Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uravalmentaja Tomi Pohjalainen, Vamoksesta apua saanut Anna ja asiakkuuspäällikkö Katri Angeria rohkaisevat nuoria tarvittaessa hakemaan apua.

Tuhansia nuoria uhkaa syrjäytyminen – Vamos-hanke tarjoaa tukea matkalla työelämään

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Satu Kemppainen
Julkaistu: 29.11.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Asiakkuuspäällikkö Katri Angerian mukaan Vamoksen kautta töihin tulee motivoituneita ja työelämän pelisäännöt tuntevia nuoria.

Kesäkuussa Helsingin seudulla oli 7 700 työtöntä alle 25-vuotiasta. Koko maassa heitä oli yli 38 000. Syrjäytyneitä nuoria on koko Suomessa melkein 70 000.

Syrjäytyneitä nuoria on koko Suomessa melkein 70 000.

Syrjäytyminen on tragedia yksilölle, mutta se on sitä myös kansantaloudelle. Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 40 vuodessa noin 400 000 euroa eli 10 000 euroa joka vuosi.

Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palvelu tarjoaa nuorille räätälöityä tukea matkalla kohti työelämää. Vamoksen työntekijät auttavat nuoria, joita huolettaa esimerkiksi arjessa pärjääminen, mielenterveys tai raha-asiat.

Yhteistyö yritysten ja oppilaitosten kanssa on iso osa Vamoksen toimintaa. Suomen työllisyystilanne elpyy ja vapaita työpaikkoja on yhä enemmän, mutta silti nuorelle ei välttämättä löydy sopivaa työpaikkaa.

”Nuoren työllistymisen jarruna voi olla esteitä, joiden purkamisessa me voimme auttaa”, asiakkuuspäällikkö Katri Angeria Helsingin Diakonissalaitokselta sanoo.

Tukea työelämän murroksessa

Työelämä on murroksessa. Turvallisia, koko elämän kestäviä työuria ei juuri enää ole. On silpputyötä, ja lähes kaikilta odotetaan itsenäistä yrittäjähenkisyyttä. Vamos auttaa nuoria murroksessa.

”Nuoren motivaation ja toiveiden pitäisi kohdata työelämän odotukset ja haasteet. Me koetamme olla lisäämässä ymmärrystä osapuolten välillä”, Angeria kertoo.

Nuoren motivaation ja toiveiden pitäisi kohdata työelämän odotukset ja haasteet.

HOK-Elanto lahjoitti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi 100 000 euroa Vamos-toiminnalle. Lahjoitus kohdennettiin nuorten uravalmennukseen, ja hanke sai nimekseen Vamostadi.

”Yhteistyö HOK-Elannon kanssa on ollut todella hedelmällistä”, Angeria kiittelee.

HOK-Elanto on suuri työllistäjä monella toimialalla, ja sen henkilökunnasta kolmannes on alle 25-vuotiaita. Nuoret ovat HOK-Elannolle tärkeitä.

”Yhteistyö ei tarkoita sitä, että me ohjaamme kaikki nuoret HOK-Elannolle töihin. Niin HOK-Elannolla kuin meilläkin ajatellaan nuorten työllistymistä laajemmin. Vamostadin kaltaisella toiminnalla on yhteiskunnallinen merkitys: näistä nuorista kasvaa tulevaisuuden tekijöitä.”

Sijoitus tulevaisuuteen

Vamos opettaa nuorille työelämän pelisääntöjä. Yhteistyöyritykset saavat Vamokselta arvokasta tietoa nuorten kyvyistä, odotuksista ja toiveista.

”Meidän kauttamme työnantaja saa motivoituneita ja työelämän pelisäännöt tuntevia nuoria tekijöitä”, Katri Angeria kehuu.

Vamoksella toivotaan, että muutkin yritykset innostuvat mukaan tekemään yhteistä hyvää. HOK-Elannon esimerkin kaltaisia isoja ja rohkeita avauksia tarvitaan lisää.

Yksittäiset nuorten onnistumistarinat ovat inspiroivia, mutta vaikuttavuuslukuja keräämällä Vamos haluaa näyttää, että tuki on myös euroissa laskettuna sijoitus tulevaisuuteen.

Valmentaja kulkee vierellä

Vamos tarjoaa ilmaista, vapaaehtoista uravalmennusta 16–29-vuotiaille nuorille, jotka ovat sivussa työ- ja opiskelukuvioista, mutta jotka ovat motivoituneita vastaanottamaan tukea. Tomi Pohjalainen on yksi uravalmentajista.

”Ensin katsotaan, että nuoren elämän perusasiat kuten asuminen, toimeentulo ja mielenterveys ovat riittävän hyvällä tolalla. Sitten voidaan alkaa puhua unelmista ja tulevaisuudesta työelämässä”, Pohjalainen kertoo.

Vamoksen työntekijät auttavat nuorta myös hyvin käytännönläheisesti ja konkreettisesti. Tarvittaessa uravalmentaja voi lähteä nuoren mukaan TE-toimistoon tai oppilaitoksiin. Nuoren toiveita selvitetään, ja hänet yritetään saada mielekkääseen opiskelupaikkaan tai työkokeiluun.

Joskus suurin kynnys on tarttua puhelimeen.

”Joskus suurin kynnys on tarttua puhelimeen. Silloin me uravalmentajat voimme hoitaa puhelun yhdessä nuoren kanssa”, Pohjalainen kertoo.

Tulevaisuutta rakennetaan yhdessä

Kun Anna, 20, tuli Vamokseen, hän oli ehtinyt asua Suomessa jo melkein vuoden, mutta ei ollut mukana kotoutumisohjelmissa. Oman aktiivisuutensa ansiosta Anna oli löytänyt satunnaisia töitä esimerkiksi ravintoloista. Vamoksessa Annan tulevaisuutta alettiin miettiä järjestelmällisesti.

”Ensimmäiseksi laitoimme Annan paperiasiat kuntoon. Asioimme Kelassa ja TE-toimistossa ja metsästimme englanninkielisiä lomakkeita”, uravalmentaja Tomi Pohjalainen kertoo.

Tomi auttoi Annaa, jotta hänelle saatiin kotoutumissuunnitelma ja työllistymissuunnitelma.

”Anna on eloisa ja innostuu helposti. Tärkeimmäksi tavoitteeksi nousi suomen kieli, joka on monella alalla avain opintoihin ja työpaikkoihin.”

Nyt Anna on päätoiminen suomen kielen opiskelija huhtikuun loppuun asti.

Pitäisi olla itsestään selvää, että jokaisella olisi lähellään ihmisiä, joille voi puhua ja joilta saa tukea. Vamos voi olla nuorelle se lähimmäinen.

Vamos voi olla nuorelle se lähimmäinen.

”Monilla nuorilla on huonoja kokemuksia esimerkiksi koulumaailmasta. Ihmisten kohtaamisen opettelu vaatii työtä ja rohkeuden kasvattamista”, Pohjalainen sanoo.

Ihmisten kohtaamisen opettelu vaatii työtä ja rohkeuden kasvattamista.

Nuoret ovat mukana Vamoksen toiminnassa useimmiten puolesta vuodesta vuoteen, jotkut pidempään. Yhteyttä pidetään myös valmennussuhteen jälkeen.

”Soitamme ja kysymme, mitä kuuluu ja onko elämä lähtenyt rullaamaan. Jos ongelmat ovat palanneet, meille voi tulla uudestaan niin monta kertaa kuin haluaa ja tarvitsee.”

Haluatko sinäkin auttaa nuoria?

Helsingin Diakonissalaitoksen Syy elää -joulukampanja kannustaa kaikki mukaan auttamaan syrjään jääneitä nuoria. Lahjoittamaan kaivataan niin yrityksiä kuin yksityisiäkin ihmisiä.

Esimerkiksijo 20 eurolla kustannat nuorelle ensitapaamisen Vamoksessa turvallisen aikuisen kanssa.

Lue lisää kampanjasta ja anna nuorelle syy elää.

Lue myös