Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Mandariinikana

Maaliskuussa on aika syödä mandariineja ja päärynöitä sekä maustaa tuoreella inkiväärillä – lue lisää satokauden parhaista kasviksista

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 1.3.2019
Muokattu: 30.3.2021
Maaliskuussa ehtii vielä nauttia sitruskaudesta ja poimia ostoskoriin mehukkaat veriappelsiinit ja mandariinit. Nyt vietetään myös päärynän, parsakaalin, inkiväärin ja latva-artisokan satokautta. Katso tästä satokausireseptit!

Parsakaali

Kauniin vihreä parsakaali on superruokaa varresta nuppuihin. A- ja C-vitamiinien lisäksi se sisältää kivennäisaineita ja proteiinia. Parsakaali on parasta rapeana, joten rouskuttele sitä raakana ja paahda tai keitä vain kevyesti. Kuori ja paloittele myös varsi ruokaan.

Päärynä

Päärynöitä on olemassa yli 7 000 lajiketta, tässä yksi niistä! Xenia-päärynä on rouskuvan rapea ja kypsänäkin rakenteeltaan kova päärynä. Maku on yhtä mehukas ja raikas kuin pehmeämmissä päärynöissä. Tee vaihteeksi kaurapaistos päärynöistä tai käytä päärynät suolaisen piirakan täytteeksi fetan kaverina.

Veriappelsiini

Veriappelsiinin sesonkia odottaa jokainen ruoan ystävä tähtikokista kotikokkiin. Veriappelsiinissa maku ja terveys yhdistyy: siinä on eniten C-vitamiinia kaikista sitruksista. Päivän C-vitamiinit saat jo yhdestä veriappelsiinista.

Mandariini

Lähes siemenettömät Nadorcott-mandariinit viimeistelevät pikkusitrusten sesongin. Aromikkaan, ohutkuorisen hedelmän maku sen kuin vain kehittyy poimimisen jälkeen. Neljästä mandariinista saat päivän C-vitamiinit – näppärä nautinto! Mandariini sopii niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin.

Inkivääri

Inkivääri on tullut ryminällä myös suomalaiseen ruokakulttuuriin, eikä syyttä. Aasiassa supersuosittu maustekasvi antaa makua ja säväkkyyttä moneen tuttuun ruokaan. Inkivääri on helpointa käyttää raasteena: kuori muhkurainen mykerö ja raasta.

Latva-artisokka

Etelä-Euroopassa latva-artisokka on parsan kaltainen sesonkiherkku. Kokonaisena keitetyn latva-artisokan voi syödä käsin lehti kerrallaan. Yleensä lehdet nautitaan dippaamalla niiden kärki sitruunalla maustettuun voisulaan.