Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kolmen hampparin taktiikalla kesään

Kolmen hampparin taktiikalla kesään

Teksti:
Vaasan
Kuvat:
Vaasan
Julkaistu: 12.5.2022
Muokattu: 12.5.2022
Grilli käy innokkaimmilla jo kuumana ja mikäs sen parempaa kuin hyvä hampurilainen. Monella intohimoisella kotikokilla onkin oma luottoreseptinsä kun kyse on hampparista. Jos kuitenkin kaipaat uusia makuja hampurilaiseesi, kokosimme yhteen kolmen rustiikkisen kalahampparin ohjeet lisukkeineen. Onnistuu myös ilman grilliä! Kaupallinen yhteistyö / Vaasan

Trendit muuttuvat, leipä pysyy

Suomi on aina ollut leipämaa, sillä viljalla on ollut merkittävä rooli yhteiskunnassamme jo vuosisatoja. Ruokakulttuurimme on tietenkin kokenut viimeisen 170 vuoden aikana myös suuria muutoksia. Perinteinen leipä on tästä huolimatta pysynyt vahvasti mukana ruokavaliossamme, saaden rinnalleen uutuuksia, jotka ovat ajan myötä vakiintuneet osaksi ruokapöytäämme. Yksi tällainen on tietysti hampurilainen.

Vaasan Street Food -tuotteet koostuvat erilaisista hampurilais- ja hodarisämpylöistä. Hamppari on suomalaisten lempiruokaa erityisesti kesällä, mutta moni päätyy valmistamaan sen aina samalla tavalla, vaikka kaipaisikin vaihtelua.

Rustiikkiset kalahampparireseptimme antavat mielikuvituksellesi ruokaa, kirjaimellisesti! Hamppareiden lisäksi erilaisia lisukkeita voi helposti yhdistellä eri makunystyröitä miellyttämään. Mukana on tietysti suolaisia ja mausteisia makuja, mutta myös aavistus raikasta happoisuutta ja makeuttakin.

Vaasan Street Food -hampparisämpylöitä löytyy viittä erilaista: perinteinen Hampurilaissämpylä, rukiinen Dark BRGR, Soft Bun -perunaburgeri, pienempi Lil BRGR ja muhkea Gourmet burgerisämpylä. Lisäksi hapanjuureen leivottu uutuus Rustic BRGR, joka löytyy ainoastaan S-kaupoista. Kokeile ja löydä oma suosikkisi! Vaasan Street Food -tuotteet ja muut raaka-aineet näihin resepteihin voit ostaa suoraan osoitteesta s-kaupat.fi.

Ainesosat:

  • 4kpl sämpylöitä
  • 480 g muikkuja, perattuja
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ½ kpl fenkolia

Ohje:

  1. Kuivaa muikut hyvin ja suolaa kevyesti.
  2. Ripottele valurautapannulle suolaa ja kuumenna höyryävän kuumaksi.
    Hiillosta muikut noin ½ minuuttia per puoli.
  3. Paista sämpylät öljyssä kevyesti.
  4. Leikkaa fenkolit ohuiksi viipaleiksi jääveteen, jotta ne ”rapeutuvat”.

Marinoitua perunaa

Ainesosat:

  • 250 g varhaisperunaa
  • 100 g rypsiöljyä
  • 50 g valkoviinietikkaa
  • 3 oksaa kevätsipulia hienonnettuna
  • 10 g kapriksia
  • ½ kpl punasipulia hienonnettuna
  • suolaa, mustapippuria

Ohje:

  1. Keitä perunat napakan kypsiksi, anna jäähtyä 10 minuuttia.
  2. Viipaloi perunat ja sekoita muut ainekset paitsi kevätsipuli perunoiden joukkoon.
  3. Anna maustua 1h ja lisää lopuksi kevätsipuli sekä mausta suolalla ja mustapippurilla.

Etikkakurkkua

Ainesosat:

  • ½ kpl kurkkua viipaloituna
  • ½ dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 ruukku tilliä hienonnettuna

Ohje:

  1. Kiehauta, sokeri, vesi, etikka ja jäähdytä liemi.
  2. Lisää viipaloidut kurkut, anna maustua 1 h ja lisää lopuksi tilli.

Piparjuurimajoneesi

Ainesosat:

  • 200 g majoneesia
  • 1 rkl piparjuuritahnaa
  • mustapippuria

Ohje:

  1. Sekoita majoneesi ja piparjuuritahna. Mausta mustapippurilla.

Hampparin kokoaminen: Aseta marinoidut perunat pohjimmaiselle sämpylälle, seuraavaksi fenkoliviipaleet, muikut, piparjuurimajoneesi ja kurkut, sekä sämpylän kansi.

Sour dough burger rapeasta hauesta

Ainesosat:

  • 4kpl sämpylöitä
  • 600 g nahatonta haukifileetä
  • 2 kpl kananmunaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 5 dl korppujauhoja
  • 1 l syväpaistoöljyä
  • suolaa

Ohje:

  1. Leikkaa hauet annospaloiksi ja mausta suolalla.
  2. Riko kananmunista rakenne. Leivitä kalapalat vehnäjauhoissa, kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.
  3. Friteeraa kalapalat 160-asteisessa syväpaistoöljyssä noin neljä minuuttia tai kunnes palat ovat kullanruskeita.

Tuore salsa

Ainesosat:

  • 10 kpl kirsikkatomaatteja, puolitettuna
  • ½ kpl kurkkua, kuutioituna
  • ½ kpl punasipulia, kuutioituna
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 3 oksaa kevätsipulia, hienonnettuna
  • ½ ruukkua korianteria, hienonnettuna
  • suolaa, mustapippuria

Ohje:

  1. Sekoita muut ainekset paitsi yrtit ja anna maustua 1h. Lisää lopuksi kevätsipuli ja korianteri.

Pikkelöityä jalapenoa

Ainesosat:

  • 2 kpl jalapenoa viipaloituna
  • ½ dl väkiviinaetikkaa
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl vettä

Ohje:

  1. Kiehauta, sokeri, vesi, etikka ja jäähdytä liemi. Lisää jalapenot ja anna maustua 1h.

Jalapenomajoneesi

Ainesosat:

  • 200 g majoneesia
  • 5 kpl jalapeno renkaita, säilyke
  • ¼ ruukkua korianteria, hienonnettuna
  • ½ kpl limemehua

Ohje:

  1. Hienonna jalapenot, lisää majoneesin joukkoon, mausta korianterilla ja limemehulla.

Hampparin kokoaminen: Pursota majoneesi pohjimmaiselle sämpylälle. Nosta kalapihvi päälle, lisää muutama lusikallinen salsaa, koristele korianterilla ja nosta kansi päälle.

Kids burger à la Vaasan

Ainesosat:

  • 4 kpl Vaasan sour dough -sämpylöitä
  • 4 kpl Kala Fabrik -lohipihvi
  • 8 kpl maustekurkkuviipaleita, suikaloituna
  • 160 g valmista remouladekastiketta
  • 8 kpl tomaattiviipaleita
  • 4 kpl jääsalaatinlehtiä
  • ½ dl rypsiöljyä

Ohje:

  1. Paista kalapihvit pannussa.
  2. Paista sämpylät kauniin ruskeiksi.
  3. Aseta salaatinlehti pohjimmaisen sämpylän päälle. Nosta kalapihvi päälle, lisää remouladekastike, tomaatti ja maustekurkkusuikaleet sekä kansi.