Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vinkkejä puheen pitämiseen

Teksti:
Ilona Savitie ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 28.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Puhe on sanallinen lahja häitään, syntymäpäiviään tai valmistujaisiaan viettävälle läheiselle. Valmistaudu puheeseen miettimällä, mitä haluat hänelle sanoa.
  • Tiivistä asia. Lyhyt ja osuva puhe toimii parempi kuin liian pitkä.
  • Mittaa puheen pituutta. Alle 10 minuutin puhe riittää varmasti onnittelupuheeksi, jo muutamassa minuutissa ehtii sanoa paljon. Yksi liuska tietokoneella kirjoitettua tekstiä kestää puhuttaessa noin 2–3 minuuttia. Aidossa puhetilanteessa puhut luultavasti hieman nopeammin kuin harjoiteltaessa.
  • Harjoittele ja kirjoita tärkeimmät kohdat muistiin. Muistin tukena voi hyvin pitää mukana lappua tai kortteja. Kirjoita ylös asiasanoja, mutta älä koko puhetta sanasta sanaan. Ei ole maailmanloppu, jos unohdat mitä piti sanoa. Pidä tauko, katso apua muistipaperilta ja jatka hymyillen. Harjoittelu tekee puhumisessakin mestarin.
  • Lopeta ytimekkäästi. Loppu jää usein puheesta parhaiten mieleen. Puhe päättyy usein onnitteluun, mutta se voi päättyä myös kysymykseen, sananlaskuun, väitteeseen tai vitsiin.
  • Kiinnitä huomiota kehon kieleen. Se, miten olet yleisön edessä, vaikuttaa puheeseen. Ole kohtelias kuulijoillesi, esiinny ystävällisesti ja hymyillen, jos se tilaisuuden luonteeseen sopii. Voit myös pitää taukoa puheessa, jos haluat painottaa jotain sanomaasi.

Kun puhuminen jännittää

Harjoittelu auttaa jännitykseen. Suunnittele puhe etukäteen, tee muistilista asiasanoista, harjoittele ääneen yksin tai tuttujen ihmisten edessä. Puheen voi toki lukea myös suoraan paperista.

Ole ryhdikäs ja hengitä rauhallisesti, puhu selkeästi ja rauhallisella tempolla. Hyvä, tukeva seisoma-asento parantaa äänenkäyttöä ja antaa varmuutta olemukseen

Ajattele myönteisesti, niin puhekin sujuu paremmin. Muista, että yleisö ei usein edes huomaa puhujan jännittämistä.

Tervetulopuhe

Toivota vieraat tervetulleeksi muutamalla lauseella juhlatilaisuuden alussa. Alkusanat saavat olla lyhyet ja ytimekkäät, tässä vaiheessa ei vielä ammenneta koko sanavarastoa tyhjäksi.

Tervetulosanat esittää yleensä juhlan järjestäjä, häissä bestman tai morsiamen isä.

Onnittelupuhe

Puheen voi aloittaa esimerkiksi muistolla, lainauksella, runolla, sananlaskulla tai kysymyksellä.

Onnittelupuheessa kerrotaan päivänsankarista hyviä, positiivisia asioita. Yhteiset muistot sankarin kanssa ovat tyypillisiä puheen teemoja. Mieti kuitenkin, mitä puheen kohde haluaisi sinulta kuulla.

Jos puhujia on useampia peräkkäin, muista puhua lyhyesti ja antaa tilaa myös muille onnittelupuheille.

Häissä ensimmäisen juhlapuheen pitää perinteisesti morsiamen isä.