Tietoa kauden kasviksista - huhtikuun kasviksilla kevääseen - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tietoa kauden kasviksista - huhtikuun kasviksilla kevääseen

Tietoa kauden kasviksista - huhtikuun kasviksilla kevääseen

Kokkaa nyt parsaa, kukkakaalia, banaania, papaijaa ja sitruunaa.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Tutustu satokauden parhaisiin kasviksiin ja katso reseptit. Katso myös video parsan kuorimisesta ja keittämisestä.

Vihreä tankoparsa

Parsa on ollut himoittu herkku jo yli 5000 vuoden ajan. Se on yksi kasvikunnan ravinteikkaimmista vihanneksista. Parsa kannattaa nauttia mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, koska se nahistuu helposti. Parsat kuoritaan ohuesti ja niiden kovettuneet tyvet poistetaan. Varren paksuudesta riippuen parsa kypsyy noin viidessä minuutissa keittämällä niukassa suolavedessä. Keittämisen jälkeen valutettu ja edelleen napakka parsa voidaan tarjota voisulan ja suolan kanssa.

Kukkakaali

Kaksivuotisia "talvikukkakaaleja" viljellään Keski-Euroopassa, mutta meidän oloissamme ne eivät selviä talven pakkasista. Kukkakaalia on käsiteltävä hellävaroin, sillä vaurioitunut pinta pilaantuu helposti.

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on näyttävä ruokalaji. Poista lehdet ja leikkaa veitsellä tyviosa tasaiseksi. Valele kukkakaalin pinta oliiviöljyllä ja juoksevalla hunajalla. Paista kukkakaalia paistoastiassa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin. Mausta kukkakaali ennen tarjoilua suolalla ja pippurilla.

Banaani

Banaani on maailman myydyin hedelmä. Banaanin kuoren ruskeat pilkut lisääntyvät sen kypsyessä, ja pilkullinen banaani on hyvin makea. Syöntikypsän hedelmän kuoressa ei kuulu olla vihreää. 

Suositut banaaniletut syntyvät soseuttamalla yksi banaani kahden kananmunan kanssa. Taikina maustetaan ripauksella kanelia ja paistetaan paistinpannulla.

Papaija

Helpoin tapa nauttia papaijaa on käyttää sitä melonien tavoin. Kypsä hedelmä viipaloidaan ja sen siemenet poistetaan. Kuorta ei ole tapana syödä. Hapottoman hedelmälihan makua voi korostaa tilkalla sitruunan tai limetin mehua. Papaijan sisällä olevien syötävien siementen maku muistuttaa maustepippuria ja niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi liharuokien maustamisessa.

Sitruuna

Sitruunan mehun muiden ruoka-aineiden makua korostava vaikutus tekee siitä ainutlaatuisen kasviksen keittiössä. Sillä voidaan maustaa juomia ja sen hedelmää voidaan käyttää monissa pää- ja jälkiruoissa. Sitruunan mehu irtoaa paremmin, kun hedelmää pyörittelee pöytätasoa vasten voimakkaasti painaen ennen halkaisemista.

Satokauden reseptit

Julkaistu: 5.4.2016
Muokattu: 24.10.2019
Jaa Somessa