Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Halva pääkuva

Muistatko vielä nämä namut? Maailman paras laku täyttää 70 vuotta.

Teksti:
Halva
Kuvat:
Halva
Julkaistu: 20.5.2021
Muokattu: 23.6.2021
Maailman paras lakritsi täyttää 70 vuotta, kun lakumatto saavuttaa namien maailmassa varsin arvokkaan iän. Tiesitkös silti sitä, että Halvan tarina alkoi 90 vuotta sitten aivan eri tuotteesta? Sukella karkkitalon historiaan ja voita 1000 € lahjakortti lomalle! Kaupallinen yhteistyö / Oy Halva Ab

Hyllyt täynnä Halvan namuja jo 90 vuotta

Halva on suomalainen perheyritys ja karkkitalo, joka levitti makeat siipensä makeishistoriaan jo 1930-luvulla. Vaikka lakritsi onkin ollut Halvan tunnetuin makeistuote jo 1950-luvulta asti, alkoi tämän firman tarina jostain aivan muusta makeisesta.

Halvan perustivat Jean ja Michael Karavokyros – kreikkalaiset veljekset, jotka lähtivät töiden perässä uuvuttavalle matkalle kohti Pietaria ja lopulta Suomea. Ennen lähtöä veljesten isoäiti turvasi matkan makeanhimon varalta ja sujautti poikien taskuun suvun oman halva-reseptin.

Suomessa pojat tekivät erilaisia hanttihommia mutta pistivät samalla merkille, että halva on myös täällä lakujen luvatussa maassa suosittu tuote. Pian isoäidin resepti alkoikin poltella poikien taskussa, jolloin veljekset perustivat oman liiketoimintansa halvan valmistukseen.

Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa – jo 70 vuotta

Halvan matka jatkui halvasta marmeladiin, vaikka makeistuotanto keskeytyikin sodan aikana raaka-ainepulan vuoksi. 40-luvun lopussa sokeria saatiin lisää, jolloin kuvioihin astui Halvan tikkari. Eivätpä ajan suomalaiset arvanneet, mitä herkkuja veljekset keksivät sitten valmistaa.

Veljekset pohtivat 40-luvun lopussa, mitä uusia tuotteita he valmistaisivat. Laku oli heille jokseenkin vieras, mutta he näkivät potentiaalia eri makuiselle ja muotoiselle lakritsille. Näin syntyi legendaarinen Lakumatto, jonka muoto on tavaramerkillä suojattu, Halvan 3. polven toimitusjohtaja Jean Karavokyros muistelee. Jean jatkoi yritystä isänsä Fokionin jalanjäljissä.

Kun suomalaisten makuhermot oli hurmattu Halvan lakritsilla, veljekset rakennuttivat oman tehtaan. 50-luvulta lähtien maailman parhaan lakun koti onkin ollut Helsingin Pitäjänmäessä, josta myydään maailmalle vuodessa jopa 3,5 miljoonaa Vanhaa Autoa, kilometrikaupalla 70 vuotta sitten lanseerattua Lakumattoa sekä mahdottoman monta muuta makupalaa.

Rakastettu lakuvanhus jäi herkkusuiden mieliin niin makunsa kuin legendaarisen jinglensä ansiosta. 70-luvun alussa ilmoille kajahtikin ensimmäistä kertaa Kaarlo “Kalle” Kaartisen ja Delta Rhythm Boysin “Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa” -mainoslaulusävelmä.

Legendaarisessa lakussa maistuu vastuullisuus

Maailman parasta lakritsia on siis valmistettu Halvan johdolla jo 70 vuotta. Ei siis ole mikään ihme, että tämä perheyritys tuntee lakun ystävien makumieltymykset läpikotaisin. Maukkaan maun ohella tehtaan toimintaa ohjaa vastuullisuus, joka näkyy ympäristön lisäksi ylpeydellä työhönsä sitoutuvissa omistajissa ja lakun taustajoukkojen pitkissä, onnellisissa urapoluissa.

Vastuullisuus tarkoittaa meille perheyrityksenä ennen kaikkea henkilöstöstä välittämistä, Suomessa työllistämistä ja kestävän kehityksen edistämistä eli ympäristökuormitusten ja hiilijalanjäljen pienentämistä – laatutuotteiden valmistusta unohtamatta, Jean summaa.

Osallistu arvontaan ja voita 1000 € lahjakortti

Juhli Halvan 90-vuotista taivalta ja osallistu upeaan arvontaan. Jaossa on 1000 € arvoisia Lomarenkaan mökkilahjakortteja ja Halvan maukasta makeaa -tuotepaketteja pitkin vuotta.

Osallistu arvontaan täyttämällä lomake tästä linkistä. Arvonta on käynnissä 15.12.2021 asti, sillä arvomme uuden voittajan joka toinen kuukausi eli yhteensä kuusi voittajaa.

Onnea arvontaan – olkoon lakun maku kanssasi!

Lisää aiheesta