Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

5 syytä saunoa – tiesitkö nämä kaikki positiiviset terveysvaikutukset?

Teksti:
Nina Riihimaa
Kuvat:
iStockphoto, Johnér
Julkaistu: 29.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Sauna päälle ja rentoutumaan! Puhdistautumisen lisäksi sauna tekee hyvää sydämelle. Parhaat hyödyt tutkimusten mukaan saa, kun löylyttelee ainakin neljänä päivänä viikossa.

1. Verenpaine laskee

Saunan lämpö saa verenpaineen laskemaan. Puoli tuntia kestävä saunominen näkyy sekä ylä- että alapaineessa: yläpaineessa on mitattu keskimäärin seitsemän yksikön lasku, alapaineessa pudotus on hieman vähäisempi. Paremmat lukemat pysyvät vielä puolisen tuntia sen jälkeen, kun saunasta on siirrytty vilvoittelemaan ja pukemaan.

Löylyn lämpö laajentaa verisuonia, lisää niiden joustavuutta ja pienentää veren virtausvastusta. Sykettäkin sauna nostaa. Sen vaikutusta voi verrata reippaaseen kävelyyn.

Vaikutusta voi verrata reippaaseen kävelyyn.

Hien mukana menetetty neste kannattaa korvata vedellä tai vähäsuolaisella kivennäisvedellä. Janon tunne kertoo, paljonko on tarpeen juoda.

*Lähteet: Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys -projekti. Tutkimusta johtaa professori, kardiologian erikoislääkäri Jari Laukkanen, uef.fi*

2. Nuha helpottuu

Nenä valuu jatkuvasti, eikä mikään tunnu auttavan? Kannattaisi ehkä kokeilla saunomista!

Lämmin ja kostea ilma helpottaa hengittämistä. Moni kroonisesta nuhasta kärsivä on saanut pysyvää helpotusta 3–5 saunakerrasta viikossa.

Myös astmaatikolle sauna on hyvä paikka. Löylyttely laajentaa keuhkoputkia ja helpottaa hengittämistä.

Astmaatikolle sauna on hyvä paikka.

Pieni nuha ei ole este saunomiselle. Alkavaa flunssaa kuumuus ei estä. Kuumeisena tai muuten flunssaisen oloisena sauna kannattaa jättää väliin.

Lähteet:Professori, kliinisen kemian erikoislääkäri Lasse Viinikka, Saunan terveysvaikutukset, Suomen Saunaseura, sauna.fi

3. Kivut vähenevät

Sauna vapauttaa mielihyvähormoniksi kutsuttua endorfiinia. Se lievittää useita kipuja. Esimerkiksi liikunnan rasittamat lihakset rentoutuvat saunan lämmössä. Vihtominen lisää hyvää oloa.

Lauteilla saavutettu mielen tyyneys ja stressin lievittyminen auttavat nekin kipuihin. Ainakin niitä on helpompi sietää, kun maailma ei tunnu kaatuvan päälle.

Ihan kaikkeen kipuun sauna ei auta. Reuma- ja fibromyalgiakivut rauhoittuvat kyllä löylyissä, mutta moni kokee, että oireet palaavat seuraavana päivänä jopa entistä voimakkaampina. Sen sijaan saunajooga, jossa lämpö on vain 40–50 astetta voi sopia.

Lähteet: Reuman hoito-ohjeet, reumaliitto.fi

4. Uni maistuu

Saunan jälkeen uni maistuu tavallistakin makeammalta. Nukahtaminen helpottuu ja syvän unen määrä lisääntyy, kunhan piipahtaa löylyissä paria tuntia ennen nukkumaanmenoa. Heti saunan jälkeen olo on virkeä. Uni tulee vasta, kun kehon lämpötila alkaa laskea.

Syvän unen määrä lisääntyy.

Tutkijat selittävät saunan unettavaa vaikutusta lämmönnousun aiheuttamalla serotoniinin aineenvaihdunnan aktivoitumisella. Serotoniini on pimeähormoni melatoniinin esiaste.

Unimoottorina toimii myös sykevälivaihtelun laajeneminen. Se vähentää stressiä.

Lähteet: Professori, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen, Sauna ja uni, Suomen Saunanseura, sauna.fi

5. Iho pehmenee

Lämpö ja hikoilu tekevät hyvää iholle. Toisin kuin voisi luulla, sauna ei kuivata ihoa vaan kosteuttaa kuivaa ja atooppista ihoa. Tästä saa kiittää pintaverenkierron paranemista ja ihon läpäisyesteen paranemista.

Hikoilu puhdistaa ihoa suihkuakin tehokkaammin.

Hikoilu puhdistaa ihoa suihkuakin tehokkaammin. Vihtominen se vasta hyvää tekeekin! Parhaansa ihon hyväksi tekee, kun sen rasvaa saunomisen jälkeen vielä hieman kosteana.

Myös psoriaatikot ja tali-ihottumasta kärsivät hyötyvät saunasta. Sen sijaan avohaavojen tai märkäruven kanssa lauteille ei pidä kavuta, sillä kuumuus voi lisätä tulehdusriskiä.

Lähteet: Professori, ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela, Sauna ja terveys, terveyskirjasto.fi

*Asiantuntija: Professori Jari Laukkanen Itä-Suomen yliopistosta. Jari ja Tanjaniina Laukkasen uutuuskirja Sauna, keho ja mieli, ilmestyy huhtikuussa 2019 (Docendo).*

Lue myös

Lisää aiheesta