Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Baba Foods pääkuva

Näin käytät hummusta ruoanlaitossa – katso syksyn suosituimmat reseptit

Teksti:
Baba Foods
Kuvat:
Hellapoliisi, Baba Foods
Julkaistu: 13.9.2021
Muokattu: 13.9.2021
Hummus eli kikhernetahna on trendikäs ja monipuolinen herkku. Suomessa hummusta on totuttu käyttämään erityisesti levitteenä ja dippinä, mutta käyttötapoja on monia. Poimi tästä talteen syksyn herkullisimmat ja helpoimmat hummus-reseptit. Kaupallinen yhteistyö / Baba Foods

Hummus on kotoisin Lähi-idästä, jossa se kuuluu jokaiseen ruokapöytään ja jossa sitä syödään lähes jokaisella aterialla. Voisi siis sanoa, että hummus on Lähi-idän keittiön sydän, ja varmasti myös Lähi-idän ruokakulttuurin tunnetuin ruoka. Nykyään hummus tunnetaan ympäri maailman, sillä se on herkullisuudellaan ja monikäyttöisyydellään valloittanut tiensä useisiin ruokapöytiin. Myös Suomessa hummuksen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Onko hummus vakiinnuttanut paikkansa jo sinun ruokapöydässäsi?

Hummuksen pääraaka-aine on kikherne, joka on hernekasveihin kuuluva palkokasvi. Kuivatut kikherneet liotetaan ensin runsaassa vedessä, jonka jälkeen ne keitetään pehmeiksi ja sitten soseutetaan tasaiseksi tahnaksi. Kikherneiden lisäksi hummus sisältää tahinia eli seesaminsiementahnaa, sitruunamehua, öljyä ja mausteita. Hummusta voidaan myös maustaa eri tavoin. Kotimaisen Baba Foodsin valikoimista löytyy viisi eri hummusmakua – Original, Chili, Green (eli pinaatti, persilja ja mieto chilipepperoni), Punajuuri, sekä uusin tulokas Nokkonen. Hummus on hyvin kuitu- ja proteiinipitoista, ja se on myös luonnostaan gluteenitonta ja vegaanista.

Hummus on erittäin monipuolinen, sillä se sopii moneen ruokaan, lisukkeeksi, levitteeksi ja dipiksi. Testaa siis esimerkiksi salaatissa, lihan tai kalan kaverina, leivän päällä, dippinä kasviksille, tortilloissa tai sosekeitossa… Käyttötapoja on siis yhtä monia kuin käyttäjiäkin. Alta löydät syksyn suosituimmat reseptivinkit.

Hummus täytteillä

Lähi-idän perinteiseen tapaan hummus nautitaan pääruokana; annoksen pohjalle laitetaan reilusti hummusta, ja sen päälle liha- tai kasvistäyte.

Linssitäyte

(2-3 annokseen)

  • 4 dl kasvisliemessä keitettyjä belugalinssejä (huom, keittoaika noin 20 min)

  • n. 4 dl pilkottua purjoa

  • 1-2 rkl oliiviöljyä

  • 1 tl suolaa

  • ripaus mustapippuria

  • ½ valkosipulinkynsi

  • 1 rkl sitruunan mehua

Kuumenna öljy pannulla ja lisää joukkoon pilkotut purjot. Lisää joukkoon myös suolaa, pippuria, pilkottu valkosipuli ja sitruunamehu. Ruskista. Kun purjot ovat pehmenneet, lisää joukkoon myös valmiiksi keitetyt linssit. Paista vielä hetki ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai sitruunamehua.

Kukkakaali-kikhernetäyte

(2-3 annokseen)

  • n. 2 dl liotettuja kikherneitä

  • 1 pieni kukkakaali

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 2 tl suolaa

  • 2-3 tl Baba Harissaa

  • 1 tl paprikajauhetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valuta liotetut kikherneet ja kaada ne astiaan. Lisää joukkoon 2-3 tl Baba Harissaa, noin 1 rkl öljyä, 1tl paprikajauhetta ja 1tl suolaa. Sekoita.

Poista kukkakaalista lehdet ja paloittele kukkakaalin kukinnot pieniksi. Sekoita kulhossa kukkakaalit sekä noin 2rkl öljyä ja 1tl suolaa.

Levitä pellille leivinpaperin päälle sekä kukkakaalit että harissa-kikherneet. Paahda 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Jauhelihatäyte

(2-3 annokseen)

  • 400 g naudan jauhelihaa

  • 1 pieni sipuli

  • 1-2 rkl oliiviöljyä

  • 2,5 dl tomaattimurskaa

  • 2 tl Baba Harissaa

  • 1 kpl naudanliha annosfondi

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl juustokuminaa

  • ripaus mustapippuria

Nosta jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistamista. Pilko sipuli. Kuumenna öljy pannulla, ja lisää pilkotut sipulit sekä jauheliha. Ruskista jauheliha kypsäksi. Lisää tomaattimurska, Baba Harissa, annosfondi sekä mausteet. Sekoita. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä vielä hetki, sekoita, ja tarkista maku.

Lisäksi:

  • Baba Hummusta 170-200g per annos

  • yrttejä (mm. persiljaa ja/tai korianteria)

  • tahinikastiketta (Baba Tahini 200g, 0,5dl sitruunan mehua, n. 1,5dl vettä ja ripaus suolaa sekoitettuna keskenään)

Lusikoi Baba Hummus syvälle lautaselle, ja pyöräytä lusikalla hummus reunoille (keskelle jää ns. ”kolo”, johon täyte tulee). Lusikoi täyte keskelle. Lisää päälle pilkottua persiljaa ja korianteria sekä halutessasi tahinikastiketta.

Kurpitsasosekeitto hummuksella

Tämä sosekeitto saa mukavasti tulisuutta Baba Chili Hummuksesta. Kokeile lisätä hummusta myös muiden kasvissosekeittojen joukkoon.

Ainekset:

(4-6 annosta)

  • 1 kg kurpitsaa

  • 300 g jauhoista perunalajiketta

  • 2 sipulia

  • vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät kattilassa

  • 2 kasvisliemikuutiota

  • 225 g Baba Chili Hummusta

  • mustapippuria maun mukaan

  • suolaa maun mukaan

Kuori ja paloittele kurpitsa, poista myös siemenet.

Kuori ja paloittele perunat. Laita kurpitsapalat ja perunat kattilaan ja kuori joukkoon sipulit. Laske vettä päälle sen verran, että ne peittyvät. Kiehauta ja murenna joukkoon kasvisliemikuutiot.

Anna kiehua hiljalleen, kunnes kasvikset pehmenevät. Valuta keitinliemi pois, mutta säästä se myöhempää käyttöä varten.

Soseuta kasvikset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Valuta joukkoon keitinlientä tarpeen mukaan. Lisää joukkoon chilihummus, mustapippuria maun mukaan ja tarvittaessa suolaa. Sekoita ja tarkista maku.

Lisää aiheesta