerma, joka kannattaa valita esimerkiksi juuston makuisena. Koska makaroneja ei keitetä etukäteen, nestettä on hyvä olla hieman tavallista enemmän: vuokaan voi kaataa purkkien huuhteluun käytetyn pienen määrän vettä. Laatikon pinta viimeistellään tietysti juustoraasteella. Valmis makaronilaatikko saa vetäytyä hetken aikaa, ennen kuin se tarjotaan maukkaan Meiran ketsupin kanssa.

  • 250 g (noin 4 1/2 dl) makaronia 
  • 7 cm:n pätkä purjoa (noin 1 dl purjosilppua) 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 2 tlk (à 150 g) tonnikalaa paloina öljyssä 
  • 500 g paseerattua tomaattia 
  • 2 dl maustettua ruokakermaa, esimerkiksi juustokermaa
  • 1 1/2 dl vettä 
  • 1/2 tl oreganoa 
  • 1/4 tl mustapippuria 
  • 1 tl suolaa 

Päälle:

  • 150 g juustoraastetta

    1. Mittaa uunivuokaan makaronit.  
    2. Huuhtele purjo ja leikkaa pieneksi silpuksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Valuta tonnikala. 
    3. Lisää purjosilppu, valkosipuli ja tonnikala uunivuokaan. Kaada mukaan paseerattu tomaatti sekä ruokakerma. Huuhtaise purkit vedellä ja kaada vesi (noin 1 1/2 dl) vuokaan. Mausta oreganolla, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita ainekset vuoassa. 
    4. Ripottele päälle juustoraaste.  
    5. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna ruoan vetäytyä hetken ajan. Tarjoa Meiran ketsupin kanssa.

Rapea peltimakaronilaatikko

Tässä makaronilaatikossa rapeaa juustoista pintaa on paljon! Pellille tehtävä makaronilaatikko valmistuu myös hieman nopeammin kuin perinteinen uunivuokaversio. Valmistus aloitetaan tavalliseen tapaan, eli makaronit keitetään, jauheliha paistetaan ja munamaito sekoitetaan, mutta uunivuoan sijaan ainekset levitetäänkin korkeareunaiselle pellille. Pinta viimeistellään korppujauho-juustoraasteseoksella, joka tekee pinnasta herkullisen rapean. Kun makaronilaatikon pinta on ruskistunut, se otetaan uunista ja annetaan hetken aikaa jäähtyä. Peltimakaronilaatikko tarjotaan tietysti runsaan tomaattisen Meiran ketsupin kera.

  • 400 g makaronia
  • 1 1/2 l vettä
  • 2 kpl kasvisliemikuutiota
  • 1 rkl öljyä
  • 1 kpl sipuli
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 5 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus muskottipähkinää
  • 75 g juustoraastetta
  • ½ dl korppujauhoja

    1. Keitä makaroneja liemikuutioilla maustetussa vedessä 7 minuuttia. Laita leivinpaperi syvälle uunipellille. Valuta makaronit ja kumoa ne pellille.
    2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna 1 rkl öljyä isolla pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää pannulle jauheliha ja paista kypsäksi, mausta. Sekoita jauhelihaseos makaronien joukkoon pellillä.
    3. Yhdistä munamaidon ainekset kulhossa. Kaada seos pellille ja sekoita hyvin. Yhdistä juustoraaste korppujauhoihin ja ripottele makaronilaatikon päälle.
    4. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja tarjoa Meiran ketsupin kanssa.

Mehevä vegaaninen makaronilaatikko

Makaronilaatikko maistuu myös vegaanisena. Laatikkoon tulee sipuli-soijarouhepaistos, jossa on runsaasti mausteita. Soijarouhetta kannattaa paistaa pannulla sipulin kanssa ennen nesteen lisäämistä, jotta rouheen koostumus pysyy miellyttävänä. Mehevyyttä ruokaan tuovat makaronien keitinliemi ja kaurakerma. Pinta viimeistellään korppujauhojen ja vegaanisen juustoraasteen seoksella, joka tekee pinnasta rapean. Pöytään katetaan makaronilaatikon paras kaveri Meiran ketsuppi.

  • 400 g makaronia
  • 1 1/2 l vettä
  • 2 kpl kasvisliemikuutiota
  • 2 kpl sipulia
  • 3 rkl öljyä
  • 2 dl soijarouhetta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 5 dl kauravalmistetta ("kermaa")
  • 1 dl korppujauhoja
  • 150 g vegaanista juustoraastetta

    1. Keitä makaroneja liemikuutioilla maustetussa vedessä 7 minuuttia. Valuta ja ota 4 dl kasvislientä talteen.
    2. Kuori ja kuutioi sipulit. Kuullota sipulia öljyssä muutama minuutti. Lisää pannulle soijarouhe ja paista hetki. Mausta soijakastikkeella ja mausteilla. Lisää pannulle 2 dl kasvislientä ja paista kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen.
    3. Voitele uunivuoka öljyllä. Kumoa makaronit ja soijarouhepaistos vuokaan. Kaada joukkoon kaurakerma ja loppu kasvisliemi. Sekoita korppujauho vegaaniseen juustoraasteeseen ja ripottele vuoan pinnalle.
    4. Paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja tarjoa Meiran ketsupin kanssa.