Ruoka-Kalevala jatkuu: isien rooli kasvaa, sirkat joulupöytään - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ruoka-Kalevala jatkuu: isien rooli kasvaa, sirkat joulupöytään

Ruoka-Kalevala jatkuu: isien rooli kasvaa, sirkat joulupöytään

Omat novellinsa Ruoka-Kalevalaan kirjoittivat Juha Itkonen, Outi Pakkanen, Virpi Hämeen-Anttila sekä Juha Hurme. Oikealla Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Makumuistojen keruu jatkuu, vaikka Ruoka-Kalevala julkaistiin nyt kirjana. Martat lupaavat tarjota tulevaisuudessa hyönteisvinkkejä.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Helsingin Ritarihuoneella julkaistiin perjantaina 6.10. Ruoka-Kalevala-kirja, johon on kerätty ruokatarinoilta suomalaisilta. 

- Ruoka-Kalevala on kulttuuriteko, joka sopii hienosti Suomi 100 -juhlavuoteen. Kiitos S-ryhmälle, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle ja Marttaliitolle. Ruokakulttuuri on kotien kulttuuria, joka muuttuu ajassa. Ruokamuistot kertovat ihmisten elämästä, kiitti MTK:n ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemi.

Ruoka tuo muistoja

Ritarihuoneella pohdittiin myös tulevaisuuden ruokakulttuuria. Esimerkiksi isien rooli keittiössä ja ruokaperinteiden jakajina on kasvanut, vaikka Ruoka-Kalevala-kirjassa vielä korostuvat muistot äitien ja isoäitien tekemäistä ruoista.

Neljän lapsen isä, kirjailija Juha-Itkonen kirjoitti Ruoka-Kalevalaan novellin kebabista. Omille lapsilleen hän toivoo pystyvänsä korostamaan suomalaisen ruokakulttuurin monipuolisuutta.

"Haluan tarjota heille säännöllisesti kotimaista kalaa, juureksia ja kasviksia. Nykymaailmassa pitsat, aasialaiset ja muut tulevat tutuksi melkein helpommin, joten täytyy pitää huolta, että muistaa kotimaisen, perinteisen ruoan hyvyyden", Itkonen sanoo.

Hän kertoo oman rakkaimman ruokamuiston liittyvän kalaan.

- Savustetut muikut, jotka irrotettiin verkoista mökin kuistilla. Koko rituaali, kun käytiin savustusprosessi läpi ja myös se todella hieno maku. Kun viikko sitten sain savumuikkuja appiukolta, se kaikki palautui mieleen.

Hyönteislaatikkoa joulupöytään

Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilän mukaan ruokakulttuurin muuttuessa Martoilta on toivottu, että he ottaisivat kiinni ajassa oleviin trendeihin ja toisivat perinteisten ruokien lisäksi vinkkejä esimerkiksi vaihtoehtoisiin jouluruokiin.

"Jouluna meidän sivuilla käy paljon kansalaisia, niin ajattelimme, että nyt rohkeasti tuodaan sinne joku sirkkalaatikko ja lisää kasvisvaihtoehtoja. Heinäsirkkoja olemme nyt metsästämässä!".

Heinäsirkkoja olemme nyt metsästämässä!

Heikkilä toivoo, että hänen omat lapsensa oppisivat kotoa, kuinka hävikkiruokaa voi hyödyntää herkullisissa laatikkoruoissa.

- Edellisistä päivistä jäänyttä ruokaa voi laittaa laatikkoon ja siitä tulee yhtä hyvää ruokaa, kun sitä kuorruttaa laittamalla siihen kermaa, maitoa tai jugurttia. Ja edes yhden kerran viikossa istuisi alas oman väen kanssa, vaihtaisi kuulumisia ja parantaisi maailmaa.

Ruoka-Kalevalan tarinoiden keruu jatkuu verkossa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura tallentaa tarinat arkistoonsa tutkijoiden hyödynnettäväksi. Käy sivuilla ja jätä omat muistosi talteen!

Ruoka-Kalevalaa voi ostaa kaikista S-ryhmän ruokakaupoista

Lue lisää:

Kirja, joka yhdistää mummolaherkut ja roiskeläppähetket

Kerro oma ruokatarinasi:

1. Klikkaa osoitteeseen Ruokakalevala.fi

2. Kerro omin sanoin rakkain, paras, hauskin tai millainen vain ruokamuistosi.

2. Selaa muiden ruokatarinoita. Onko sinulla samoja muistoja?

3. Innosta myös tutut mukaan!

Julkaistu: 6.10.2017
Muokattu: 17.5.2019
Jaa Somessa