Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tiesitkö? 28 päivää ilman tupakkaa viisinkertaistaa mahdollisuudet lopettaa kokonaan

Teksti:
Nicotinell
Kuvat:
Nicotinell
Julkaistu: 1.1.2022
|
Muokattu: 13.1.2022
Tupakoinnin lopettaminen on ... vaikeaa – kyllä, tähän jokainen voi samaistua. Mutta mahdotonta tupakoinnin lopettaminen ei ole. Aloita pienin askelin jo näin alkuvuodesta! Se voi olla elämäsi paras uudenvuodenlupaus. Kaupallinen yhteistyö / Nicotinell

Kun haluat tumpata lopullisesti, onnistunein lopputulos syntyy pienillä pohjatöillä

Tässä vinkkimme(1):

  • Ajoita savuttomuusprojekti fiksusti, aseta myös aikataulu ja välitavoitteita. Näin alkuvuodesta energiaa usein riittää ja motivaatio omaan hyvinvointiin panostamiseen on korkealla.
  • Tutki arkirutiinejasi. Mieti, miten ne liittyvät tupakointiin ja millaisia muutoksia voisit tehdä joka päivä. Jos käsi alkaa hamuilemaan askia aina tiettyyn aikaan päivästä, voisitko keksiä jotain korvaavaa tekemistä tai uuden tavan?
  • Kerro asiasta lähipiirille ja liity vertaistukiryhmiin vaikkapa sosiaalisessa mediassa. Tukea ja kannustusta saa, kun pyytää.
  • Luota asiantuntijoiden apuun ja puhu terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Heiltä saat hyviä vinkkejä.

Pohdittavaa: Kun olet pysynyt erossa tupakasta 28 päivää, olet jo viisinkertaistanut mahdollisuutesi lopettaa kokonaan(2). Siinäpä kunnon kannustin!

Nikotiinikorvaushoito lisää tupakoinnin lopettamisen onnistumismahdollisuutta 50–60 %

Nikotiinikorvaushoito helpottaa tutkitusti tupakoinnin lopettamista. Esimerkiksi tohtori Jamie Hartmann-Boycen johtama ryhmä totesi laajassa selvityksessään(3), että nikotiinikorvaushoito lisää tupakoinnin lopettamisen onnistumismahdollisuutta merkittävästi – jopa 60 prosenttia!

Nicotinell-tuoteperheestä löytyy nikotiinikorvaushoitotuotteita moneen makuun, muun muassa imeskelytabletteja ja lääkepurukumeja. Tupakoinnin lopettamisessa onkin tärkeää löytää oikea tuote juuri sinulle. Sellainen, joka antaa keholle totutun vaikutuksen ja hillitsee tupakoinnin riippuvuutta aiheuttavia elementtejä.

Monta syytä lopettaa tupakointi

Ensin se huono uutinen: tupakointi on haitallista. Kun vetää savua henkeen, avaa tuhansille aineille tien keuhkoihin. Verenkierrossa aineet leviävät aina laajemmalle.

Tupakointi vaurioittaa keuhkokudosta ja heikentää limakalvojen puolustusmekanismeja. Siksi myös hengitystievirukset, kuten esimerkiksi koronavirus SARS-CoV-2, pääsevät helpommin tupakoijan elimistöön(4).

Nikotiini kiihdyttää sydämen lyöntitiheyttä, kohottaa verenpainetta ja nopeuttaa aineenvaihduntaa. Tupakoitsija kärsii heikentyneen verenkierron takia muita useammin aknesta, huonommasta hiustenlaadusta ja ihorypyistä – samoin riski sairastua kakkostyypin diabetekseen ja nivelreumaan on kohonnut.

Elimistö on siitä ihmeellinen, että se alkaa palautua jo minuuteissa tumppaamisen jälkeen. Kun tumppaamisesta on kulunut 20 minuuttia, verenpaine ja pulssi reagoi myönteisesti.

24 savuttoman tunnin jälkeen häkä eli hiilimonoksidi on poistunut elimistöstä ja keuhkot alkavat poistaa limaa ja muita tupakoinnin aiheuttamia jäämiä. Pidemmän aikavälin hyödyt ovat vielä merkityksellisemmät.

Tupakoinnin lopettaminen on ... vaikeaa, mutta se todella kannattaa! Aloita pienin askelin Nicotinell-nikotiinikorvaushoitotuotteiden avulla.

Lähteet

  1. Asruf, Iliaz & Houtenbos, Laura. (2018). Stoptober: an effective way for smokers to quit for 28 days, with five times more chance to stop permanently. Tobacco Induced Diseases. 16. 10.18332/tid/84246.

Nicotinell-nikotiinikorvaushoitovalmisteet avuksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Sisältää nikotiinia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ja noudata annosteluohjeita. Ei alle 18-vuotiaille eikä tupakoimattomille. Ei lasten ulottuville eikä näkyville. Älä tupakoi samanaikaisesti, kun käytät Nicotinellia. Älä käytä Nicotinellia, jos olet yliherkkä jollekin valmisteiden sisältämistä aineista tai et tupakoi. Haittavaikutuksena voi esiintyä huimausta, päänsärkyä, ruuansulatuskanavan ja nielun alueen oireita, yskää, unettomuutta, purukumia käytettäessä purentalihaksen kipua, laastaria käytettäessä myös ihoärsytystä. Jos sinulla on sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, diabetes, jokin muu sairaus tai olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärin kanssa. Itsehoitolääke. Valmisteyhteenvetojen lyhennelmä 23.09.2021. Perustuu 07/2020 – 07/2021 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin. Lisätiedot: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Finland Oy, puh: 0800 77 40 80, s-posti: scanda.consumer-relations@gsk.com. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2021 GSK tai lisenssinhaltija. 12/2021, PM-FI-NICOT-21-00114

Lisää aiheesta