Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Voiko flunssalta välttyä ja 4 muuta ajankohtaista kysymystä nuhakuumeesta

Voiko flunssalta välttyä ja 4 muuta ajankohtaista kysymystä nuhakuumeesta

Teksti:
Echinaforce
Kuvat:
Echinaforce
Julkaistu: 4.11.2019
Muokattu: 31.8.2020
Flunssaepidemia jyllää taas. Erikoislääkäri Veli-Pekka Valkonen kertoo, miten flunssaa kannattaa torjua ja hoitaa. Kaupallinen yhteistyö / A.Vogel

Parisataa erilaista flunssaa aiheuttavaa virusta on taas liikenteessä. Välillä tuntuu, että tartunnalta on mahdoton välttyä – virukset kun leviävät esineiden, pintojen, käsien ja hengitysilman välityksellä.

Fysiatrian erikoislääkäri Veli-Pekka Valkonen vastaa yleisimpiin kysymyksiin flunssasta. Hän antaa vinkkinsä myös siihen, miten flunssalta voi välttyä.

Milloin flunssakausi alkaa?

”Virusperäiset flunssaepidemiat toistuvat vuosittain tutun kaavan mukaisesti. Tavallisesti viruksen aiheuttamat flunssat jylläävät marraskuusta maaliskuulle. Elintavoilla on suuri merkitys siihen, miten usein flunssan itselleen saa. Esimerkiksi stressi, kylmettyminen, tupakointi, ylikunto sekä astma ja useat muut pitkäaikaissairaudet heikentävät puolustusjärjestelmän toimintaa.”

Kuinka monta flunssaa ihminen sairastaa vuoden aikana?

”Saamme vuoden aikana useita tartuntoja, ja sairastaminen riippuu kunkin ihmisen yleiskunnosta ja vastustuskyvystä. Tautien määrä vaihtelee kahdesta jopa kuuteen tai kahdeksaan. Lapset sairastavat tyypillisesti useammin kuin aikuiset.”

Miten pitkään flunssa kestää?

”Flunssaa aiheuttavia viruksia on vajaa 200, ja flunssan kesto riippuu hieman viruksesta. Yleensä kesto on muutamasta päivästä kymmeneen päivään. Jos flunssan jälkeen saa jälkitaudin, voi sairastaminen pitkittyä merkittävästi. Jälkitaudit ovat useimmiten bakteeritulehduksia poskionteloissa, välikorvassa tai keuhkoissa.”

Millaisin kotikonstein flunssaa voi torjua?

”Hyvästä yleiskunnosta kannattaa huolehtia nukkumalla säännöllisesti, ruokailemalla monipuolisesti ja liikkumalla. Huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla on erittäin tärkeää flunssan torjunnassa.”

Mitä itsehoitolääkkeitä flunssan ennaltaehkäisyyn voi käyttää?

”Flunssan ennaltaehkäisyyn on valitettavan vähän valmisteita, mutta tuoreista kasveista valmistetun punahattu-uutteen on todettu toimivan hyvin flunssaa vastaan. Säännöllisesti käytettynä punahattu estää virusten kiinnittymisen limakalvosoluihimme ja siten sairastumisen flunssaan.

Punahatun teho on merkittävä myös jälkitautien ehkäisyssä. Siten kaunopunahattu on huomattavasti monipuolisempi flunssalääke kuin esimerkiksi monelle tuttu sinkki.”

Echinaforce on flunssan ennaltaehkäisyyn ja tukihoitoon tarkoitettu itsehoitolääke. Sen vaikutus on kliinisesti tutkittu ja perustuu tuoreena uutettuun punahattukasviin (Echinacea purpurea). Echinaforcen vaikuttavat ainesosat hankaloittavat flunssaviruksen toimintaa elimistössä.

  • Echinaforce ennaltaehkäisee flunssaa parantamalla kehon omaa vastustuskykyä. Sitä käyttävillä nuhakuume osuu kohdalle harvemmin.
  • Jos flunssa kuitenkin iskee, Echinaforce vähentää flunssan oireita ja lyhentää sairastamisen kestoa. Samalla särkylääkkeiden tarve vähenee.
  • Erityisen hyvin Echinaforce auttaa, kun vastustuskyky on laskenut esimerkiksi stressin vuoksi.

Echinaforce tuotekuva

Echinaforce on perinteinen kasvirohdosvalmiste flunssan ennaltaehkäisyyn ja tukihoitoon aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Sisältää tuoretta kaunopunahatun versoa ja juurta. Jos olet allerginen punahatuille ja/tai mykerökukkaisille tai jos sinulla on jokin etenevä systeeminen sairaus, autoimmuunisairaus, immuunipuutos tai verisairaus, älä käytä tuotetta. Keskustele lääkärin kanssa ennen valmisteen käyttöä, jos sinulla on jokin maksa- tai munuaissairaus, jos olet atoopikko tai olet herkkä saamaan allergisia reaktioita. Käyttö enintään 10 vrk akuuttien oireiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn enintään 2 kk yhtäjaksoisesti. Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana. Tutustu pakkausselosteeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel.

Lähteet: M. Jawad, R. Schoop, A. Suter, P. Klein,and R. Eccles: Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpurea to Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2012, Article ID 841315).

Schapowal A, Klein P, Johnston SL. Echinacea reduces the risk of recurrent respiratory tract infections and complications: a metaanalysis of randomized controlled trials. Adv Ther. 2015;32(2):187-200.