Piristä hedelmäsalaatti, liharuoat ja kakkutaikina ihanalla inkiväärillä | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Inkivääri

Piristä hedelmäsalaatti, liharuoat ja kakkutaikina ihanalla inkiväärillä

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 22.1.2020
Muokattu: 31.8.2020
Monikäyttöinen inkivääri säilyy parhaiten pakkasessa. Veikeää kasvia arvostetaan paitsi maun myös terveyshyötyjen takia.

Tuore inkivääri tuo ruokiin ja juomiin pirteää poltetta ja lempeää lämpöä. Inkiväärin juurakko, oikeammin maavarsi, tunnetaan terveellisenä aasialaisen ruoan ja inkiväärioluen maustajana, mutta keltainen malto on paljon monipuolisempi raaka-aine.

Inkivääri kuuluu sitruunan rinnalla keittiön luottoaineksiin. Voit lisätä sitä lähes kaikkeen mehuista kakkutaikinoihin. Raasta ripaus inkivääriä antamaan pientä tulisuutta lihaan, kalaan ja kasviksiin. Lisää voimakasta inkivääriä makeuden vastapariksi hilloihin, marinadeihin ja pikkeleihin. Myös hedelmäsalaatti piristyy ihanasti inkiväärillä. Jos uutat inkivääriraasteesta juomia tai shotteja, hyödynnä ylijäävä raaste piirakka- tai sämpylätaikinassa.

Voit lisätä inkivääriä lähes kaikkeen mehuista kakkutaikinoihin

Inkivääriä arvostetaan maun lisäksi myös hyvinvoinnin näkökulmasta. Moni hoitaa esimeriksi flunssan oireita, nivelkipuja ja vatsavaivoja inkiväärillä. Sen on todettu vilkastuttavan pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa, mikä voi vähentää turvotusta ja tukalaa oloa.

Jos haluat ruokaan lempeän inkiväärin maun, lisää inkivääri vasta lopuksi, sillä maku voimistuu kuumennettaessa. Voit säilyttää inkiväärin huoneenlämmössä tai jääkaapissa, mutta ole tarkkana: huoneenlämmössä inkivääri saattaa nahistua ja jääkaapissa vaarana on nopea pilaantuminen. Pakastin onkin inkiväärille mainio majoituspaikka.

Kolme tapaa pakastaa inkivääriä

  1. Viipaloi, kuutioi tai leikkaa kuorittu inkivääri ohuiksi tikuiksi ja pakasta pienissä erissä.
  2. Kuori inkivääri lusikankärjellä raaputtaen ja pakasta isoina paloina. Jäistä inkivääriä on helppo raastaa.
  3. Sekoita inkivääriraaste rypsiöljytilkkaan ja pakasta jääpalamuoteissa. Käytä paistamiseen tai marinointiin.

Katso inkiväärireseptejä