Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Anneli Alho ja Sinikka Lehtinen kutoivat pipoja Myssyfarmin tempauksessa Helsingin Sokoksella.

Anneli, 76, neuloo vuodessa 300 myssyä – ”Jos langat ovat loppu, tulee tyhjä olo”

Teksti:
Nina Riihimaa
Kuvat:
Ville Mäkäräinen
Julkaistu: 15.11.2018
|
Muokattu: 2.12.2020
”Sen, minkä tekee, tekee kunnolla.” Se on 76-vuotiaan Anneli Alhon elämänviisaus. Hän neuloo pipoja pöytyäläiselle Myssyfarmille.

”Synkkyyteenhän sitä vaipuisi, jos ei olisi mitään tekemistä”, sanoo puolestaan 72-vuotias Sinikka Lehtinen.

Ajatukset kannattaa ottaa vakavasti, sillä niiden takana ovat pöytyäläismummot, joita voi hyvästä syystä kutsua julkkiksiksi. Isänpäiväviikonloppuna nämä muorit olivat kutomassa pipoja Helsingin Sokoksen näyteikkunassa. Ihmiset parveilivat ikkunan takana ja aasialaisturistit kuvasivat mummoja innoissaan. Yksinomaan Yhteishyvän Facebook-sivulla jaettua videota neulovista mummoista katsottiin muutamassa päivässä yli 100000 kertaa.

Inspiraatiota maalaisesta elämäntavasta

Anneli Alho ja Lehtinen ovat mukana mummoringissä, joka tekee myssyiksi kutsuttuja villapipoja. Heidät työllistää pöytyäläinen yritys Myssyfarmi. Kaikki farmin tuotteet ovat paikallisten eläkeläismummojen kutomia. Raaka-aineena on suomenlampaan villa. Neuleiden mallit saavat inspiraationsa maalaisesta elämäntavasta, isoäitien vanhoista käsitöistä tai vaikkapa arkisista verkkaritakeista.

Myssyfarmin mummot kokoontuvat kerran kuukaudessa farmille palauttamaan valmiita tuotteita ja hakemaan lankoja uusiin. Samalla kahvitellaan, jutellaan ja nauretaan.

Myssyfarmin yrittäjinä toimivat Janne ja Anna Rauhansuu. He pyörittävät toimintaa Rauhansuun suvulle 1780-luvulta kuuluneella tilalla.

Ensimmäiset myssyt neuloi itse isäntä, Janne Rauhansuu, asuessaan Sveitsin Davosissa. Opin hän sai paikallisilta isoäideiltä. Nykyään isäntä pyörittää luomutilaa, eikä ehdi kutomapuikkoja heilutella.

Pipo päivässä, kymmenen parhaana

Sokoksen näyteikkunassakin nähty Anneli Alho liittyi kutojiin seitsemän vuotta sitten.

Hän osti itselleen ja miehelleen vaaleansiniset myssyt. Mies tuumasi, että hyvältä tuntuu, mutta väri ei ole hänelle sopiva. Niinpä Anneli kutoi miehelleen uuden, Janne Rauhansuun äidiltä saamiensa oppien mukaan. Sillä tiellä hän on edelleen.

”Tykkään paksuista langoista. Ne sopivat käsialaani paremmin kuin ohuet”, Anneli kertoo.

Anneli kutoo kuukaudessa keskimäärin 30 myssyä, mutta mitään tavoiteltavaa kappalemäärää ei kutojille ole määritelty. Halutessaan voi kutoa pipon päivässä, toisena päivänä syntyy useampia. Annelin käsistä lähtee vuodessa ainakin 300 myssyä.

Työuransa maatalouskoulun opettajana tehnyt Anneli kiittelee kutomista hyväksi ajankuluksi. Hän kutoo samalla, kun katsoo televisiota.

”Jos langat ovat loppu, tulee vähän tyhjä olo. Mitä sitä silloin tekee käsillään?”

Sinikka Lehtinen teki aikoinaan työuransa postissa. Myssyhommiin hänet houkutteli mukaan nimenomaan Anneli. Sinikka vastusteli ensin, mutta on sittemmin ollut tyytyväinen. Aikaisemmin kaikki laatikot tuppasivat täyttymään villasukista. Nyt kutomukset häviävät nurkista, ja myssyt ovat käyttäjilleen mieluisia.

Sinikan lempimyssyt syntyvät ohuista langoista, joihin hänen tiukka käsialansa sopii.

Myssyn kanssa avantoon

Annelin ja Sinikan aktiivisuus ei rajoitu kutomiseen. Päinvastoin. Muiden ”hömpsötysten” takia he ehtivät lähinnä pyörähtää kotona. Kumpikin käy kansalaisopistossa kutomassa kangaspuilla ja useissa jumpissa. Yhtenä päivänä on lavista, toisena varttuneen väen jumppaa ja kolmantena nopeatahtista intervallijumppaa.

”Mieli pysyy virkeänä, kun on menossa.”

Molemmat ovat innokkaita avantouimareita. Jäitä odotellaan vielä, mutta uimassa käydään silti.

Avantouimiseen liittyy Sinikan tuotekehitysideakin. Huopapäähine pitää kyllä saunan kuumuuden ja avannon kylmyyden loitolla, mutta tuntuu tiukalta päässä.

”Myssy olisi joustava apu avantouimarille.”

Mummot herättivät huomiota Twitterissä

Twitter-käyttäjät bongasivat mummot Sokoksen ikkunassa nopeasti. Palveluun ilmestyi hetkessä useita videoita ja kuvia. Käyttäjä @SuviSundqvistin videota on katsottu yli 1000 kertaa. @SopivaHokuou puolestaan levittää pipovideota japanilaisyleisölle. HOK-Elannon Twitter-viestistä voit käydä katsomassa enemmän kuvia Sokoksen edustalta.

Ohjeita neulomiseen