Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten valmistaa kala edullisesti ja helposti? 9 syytä valita kokonainen kala

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 7.11.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kilon kokoinen kirjolohi kypsyy uunissa puolessa tunnissa ja siitä saa ainekset pariinkin ateriaan. Joko olet kokeillut näitä ruokia?

Kokonainen kala on edullinen ja yllättävän helppo vaihtoehto, mutta monia voi arveluttaa sen käsittely. Ratkaisun avain löytyy uunista.

Esivalmistelut hoituvat hetkessä. Pyyhkäise perattu kala talouspaperilla. Ripottele pintaan ja sisään suolaa. Voit halutessasi täyttää vatsan yrteillä, sitruuna- tai limettiviipaleilla sekä purjosuikaleilla, mutta varsinainen maustaminen kannattaa tehdä vasta kypsentämisen jälkeen.

Kypsennä kirjolohi kokonaisena uunissa leivinpaperin päällä pellillä, uunivuoassa, paistopussissa tai folioon käärittynä.

Voit kypsentää pellillä samaan aikaan myös lisukkeet, erilaisia kuorittuja ja paloiteltuja kasviksia, jolloin koko ateria syntyy vaivattomasti.

Kilon kokoinen kirjolohi kypsyy noin puolessa tunnissa, ja siitä irtoaa syötävää noin 600 grammaa eli riittävästi neljälle hengelle. Isommasta kalasta saat ainekset pariinkin ateriaan.

Kypsennä kokonaista kalaa 200-asteisessa uunissa painon ja paksuuden mukaan 30–60 minuuttia. Kala on kypsää ja mehevää, kun selkäevä irtoaa kevyesti nyppäisemällä tai sisälämpötila on 50–55 astetta.

Leikkaa terävällä veitsellä kypsän kalan nahkaan viilto joko selkään tai kylkiviivaan ja irrota nahka. Haarukan avulla saat kypsän lihan eroteltua ruodoista ja siirrettyä tarjoiluastialle.

Kokonaisen uunikalan plussat

  1. Kalanliha irtoaa helposti kypsänä, ja saat kaiken syötävän talteen.
  2. Kypsänä kala on helppo perata ruodottomaksi.
  3. Ei paistamisen käryä.
  4. Terveellinen tapa, koska paistorasvaa ei tarvita.
  5. Pysyy mehevänä.
  6. Ei mutkikkaita esivalmisteluja.
  7. Miedon makuisena taipuu moniin eri ruokiin ja maistuu niin lapsille kuin aikuisille.
  8. Isosta kalasta syntyy kaksi ruokaa.
  9. Edullisempaa kuin fileoitu.

Makua kastikkeista ja lisukkeista

Tee miedon makuiselle kirjolohelle maukas kastike. Kylmä majoneesi-, kermaviili- tai ranskankermapohjainen kastike syntyy näppärästi käyttämällä makuaineina suolan ja pippurin lisäksi esimerkiksi tilliä tai ruohosipulia, maustekurkkua, kirpeää omenaa tai hillosipuleita sekä sinappia tai piparjuurta.

Pyöristä makua hunajalla tai sokerilla. Lisänä maistuvat keitetyt perunat ja porkkanat tai pinaattinen muusi sekä erilaiset salaatit tai lämpimät kasvislisukkeet.

Yksi kala, kaksi ruokaa

Kun uunikala-ateria on syöty, jalosta jäljelle jääneestä kalasta seuraavan päivän ruoka. Voit myös pakastaa ruodottoman kypsän kalan litteissä annospusseissa.

Kypsästä kirjolohesta teet

  • ruokaisan salaatin, kuten caesar- tai nizzansalaatin
  • täytteen uuniperunalle, kolmioleivälle tai ohukaisille
  • pastakastikkeen kuullottamalla paistinpannulla purjoa ja valkosipulia ja lisäämällä kalalientä ja kermaa sekä kalapalojen lisäksi haluamiasi mausteita
  • sosekeittoon ruokaisat sattumat
  • ”pikasushia” tarjoamalla lisänä keitettyä riisiä, avokadoa, korianteria ja inkivääri-soija-limettikastiketta
  • kalakiusauksen. Lado pakasteperunasuikaleita, kalaa ja tilliä kerroksittain voideltuun vuokaan. Kaada päälle suolalla ja pippurilla maustettua munamaitoa, kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Kokeile kokonaista kalaa

Nappaa lisää kalareseptejä