Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vain elämää -sarjan uusimmalla tuotantokaudella esiintyvät Antti Tuisku (vas.), Paula Vesala, VilleGalle, Lauri Tähkä, Erin, Elastinen, Samu Haber ja Maija Vilkkumaa.

Vain elämää -sarjan kokit paljastavat tähtien toiveet – ratkaiseva hankinta tehtiin kaupan parkkipaikalla

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
Petri Aho / Nelonen, Petri Aho
Julkaistu: 30.8.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Vain elämää -tähtien omat päivät huipentuvat illallispöydän ääreen, jonka antimet ovat artistien itsensä valitsemia. Perinteisesti kyyneliltäkään ei ole ruokailun aikana vältytty.

Kestosuosikki Vain elämää palaa ruutuun kymmenennellä kaudella. Antti Tuiskun, Paula Vesalan, VilleGallen, Lauri Tähkän, Erinin, Elastisen, Samu Haberin ja Maija Vilkkumaan toiveiden mukaiset illalliset on tällä kaudella valmistanut kokki Miska Martikainen, joka sai kutsun ohjelmaan ollessaan Thaimaassa.

”Vietin viimeiset 15 vuotta Thaimaassa ja olin juuri varannut paluun Suomeen, kun sain puhelun, jossa minulle tarjottiin mahdollisuutta tulla Satulinnaan kokkaamaan”, Martikainen kertoo.

Artistit esittävät toiveensa ruokailun teemasta ja osalla on tietyt ruokalajitkin mielessä. Martikaiselle on tärkeää, että hän valmistaa kaikki ruuat alusta alkaen itse. Erinin päivän pitaleipien reseptejä hän kokeili kokonaisen päivän, jotta löysi parhaan mahdollisen. Tähtien toiveet tutustuttivat miehen myös uudenlaisiin resepteihin.

”Elastinen on kasvissyöjä, joten valmistin kaikille päiville lihattomat vaihtoehdot. Ulkomailla ei ole tarjolla samalla tavalla kasviproteiineja kuin Suomessa, joten pääsin tutustumaan härkäpapujen sekä vegaanisten raaka-aineiden käyttöön ihan uudella tavalla”, Martikainen muistelee.

Haukea parkkipaikalta

Roope Rask toimi kokkina Vain elämää -ohjelmassa edelliset kolme kautta. Hänelle on jäänyt noista vuosista mieleen erityisesti Juha Tapion päivä. Artisti oli toivonut suomalaista ruokaa.

”Olin Hirvensalmen S-marketissa ja mietin, mitä ostaisin. Takanani kaupassa oli kaksi kalastajaa, jotka puhuivat päivän saalistaan. Menin parkkipaikalla heidän luokseen ja kysyin, olisiko heillä myydä minulle haukea. Sain siitä sitten haukipyörykät tehtyä.”

Kokkaaminen tv-tuotannon aikataulujen mukaan tuo mukanaan omia haasteita. Martikainen kertoo, että hänellä kesti aikansa sopeutua siihen, että illallinen kuljetetaan keittiöltä 300 metrin päähän illallispöytään.

”Antti Tuisku halusi tarjota poroa ja sopivan kypsyysasteen säilyttäminen kuljetuksen ajan oli ongelmallista”, Martikainen sanoo.

Hyvästä suunnittelusta huolimatta asioita voi mennä pieleen valmistusvaiheessakin. Rask kertoo, että Eveliinan toivoma sorbetti suli. Martikaisen polttimesta taas loppui kaasu kesken crème brüléen sokeripinnan paahtamisen. Se korjattiin suklaakuorrutuksella.

Tarjoilija, ruoassani on kyyneleitä

Artistien tarinat ja muiden tulkinnat heidän kappaleistaan saavat usein aikaan kyyneliä niin tähtien kuin katsojienkin keskuudessa. Kokkien mukaan tämä näkyy siinä, että ruokailu on kuvausten aikaan jännityksen vuoksi helposti vain närppimistä.

”Lauluvuoroaan odottavat eivät yleensä halua täyttää vatsaansa juuri ennen esitystä”, Martikainen sanoo.

Artistien läheiset välit ja lämmin tunnelma yltää keittiöönkin asti. Molemmat kokit kertovat saaneensa tähdiltä halauksia ja kiitoksia onnistuneista ruuista. Jotkut viihtyvät keittiössä enemmänkin.

”Lauri Tähkähän on koulutukseltaan kokki ja hänen kanssaan join usein aamukahvit”, Rask sanoo.

Martikainen mainitsee tutustuneensa parhaiten Lauri Tähkän ja Samu Haberin kanssa.

”Oli mahtavaa huomata, miten jalat maassa suomalaiset supertähdet ovat”, Martikainen sanoo.

Vain elämää -sarjan 10. tuotantokauden uudet jaksot 30.8. alkaen Nelosella perjantaisin kello 20.

Lisää luettavaa:

Lisää aiheesta