Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Unelmien toteuttamiseen kannattaa varautua säästämällä. Hyvä sääntö on panna säästöön 5–10 prosenttia tuloista.

Haaveiletko sapattivapaasta tai uudesta ammatista? Asiantuntija kertoo, miten elämänmuutokseen voi varautua

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Istock
Julkaistu: 10.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
S-Pankin asiantuntija Annika Pohtila kannustaa opettelemaan uuden elämäntavan: ”Mikrosäästämällä rahaa kertyy talteen melkein huomaamatta.”

Moni haaveilee opiskelupaikasta unelma-alalla, sapaattivapaasta auringon alla tai omasta yrityksestä. Loikka säännöllisistä tuloista ja tutuista kuvioista uuteen voi kuitenkin tuntua pelottavalta ja taloudellisesti mahdottomaltakin.

Asiantuntija kehottaa miettimään raha-asiat kuntoon etukäteen – silloin askel kohti unelmaa on helpompi ottaa.

Näin toteutat haaveesi

  1. Opettele uusi elämäntapa: säännöllinen säästäminen. Kun palkka tulee tilille, siirrä ensiksi osa sivuun, maksa sen jälkeen laskut ja sovita kulutus jäljellä olevan rahan mukaan. Pyri säästämään ainakin 5–10 prosenttia tuloistasi.

  2. Anna mikrosäästämisen yllättää. Pienikin summa säästöön on parempi kuin ei mitään. Kokeile esimerkiksi S-mobiilista löytyvää Säästäjä-palvelua. Sen avulla siirrät lähes huomaamatta säästöön esimerkiksi euron jokaisesta korttiostoksesta.

Lue lisää mikrosäästämisestä >

  1. Kampaa taloutesi auki ja sopeuta elämäsi uuteen tilanteeseen. Seuraa, mihin rahasi oikeasti kuluvat. Tarkista myös asuntolainasi, voitko mahdollisesti pienentää lyhennettävää maksuerää. Kilpailuta sähköt ja vakuutukset. Mieti, mitkä ovat tärkeimmät toistuvat kuukausittaiset menot ja ovatko ne kaikki tärkeitä.

Kirsi, 41, on pitänyt tarkkaa kirjaa menoistaan jo vuosia >

  1. Jos aiot opiskelemaan, selvitä tuet. Oletko oikeutettu aikuiskoulutustukeen? Voitko hakea apurahaa tai stipendiä jostakin? Opintolaina on edelleen hyvin kohtuullisen koron lainaa, kannattaako sitä harkita? Tai voitko tehdä jonkin verran entisen alasi töitä opiskelujen ohella?

  2. Varaudu yrittäjyyteen perusteellisesti. Yrittäjäksi ryhtyvä tarvitsee aivan erityisesti säästöjä ja säästösuunnitelmia. Yrittäjällä on suurempi vastuu omasta taloudestaan ja pidempi aikajänne säästämiseen kuin muilla. Yrittäjä tarvitsee lyhyen ajan puskurin, joka turvaa arjen, sekä pitkän ajan puskurin, joka turvaa muun muassa eläkkeen.

Vinkit: Nämä kannattaa huomioida, kun ryhtyy yrittäjäksi >

  1. Houkuttele koko perhe säästöhaasteeseen. Vuorotteluvapaa tai sapattivuosi tarvitsee tuekseen hyvät säästöt. Pitkälle vapaalle valmistautumisesta voi tehdä perheen yhteisen projektin. Haasteeseen voivat osallistua konkreettisesti myös lapset: Ostetaan vähän vähemmän karkkia, jätetään joskus hampurilaiset tai jokin maksullinen pelisovellus ostamatta.

  2. Pitempi matka voi olla tehokas kirittäjä, jolla pystyy tekemään säästökuurin. Jos koti jää tyhjäksi esimerkiksi puoleksi vuodeksi, on hyvä miettiä, mitä sillä tekee. Voiko asunnon esimerkiksi vuokrata, jolloin siitä voisi tulla tuloja?

Asiantuntijana Annika Pohtila, S-Pankin säästämisen ja sijoittamisen tuoteryhmäpäällikkö

Unelmat todeksi säästöjen avulla

Lisää aiheesta