Parisataa erilaista flunssaa aiheuttavaa virusta on taas liikenteessä. Välillä tuntuu, että tartunnalta on mahdoton välttyä – virukset kun leviävät esineiden, pintojen, käsien ja hengitysilman välityksellä.
Fysiatrian erikoislääkäri Veli-Pekka Valkonen vastaa yleisimpiin kysymyksiin flunssasta. Hän antaa vinkkinsä myös siihen, miten flunssalta voi välttyä.
Milloin flunssakausi alkaa?
”Virusperäiset flunssaepidemiat toistuvat vuosittain tutun kaavan mukaisesti. Tavallisesti viruksen aiheuttamat flunssat jylläävät marraskuusta maaliskuulle. Elintavoilla on suuri merkitys siihen, miten usein flunssan itselleen saa. Esimerkiksi stressi, kylmettyminen, tupakointi, ylikunto sekä astma ja useat muut pitkäaikaissairaudet heikentävät puolustusjärjestelmän toimintaa.”
Kuinka monta flunssaa ihminen sairastaa vuoden aikana?
”Saamme vuoden aikana useita tartuntoja, ja sairastaminen riippuu kunkin ihmisen yleiskunnosta ja vastustuskyvystä. Tautien määrä vaihtelee kahdesta jopa kuuteen tai kahdeksaan. Lapset sairastavat tyypillisesti useammin kuin aikuiset.”
Miten pitkään flunssa kestää?
”Flunssaa aiheuttavia viruksia on vajaa 200, ja flunssan kesto riippuu hieman viruksesta. Yleensä kesto on muutamasta päivästä kymmeneen päivään. Jos flunssan jälkeen saa jälkitaudin, voi sairastaminen pitkittyä merkittävästi. Jälkitaudit ovat useimmiten bakteeritulehduksia poskionteloissa, välikorvassa tai keuhkoissa.”
Millaisin kotikonstein flunssaa voi torjua?
”Hyvästä yleiskunnosta kannattaa huolehtia nukkumalla säännöllisesti, ruokailemalla monipuolisesti ja liikkumalla. Huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla on erittäin tärkeää flunssan torjunnassa.”
Mitä itsehoitolääkkeitä flunssan ennaltaehkäisyyn voi käyttää?
”Flunssan ennaltaehkäisyyn on valitettavan vähän valmisteita, mutta tuoreista kasveista valmistetun punahattu-uutteen on todettu toimivan hyvin flunssaa vastaan. Säännöllisesti käytettynä punahattu estää virusten kiinnittymisen limakalvosoluihimme ja siten sairastumisen flunssaan.
Punahatun teho on merkittävä myös jälkitautien ehkäisyssä. Siten kaunopunahattu on huomattavasti monipuolisempi flunssalääke kuin esimerkiksi monelle tuttu sinkki.”