Miten olisi uppomuna tai munakasrulla – kananmuna taipuu moneksi | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kananmuna taipuu moneksi.

Miten olisi uppomuna tai munakasrulla – kananmuna taipuu moneksi

Teksti:
Helena Saine-Laitinen ja Niina Mälkiä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 24.3.2020
Muokattu: 31.8.2020
Kananmunaa arvostetaan monipuolisena ja ravintorikkaana raaka-aineena. Valmistat siitä nopeasti ja edullisesti niin ruokaisia kuin makeita herkkuja.

Kananmunalla on tärkeä rooli monissa ruoissa ja leivonnaisissa. Se saostaa majoneesin ja hollandaisekastikkeen, hyydyttää makaronilaatikon ja paahtovanukkaan sekä kuohkeuttaa kakkutaikinat ja kiillottaa pullien pinnat.

Aamiaisella muna maistuu monille keitettynä tai paistettuna. Voit valmistaa myös erilaisia munakkaita liedellä tai näppärästi uunissa ja jopa mikrossa. Kokeile vaihteeksi pieniä annospiiraita ja vuoraa muffinipellin kolot paahtoleivillä, lisää koloon kinkkua, tomaattia ja mausteita, riko päälle kananmuna ja kypsennä uunissa. Muista myös brunssipöytien suosikit, uunimuna-avokadot ja uppomunat parsan kera.

Keitettyjä, kuorittuja kananmunia voit piilottaa lihamurekkeeseen tai lohipiirakkaan, viipaloida silli- tai katkarapuleivälle, upottaa pinaatti- tai ramenkeittoon ja käyttää ruokaisaan kalasalaattiin. Saat näyttävän vadin noutopöytään, kun marinoit munat vaaleanpunaisiksi punajuurisäilykkeen etikkaliemessä, halkaiset ja täytät vaikkapa mädillä ja graavi- tai savukalalla. Munavoi syntyy näppärästi munaleikkurilla: viipaloi muna, käännä 90 astetta, paina leikkuria uudelleen ja sekoita silppu pehmeään voihin.

Kääretortun tapaan tehtävän munakasrullan sisään voit kääräistä maukkaan täytteen sienistä, katkaravuista, savuporosta tai -lohesta. Se sopii tarjottavaksi vaikkapa alkupalana pääsiäispöydässä.

Kananmunat säilyvät tasaisessa huoneenlämmössä tai viileässä (12–14 astetta) jopa parasta ennen -päivämäärää pidempään.

3 x väriä pintaan

Kultakuoret

Lisää vesilitraan 1 rkl etikkaa ja 2 rkl kurkumaa. Keitä munia 10 minuuttia.

Raitapaidat

Kieputa munien ympärille kumilenkkejä. Lisää keitinveteen pala punakaalia ja 1 rkl etikkaa. Keitä munia 7 minuuttia ja anna jäähtyä liemessä.

Punaposket

Marinoi keitettyjä kuorittuja munia 6–8 tuntia liemessä, jossa on 1,5 dl etikkapunajuurten lientä, 1 rkl balsamiviinietikkaa ja ripaus suolaa.

Lisää aiheesta