Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ei kirjolohta joka kerta – ota kaikki irti eri kalojen terveysvaikutuksista!

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 18.4.2019
|
Muokattu: 8.6.2021
Kalassa on paljon hyvää: pehmeää rasvaa, proteiinia ja suomalaisten kovasti tarvitsemaa D-vitamiinia. Parhaan hyödyn kalan syömisestä saa, kun sitä syö vähintään kahdesti viikossa eri lajeja vaihdellen. Kun valitset lautaselle sesongissa olevia kaloja, tulee vaihtelu kuin itsestään.

Kala on täysipainoista ja terveellistä ruokaa, sillä siitä saa monia terveydelle välttämättömiä ravintoaineita. Kalassa on runsaasti proteiinia, hyvää pehmeää rasvaa ja reippaasti D-vitamiinia.

Suurin osa kalan rasvasta on terveydelle edullista pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Kaloissa on kahta omega-3-rasvahappoa, EPA:a ja DHA:ta. Ne edistävät sydämen, verisuonten ja aivojen hyvinvointia.

Rasvaisen kalan käyttö vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseen ja vähentää sydämen rytmihäiriöherkkyyttä.

On tärkeää syödä kalaa lajeja vaihdellen, sillä kalalajeilla on erilaisia terveysominaisuuksia.

Hauki, ahven ja kuha ovat moniin muihin kaloihin verrattuna kaikkein vähärasvaisimpia. Lohessa, kirjolohessa, silakassa, nieriässä ja taimenessa on enemmän rasvaa ja siksi myös runsaammin omega-3-rasvahappoja.

Sadassa grammassa tuoretta kalaa on proteiinia keskimäärin noin 20 grammaa. Se on suunnilleen saman verran kuin kolmessa lasillisessa rasvatonta maitoa tai purkillisessa maitorahkaa.

Kala tuo lautaselle D:tä ja B:tä

Kala on suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimpien D-vitamiinin lähteiden kärkikastia. Päivän D-vitamiiniannoksen voi saada jo yhdestä kala-ateriasta. Melkein kaikissa kaloissa on paljon D-vitamiinia, mutta erityisen runsaasti sitä on kuhassa, siiassa ja silakassa.

Kala on lisäksi tärkeä B12-vitamiinin sekä monien kivennäisaineiden, kuten jodin ja seleenin, lähde. B12-vitamiinia tarvitaan muun muassa hermoston ja aivojen normaaliin toimintaan. Sitä nimitetäänkin usein myös muistivitamiiniksi.

Kalan sisältämä jodi on välttämätön rakennusaine kilpirauhashormonien muodostumisessa. Seleeni osallistuu elimistössä esimerkiksi rasva-aineenvaihduntaan ja solujen suojaamiseen haitallisilta aineilta.

Lue lisää kalasta

Lisää aiheesta