Perheelle viikon ruoat 35 eurolla – Jenna taikoo ruokia edullisesti

Halvalla voi syödä myös hyvin. Kolmen lapsen äiti Jenna Miettinen keksi, miten ruokakuluissa voi säästää mausta tinkimättä.

Mustamekkoinen nainen purkaa ruokaostoksia paperikassista.
Mustamekkoinen nainen purkaa ruokaostoksia paperikassista.
Teksti: Emmi Maaranen
Kuvat: Getty Images
16.11.2025 | Päivitetty 16.11.2025

Tuttu tilanne monessa lapsiperheessä: Mitä tänään syötäisiin? Ja miksi perheen ruokiin kuluu pieni omaisuus?

Kun kokkina työskentelevä kolmen lapsen äiti Jenna Miettinen, 32, jäi hoitovapaalle, rahaa oli käytettävissä aikaisempaa vähemmän. Se kuitenkin inspiroi ruoka-alan ammattilaista.

”Aloin miettiä, miten ruokaa voisi tehdä edullisemmin, monipuolisemmin ja niin, että se oikeasti helpottaa kiireistä arkea. Siitä tuli vähän kuin oma peli tai haaste: miten loihtia hyvää ruokaa pienellä budjetilla”, hän kuvailee.

Tavoitteena oli myös, että rahaa jäisi sivuun esimerkiksi lasten harrastuksiin ja lomamatkoihin. Pian Jenna huomasi, että hän pystyi ruokkimaan perheen jopa 35 eurolla viikossa.

Hän alkoi jakaa reseptejä Instagramissa byjennasofia-tilillään.

”Ajattelin, että ehkä muutkin kokevat arjessa samoja haasteita – miten syödään monipuolisesti mutta pysytään samalla budjetissa. Lapsiperheessä aika on kuitenkin usein kortilla.”

Tilin suosio yllätti – nyt Jennaa seuraa jo yli 37 000 käyttäjää.

Uunifetapastaa ja marokkolaista couscous-pannua

Jos perheen pääruokien kulut haluaa nipistää 35 euroon viikossa, kaikki lähtee suunnitelmallisuudesta, Jenna sanoo.

”Teen etukäteen listan viidestä tai kuudesta pääruoasta, ja seitsemäntenä päivänä syödään jämät. Kun samat raaka-aineet toistuvat useammassa viikon ruoassa, hävikkiä ei juuri synny.”

Esimerkkiviikon Jenna aloittaisi uunifetapastalla, joka syntyy parista aineksesta ja maistuu myös lapsille. Tiistaina hän tarjoilisi marokkolaista couscous-kasvispannua. Keskiviikkona ruoaksi olisi broileri-bataattivuokaa, jossa on kanaa, kasviksia ja tomaattimurskaa.

”Lisäksi viikkoon on kiva laittaa ainakin yksi keitto, esimerkiksi paahdettu tomaatti-valkosipulikeitto. Se on todella simppeli mutta maistuu siltä kuin olisit ravintolassa”, Jenna sanoo.

Perjantaina Jenna kokkaisi bataatti-kikhernecurrya, johon voi laittaa jääkaapista myös hieman nuupahtaneet kasvikset.

”Viikonlopuksi tykkään nostaa pöytään jotain vähän spesiaalimpaa, mutta silti edullista. Esimerkiksi halloumi-perunapannu tuntuu heti juhlavammalta, vaikka sen pohja on niinkin arkinen kuin peruna.”

Kun viikon ruokiin ostaa ainekset kerralla, kauppalasku pysyy noin 35 eurossa, Jenna kertoo.

Oletuksena on, että suola, öljy ja mausteet löytyvät jo kotoa.

Myös proteiinia voi saada halvalla

Usein halvan ruoan valmistaminen kaatuu proteiiniin. Liha ja kasvisproteiinivalmisteet ovat kalliita verrattuna vaikkapa juureksiin.

”Meillä ratkaisu on ollut, ettei viikon jokaiseen päivään tarvitse sisällyttää lihaa tai kalaa. Olen lisännyt kasvispainotteisia ruokia ja ripottelen joukkoon pari ruokaa, joissa on kanaa tai jauhelihaa. Näin lasku pysyy kohtuullisena”, Jenna kertoo.

Kasviproteiineista Jenna hyödyntää eniten kikherneitä, koska ne ovat edullisia, täyttäviä ja helppoja käyttää. Ne toimivat niin curryissa, padoissa kuin myös salaatin kyljessä.

”Munat ovat toinen luottotuote, joita voi paistaa riisin päälle, tehdä munakkaan tai käyttää ’proteiinitäydennyksenä’ keittojen kanssa.”

Näillä kikoilla ruokakuluja voi vähentää

Jennalla on myös muutama muu kikka jaettavanaan. Hän suosittelee tekemään tarkan kauppalistan etukäteen.

”Itse käytän usein myös kaupan noutopalvelua. Tämä säästää aikaa ja on hyvä keino välttää heräteostokset”, hän vinkkaa.

Kun impulssiostokset jäävät pois, mitään ei jää kaappiin pilaantumaan. Jenna kannustaa hyödyntämään myös sesongissa olevia kasviksia ja hedelmiä.

”Ne ovat aina edullisempia ja usein myös parhaimmillaan maun puolesta. Esimerkiksi syksyllä juureksista saa tehtyä todella monipuolisesti keittoja, laatikoita ja pataruokia”, hän sanoo.

Säännöllisenä ”jämäpäivänä” katsotaan, mitä jääkaapissa on jäljellä ja ateria loihditaan niistä.

”Näin vältetään hävikkiä. Lisäksi suosittelen vertailemaan tuotteita kilohintojen perusteella.”

Tarjouksia Jenna hyödyntää jo kotona – hän käyttää ruokakaupan kauppalistasovellusta, jossa tarjoukset näkyvät etukäteen.

Mistä reseptit syntyvät?

Jenna on ihastuttanut seuraajiaan vaihtuvilla viikkoruokalistoilla. Mutta mistä hän oikein keksii tilinsä reseptit?

”Ne syntyvät aika arkisista lähtökohdista. Katson aina ensin, mitä kaapista löytyy ja mitä täytyy muutenkin käyttää pois – siitä syntyy myös paljon ’jämäpäivien’ ruokia.”

Monet suosikkiresepteistä ovat saaneet alkunsa juuri hävikistä.

”Esimerkiksi bataatti-kikhernecurry syntyi, kun halusin hyödyntää nahistuneet vihannekset ennen uutta kauppareissua”, Jenna sanoo.

Inspiraatiota Jenna saa myös sesongeista: vaikkapa edullisista kotimaisista kasviksista torilla. Osa resepteistä on myös muistoja omasta lapsuudesta.

Toisaalta Jenna tykkää kokeilla myös uusia makuja. Hän saattaa bongata idean somesta tai ravintolasta ja muokata siitä edullisemman version.

”Tykkään myös lisätä arkiruokiin jonkin pienen twistin. Voin tehdä vaikkapa lasagnesta keiton, käyttää orzoa tavallisen pastan sijaan tai maustaa lihapullat fetalla ja yrteillä. Se tekee tutusta ruoasta kiinnostavamman.”