Tietoa sesongin kasviksista – mikä maistuu marraskuussa? - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tietoa sesongin kasviksista – mikä maistuu marraskuussa?

Tietoa sesongin kasviksista – mikä maistuu marraskuussa?

Mikä on hyvää juuri nyt? Tutustu kauden ajankohtaisiin kasviksiin.

Jaa Somessa
Teksti
Samuli Karjula
Kuvat
SOK

Satokauden kasvikset

Savoijinkaali

Myös kurttukaalina tunnettu savoijinkaali on muita kaaleja miedomman makuinen. Sitä käytetään tutumman keräkaalin tavoin, mutta se säilyy hieman keräkaalia huonommin.  Kotona sitä kannattaakin säilyttää jääkaapin alaosassa ja haihdunnalta suojattuna.

Keltajuuri

Punajuuren alkuperäisiä, valkoisia ja keltaisia lajikkeita viljeltiin Kreikassa ennen ajanlaskumme alkua. Sieltä ne levisivät Italiaan ja muualle Eurooppaan 200-luvulla. Keltajuurikasta käytetään ruoanlaitossa punajuuren tapaan. Keltajuuren väri on ruokahalua herättelevä, eikä se värjää muita tarjolla olevia kasviksia.

Nauris

Suomessa nauris tunnetaan viljelykasvina jo esihistorialliselta ajalta. Ennen perunan yleistymistä se oli yleinen ruokajuures koko Euroopassa. Aikaisemmin nauriit ovat liittyneet kiinteästi niin kekrin kuin halloweenin viettoon. Talvinauriit ovat voimakkaan makuisia ja ne kestävät erinomaisesti varastointia.

Granaattiomena

Tämä ikivanha hedelmällisyyden symboli on kotoisin Keski-Aasiasta ja sitä on viljelty tuhansien vuosien ajan Välimeren ja Kaukasuksen seudulla. Granaattiomenasta syödään pelkkä malto ja siemenet, sillä hedelmälihan väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa. Siemenet on helppo poistaa halkaisemalla hedelmä ja koputtelemalla kuorta kauhalla.

Omena (Honey Crunch, Ranska)

Euroopassa omenoita on viljelty yli 5000 vuoden ajan ja se on yksi vanhimmista ihmiskunnan hyödyntämistä hedelmistä. Omenalajikkeita on tuhansia ja ne luokitellaan happamuuden, koon, värin, ja muodon mukaan. Honey Crunch -lajiketta on kehitetty 1960-luvulta lähtien ja sen väitetään olevan maailman paras tuoreena syötävä omena.

Satsuma

Japanista lähtöisin olevat satsumat ovat sesongin ensimmäisiä pikkusitruksia. Hyvin mehukkaan hedelmän ohut kuori irtoaa helposti ja ne ovat usein täysin siemenettömiä. Kypsän satsuman kuoreen saattaa jäädä hieman vihertävää väriä, joka johtuu kypsymisen loppuaikana vallinneesta säästä. Hedelmät ovat luontaisesti vähävärisiä, eikä kuoren väri kerro mausta.

Persimoni

Kiinasta ja Japanista lähtöisin olevaa kakihedelmää kutsutaan alkuperämaan ja lajikkeen mukaisesti joko kakiksi, persimoniksi tai sharonhedelmäksi. Espanjassa viljeltävät persimonit ovat kypsänä erittäin makeita ja herkullisia. Kypsän persimonin verhiö irtoaa helposti ja kuoressa voi olla tummia pilkkuja. Hedelmä kestää kuumentamista ja paistamista.

Satokauden reseptit

Julkaistu: 1.11.2015
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa