Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kala on aina ollut tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria – myös joulun aikaan.

Poimi Vuoden Kokin vinkit joulun ajan kalapöytään – rapusilakka on merellisen joulubuffetin kestosuosikki

Teksti:
Viking Line
Kuvat:
Viking Line
Julkaistu: 12.11.2019
Muokattu: 23.11.2020
Silli ja lohi ovat varmoja valintoja joulun ajan kalapöytään. Viking Linen joulubuffetin suosituin klassikko on kuitenkin rapusilakka. Poimi resepti ja keittiömestari Mikko Kaukosen parhaat vinkit kalapöytään. Kaupallinen yhteistyö / Viking Line

Kala on aina ollut tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria – myös joulun aikaan. Sillit ja silakat ovat edullisempia tarjottavia, jotka sopivat niin pikkujouluun kuin jouluateriallekin. Lohi kruunaa juhlapöydän.

”Suomalaiset pitävät tutuista mauista. Joulu on meille arvokas juhla, jota halutaan kunnioittaa vaalimalla perinteitä”, kertoo Vuoden Kokki 2019, keittiömestari Mikko Kaukonen. Vuoden Kokki on ruoanlaiton ammattilaisten arvostettu suomenmestaruuskilpailu, jonka järjestää suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO yhteistyökumppaniverkostoineen.

Kaukosen mukaan varmimpia valintoja kalapöytään ovat kylmänä tai lämpimänä tarjottava lohi ja laadukas silli. Kylmiä kalaruokia voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen juhlaa, mikä helpottaa valmisteluja. Esimerkiksi lasimestarin silli säilyy jääkaapissa parikin viikkoa.

Sillien, silakoiden, graavilohen ja -siian ohella suomalaisessa kalapöydässä näkyy yhä useammin myös katkarapuja ja mätiä. Mäti on myös Kaukosen suosikki, jota on oltava kalapöydässä.

”Nautin mädin smetanan ja punasipulin kanssa joko paahtoleivän tai blinin päällä. Muikun mädin sesonki ajoittuu loppuvuoteen, joten siksikin sitä kannattaa suosia pikkujoulun ja joulun aikaan.”

Lisukkeilla korostetaan kalan makua. Kaukonen suosittelee kalojen kanssa esimerkiksi pikkelöityä sipulia, marinoitua perunaa, mummonkurkkuja, tummaa saaristolaisleipää ja keitettyjä kananmunia.

Viking Line on yksi Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen pääyhteistyökumppaneista, sillä risteilyaluksilla halutaan panostaa laadukkaaseen ja maistuvaan ruokaan. Se näkyy Punaisten laivojen joulubuffetin kalapöydässä.

Rapusilakka on kalapöydän klassikko

Risteilyllä voi istahtaa suoraan valmiiseen pöytään nauttimaan kalaherkuista. Viking Linen laivoilla joulubuffet katetaan marraskuun puolivälistä alkaen.

Merellä kalaruuat ovat isossa roolissa. Viking Linen joulun ajan kalapöydässä tarjolla on muun muassa kahdeksaa erilaista silliä ja kahta vegaanista silliä. Lisäksi joulun runsaasta kalapöydästä voi nauttia graavilohta, kylmä- ja lämminsavustettua lohta, mätiä, kokonaisia katkarapuja ja savumuikkuja.

Suomalaisten kestosuosikki kalapöydässä on rapusilakka, jota tarjotaan Viking Linen joulubuffetissa tänäkin vuonna. Poimi resepti alta ja tarjoa pikkujoulupöydässä tai jouluaterialla!

Rapusilakka

 • 500 g silakkafileitä
 • suolaa
 • 1 dl tilliä (silppuna tai mieluiten pieninä tillin oksina)
 • 1 rkl tillinsiemeniä
 • ½ dl tomaattipyreetä
 • ½ dl vettä
 1. Huuhtele ja suolaa silakkafileet. Kääri ne rulliksi nahkapuoli sisäänpäin ja lado tiukaksi kerrokseksi uunivuokaan. Ripottele päälle tilliä ja tillinsiemeniä.
 2. Sekoita tomaattipyree veteen ja kaada fileiden päälle.
 3. Peitä alumiinifoliolla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
 4. Rapusilakan voi tarjota yhtä hyvin lämpimänä kuin kylmänä.
 5. Koristele valmis ruoka vielä tuoreella tillillä.

Lisää aiheesta