Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Lähde matkalle Pietariin lasten kanssa

Lähde matkalle Pietariin lasten kanssa

Teksti:
Katja Palomäki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.5.2016
Muokattu: 31.8.2020
Monelle lapsiperheelle Pietari on uusi kohde. Matkaan kannattaa lähteä rohkeasti, sillä suurkaupunki ehtii hurmata jo viikonlopussa.

"Hui, kato tuolla on hai", huudahtaa Nella, 4 vuotta.

Joka puolella uiskentelee värikkäitä kaloja, rauskuja ja pelottavan kokoisia haita. Korallit huojuvat vedessä ja kirkkaankeltaiset pikkukalat parveilevat aivan pään päällä. Kaksivuotias Amelia tuijottaa lumoutuneena raidallisen siipisimpun myrkkyevien leijumista akvaariossa.

Olemme kuin merten syvyyksissä, Pietarin merimaailmassa Planeta Neptunissa. Seuraavaksi suunnataan katsomaan kilpikonnien uiskentelua ja kallista kaviaaria tuottavia jättikokoisia sampia.

Monelle lapsiperheelle Pietari on uusi kohde, vaikka kaupunkiin on helppo matkustaa jälkikasvun kanssa. Matkat sujuvat sukkelaan Allegrolla, joka sujahtaa Helsingistä Pietariin neljä kertaa päivässä. Kolmessa ja puolessa tunnissa ehtii kiipeillä leikkijunan päällä, tutkia junakirjastoa ja testata ravintolavaunun lihapulla-annokset.

Nukkejen luo vai sirkukseen?

Lapsivierailla on Pietarissa mistä valita. Pienet innostuvat Demmenin marionettiteatterista tai Suuresta nukketeatterista, jossa kieltä tuntematonkin tempautuu mukaan ilmeikkäiden nukkejen maailmaan. Grand Maket Rossija taas tarjoaa näkymän Venäjään pienoiskoossa Karjalan lehmilaitumista taigan metsäpaloihin.

Taiteen kanssa pääsee kosketuksiin Eremitaasin lasten kierroksilla, ja venäläisen sirkustaiteen ihmeet kokee eläinnumeroineen Pietarin sirkuksessa. Hurjapäille löytyy huvittelulaitteita Ristisaaren Divo Ostrov -huvipuistosta.

Namia mahan täydeltä

Venäjällä syöminen on keskeinen osa kulttuuria. Siispä maha kohti Solo Sokos Hotel Vasilievskyn Repin-ravintolaa. Lapset saavat valita omalta listaltaan tuttuja makuja. Aikuisille maittavat venäläiset herkut kaalikeitosta pelmeneihin. Ruokaa odotellessa pienet täyttävät Onni Oravan tehtäväkirjoja.

Mutta on ravintolassa kiinnostavampaakin, kun Nella huomaa jättisuuret maatuskat. "Saako niitä koskea?" pieni kysyy ja ystävälliset tarjoilijat nyökyttelevät.

Kun on ruoan aika, kana perunamuusilla katoaa nopeasti pieniin suihin. Mutta paras on vielä edessä. Lasten silmät säihkyvät, kun eteen kannetaan suussa sulavaa, kermaista venäläistä jäätelöä. "On namia", hihkuu pienin.

Hotellihuoneesta pulikoimaan

Vasilinsaarella sijaitseva Solo Sokos Hotel Palace Bridge on toimiva hotelli lapsiperheille. Perheen pienimmille löytyy leikkinurkkaus. Korkeatasoisessa hotellissa on kylpylä ja tilavat huoneet.

Huoneeseen voi pyytää etukäteen potan, pinnasängyn, lisävuoteen ja Onni Orava -pehmolelun. Myös lastenhoitopalveluja saa tilauksesta.

"Uimaan, uimaan", Amelia kiljuu ja lähtee rantasandaalit jalassaan läpsyttelemään kohti hotellin roomalaistyylistä kylpylää. Aurinko paistaa sisään, kun vanhojen holvikaarien välistä avautuu ylellinen kylpyläosasto: porealtaita rentoutumiseen, kuumia ja kylmiä altaita, vesihierontaa nautiskeluun ja trooppisia suihkuja.

Todellinen helmi on tietysti lastenallas, jonka pärskeissä pienet viihtyvät useammankin tunnin. Välillä käydään testaamassa lumisaunaa, hamamia tai jotain muuta kahdeksasta erityyppisestä saunasta. Iltaisin kylpylä on varattu vain aikuisille.

Vierailu jätin luo

Ensimmäisenä silmiin osuu miehen korkuinen sohva.

"Jättiläinen asuu täällä", valistaa Nella matkaseuruetta, kun avaamme oven Dom Velikanaan.

Don Velikanassa eli Jättiläisen talossa on valtava keittiö, isoja lautasia ja haarukoita. Lisäksi löytyy talon kokoinen herätyskello, tuhansia litroja vetävä limsapullo, säilyketölkki, jonne mahtuu kymmenen lasta, sängyn kokoinen kirja ja rotankolo, jossa aikuinenkin tuntee olonsa pieneksi.

Jätin talon vieressä on muitakin kiinnostavia kohteita. Isommat lapset voivat eksyä lasilabyrinttiin tai vierailla kauhutalossa. Toisille sopii paremmin eläinten silittely tai käynti talossa, jossa kaikki on ylösalaisin.

"Mä haluun mennä ihmisen kehoon", ilmoittaa Nella nähdessään ison suun ja pehmeän kielen. Matka vie läpi nenäkarvojen ja sydänpumppujen.

Esillä on aivojen konehuone, kasa ihoa ja luita, valtava silmämuna ja värikkäitä sappinestepulloja. Lopussa koetetaan metsästää suoliston bakteereja.

Paras aika matkustaa Pietariin on alkukeväästä syksyyn. Useiden nähtävyyksien lisäksi ilmaisia leikkipuistoja löytyy joka toisesta korttelista.

Paluumatkalla lapset ja aikuiset herkuttelevat kaali- ja omenakinuski-blineillä, joita myyvät muun muassa Teremok-kioskit. "Spasiba, spasiba", toistelee Nella tyytyväisenä kotimatkalla junan passintarkastajille.

Näin liikut Pietarissa

Pietari on yli viiden miljoonan asukkaan suurkaupunki, jossa etäisyydet ovat pitkiä. Kävelyä varten kannattaakin sujauttaa jalkaan paksupohjaiset, mukavat kengät. Helpointa on tilata hotellilta kuljetuspalvelut.

Ruuhkat välttää kätevimmin metrolla. Reitit ovat selkeitä ja metroasemat itsessään jo nähtävyyksiä. Metroissa ei ole hissejä, joten pieniä lapsia varten on varattava kantoliina tai kannettavat rattaat.

Takseja voi pysäyttää kadulta, mutta kättä heiluttamalla pääsee myös yksityis-auton kyytiin. Kuljettajalle kerrotaan määränpää, sovitaan hinta ja maksetaan käteisellä.

Raitiovaunuilla tai johdinautoilla tutkailee nopeasti eri alueita, mutta reittitietämys tai hyvä kartanlukutaito on silloin tarpeen.

Kesäisin vesibussit kuljettavat kaupunkilaisia Neva-joella. Tunnin tai parin jokiveneristeilyillä pääsee helposti silmäilemään Pietarin nähtävyydet leppoisasti laivan kannella istuskellen.

3 Sokos Hotellia Pietarissa

S-Etukortilla saat Bonusta myös Pietarin hotelliöistä. Pietarissa on kolme Sokos Hotellia, joista valita:

  • Original Sokos Hotel Olympia Garden, Bataiskii Pereulok 3 A
  • Solo Sokos Hotel Palace Bridge, V.o. Birzhevoi Pereulok 2-4
  • Solo Sokos Hotel Vasilievsky, V.o. 8 Liniya 11-13

3 vinkkiä lasten välipalaksi

  • Piirakka: Maista Stolle-ketjun piirakkaa kaali-, sieni- tai kanatäytteellä. Lapsille maistuvat mustaherukka- ja omenapiirakka.
  • Blinit: Mieleisiä herkkuja ovat venäläiset ohukaiset, joita saa suolaisilla ja makeilla täytteillä.
  • Jäätelö: Ravintolat ja katukärryt tarjoavat kermaista herkkua. Makuvalikoimaa löytyy vaniljasta pistaasiin.

​3 muistettavaa ennen matkaa

  • Hanki viisumi ajoissa matkatoimiston tai viisumipalveluiden kautta. Varaa hotelli, joka hoitaa myös kutsun viisumia varten. Muista myös passi.
  • Varaa lento-, juna- tai laivaliput hyvissä ajoin. Alkukesä on huippusesonkia.
  • Luottokortilla pärjää Pietarissa hyvin, mutta vaihda ruplia pikkuostoksia varten.

Lisää aiheesta