Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Metsänviljelyn onnistumiseen vaikuttaa oleellisesti se, miten taimet istutetaan.

Nyt on hyvä aika istuttaa puuntaimet – poimi vinkit onnistuneeseen istutukseen

Teksti:
Mikko Riikilä
Kuvat:
Sami Karppinen
Julkaistu: 22.4.2020
Muokattu: 23.6.2020
Metsänviljelyn onnistumiseen vaikuttaa oleellisesti se, miten taimet istutetaan. Huomioi istutusvaiheessa ainakin nämä viisi asiaa. Kaupallinen yhteistyö / Metsälehti

1. Kastele taimet läpimäriksi

Pääosa taimista toimitetaan pakastevarastoista, joten taimipaakut saattavat metsään tuotaessa olla vielä jäässä. Taimia ei kuitenkaan pidä istuttaa jäisinä: taimi kuivuu, kun verso herää eloon, mutta juuripaakku on jäässä.

Paras tapa sulattaa taimet on varastoida taimilaatikot varjoisaan siimekseen muutamaksi päiväksi. Avaa laatikoiden kädensijaluukut, mutta pidä kannet suljettuina, jotta versot eivät intoudu kasvuun. Sijoita laatikot levälleen, sillä kasassa ne jäähdyttävät toisiaan ja taimien sulaminen hidastuu. Lievästi jäisiä taimia voi upottaa laatikoineen ojaveteen noin tunniksi.

Kastele taimet ennen istutusta niin, että paakusta tirisee rutistettaessa kunnolla vettä. Voit esimerkiksi laskea taimilaatikon ojaveteen, kun lähdet täyden taimivakan kanssa istutuspuuhin. Kun palaat tyhjän vakan kanssa, seuraavat taimet ovat vettyneet sopivasti.

Katso videolta toimittaja ja metsänomistaja Mikko Riikilän vinkit istuttamattomien taimien käsittelyyn.

2. Kaksoisvakkaan mahtuu enemmän

Istutettavien yksivuotiaiden ja puolitoistavuotiaiden paakkutaimien istuttaminen sujuu usein parhaiten läpimitaltaan 5,5 sentin istutusputkella. Varmista, että istutusputken polkurauta on kiinnitetty yläasentoon, jotta putken kärki työntyy riittävän syvälle maahan ja taimipaakku peittyy riittävällä (3–5 cm) maakerroksella.

Olkahihnan ja lantiovyön varassa riippuvaan istutusvakkaan mahtuu noin 90 tainta eli yhden pahvisen taimipakkauksen sisältö. Ammatti-istuttajien käyttämään kaksoisvakkaan mahtuu tuplamäärä eli 180 taimea. Istutustulos paranee, kun taimien hakureissut harvenevat.

Kevyt lantiovyöhön kiinnitetty vakka sopii rauhalliseen tahtiin istuttavalle.

3. Istuta aina mättään laelle

Istuta taimi aina kivennäismaakerroksen peittämän mättään laelle, ei mättään reunalle eikä ainakaan vieressä olevaan kuoppaan. Siellä taimi hukkuu veteen tai kuopan reunoilta päälle kaatuvan heinän alle.

Säädä pottiputken polkurauta niin, että putken kärki painuu mahdollisimman syvälle mättääseen ja taimipaakku uppoaa kunnolla mättään sisälle.

Taimipaakun yläpinta saa upota viisi senttiä maahan – eikä haittaa, vaikka taimi olisi hieman syvemmälläkin. Riittää, että reilu puolet taimen versosta jää näkyville. Mitä syvemmällä taimipaakku on, sitä paremmin se on suojassa kuivumiselta.

Videolla toimittaja ja metsänomista Mikko Riikilä antaa vinkit oikean istutuskohdan löytämiseen.

4. Varmista tiheys koealakepillä

Työskentele järjestelmällisesti. Seuraa valmiiksi istutetun alueen reunaa. Valitse seuraava istutuspaikka samalla, kun isket pottiputken maahan. Tiivistä maa molemmilla jaloilla taimen sivuilta painellen. Ota seuraava taimi valmiiksi, kun nostat putken maasta. Sulje putken leuat ja tipauta taimi putkeen seuraavalle istutuskohdalle kulkiessasi.

Kivisessä maastossa ja savikossa kannattaa käyttää kaksikahvaista pottiputkea. Se lievittää oikeaan käteen kohdistuvaa rasitusta.

Varmista istutustiheys säännöllisesti. Se onnistuu parhaiten neljän metrin koealakeppiä käyttäen. Istutustiheys on sopiva, kun säteeltään neljän metrin ympyrälle sattuu keskimäärin 8–10 tainta. Silmävaraisesti istutustiheyttä on vaikea varmistaa.

5. Seuraavaksi varhaisperkuulle

Heti hakkuuta seuraavan keväänä istutetut taimet lähtevät nopeasti kasvuun, ellei jotain yllättävää tapahdu. Näin ne yleensä selviävät heinän ja vatukon kilpailusta ilman ihmisen apua.

Istutusalalla ilmaantuva vesakko kasvaa muutamassa vuodessa taimia pidemmäksi. Niinpä taimikon varhaisperkaus on tarpeen, kun istutuksesta on kulunut viisi vuotta. Siinä vaiheessa nämä taimet ovat lähes metrin mittaisia.

Metsälehti on metsänomistajan rahan arvoinen tietopankki

Metsälehden lukijat arvioivat vuonna 2019, että Metsälehti on tuottanut rahallista arvoa keskimäärin 3968 euron edestä joko laadukkaampana metsänä tai suoraan puukaupassa.

Tilaa Metsälehden uutiskirje. Se tarjoaa metsänomistajalle runsaasti etua ja hyötyä. Tilaa Metsälehden uutiskirje täällä.

Metsälehden lukijana

  • saat neuvoja metsänhoidon suunnitteluun ja opit tekemään itse oikeita asioita oikeaan aikaan.
  • saat vinkkejä muu muassa puukauppaan ja metsäverotukseen.
  • pääset osaksi metsänomistajien verkostoa ja ammattilaisten vertaistukea.
  • yllättävien tilanteiden ennakointi on helpompaa ja riskit pienenevät.
  • pysyt ajan tasalla tulossa olevista muutoksista, uusien työtapojen ja metsänhoidon apuvälineiden toimivuudesta.