Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mila Halminen saa palkkaa kotitöistä. Äiti Inka-Maria Halmisen mukaan summat vaihtelevat muutamasta eurosta kymppiin.

Mila Halminen, 8, täyttää kahta säästöpossua: "Haluaisin olla yhtä tarkka säästäjä kuin siskoni"

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Veera Korhonen
Julkaistu: 25.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Mila Halminen panee osan palkastaan säästöpossuihin. Kun ne ovat täynnä, hänelle avataan oma käyttötili.

Kankaanpäässä asuva Mila Halminen, 8, tietää, mitä säästäminen tarkoittaa. Perheessä on opetettu, että osa rahoista kannattaa panna syrjään. Milalla onkin suunnitelma siitä, mihin hän haluaisi käyttää säästämänsä rahat.

”Minä en saa viikkorahaa, mutta saan kerran kuukaudessa palkkaa kotitöistä. Tyhjennän usein tiskikoneen, pyyhin pölyjä, haen puita ulkoa, laitan pyykkejä kuivumaan ja autan ruoanlaitossa. Meillä on sellainen lista, johon työt merkitään. Joskus olen ahkerampi, ja saan enemmän palkkaa. Aina en tee yhtä paljon.

Saamme siskon kanssa myös palautuspulloista tulevat rahat, kun käymme kaupoilla perheen kanssa. Ja mummu antaa meille joskus taskurahaa.

Saamme siskon kanssa palautuspulloista tulevat rahat.

Minä tiedän, mitä säästäminen on. Se on sitä, ettei käytetä kaikkia rahoja.

Kun saan palkan äidiltä, laitan osan rahoista rahapussiin ja osan säästöpossuun. Minulla on kaksi säästöpossua, tai toinen on valkoinen hylje. Toinen säästöpossu on jo ihan täynnä, sinne ei mahdu yhtään enempää rahaa. Vien possut pankkiin, kun ne ovat molemmat täynnä.

Rahapussissa olevia rahoja saan käyttää miten haluan. En osta usein itse karkkia, mutta voin ostaa itselleni vaikka paidan tai jotain sellaista. Viimeksi ostin popsocketin eli älypuhelimeeni pidikkeen, koska olin pitkään halunnut sellaisen.

Isosisko on parempi säästäjä kuin minä. Oikeastaan minäkin haluaisin olla yhtä tarkka kuin hän on.

Minä säästän koiraan.”

Äiti, Inka-Maria Halminen: "Rahapussin pohjalle pitää jäädä jotakin"

”Maksamme Milalle kotitöistä. Summat vaihtelevat muutamasta eurosta kymppiin. Ajattelemme, että se on kannustin ja hän oppii, että rahan eteen on tehtävä töitä. Maksamme myös Milan isosiskolle kotitöistä, hän on 11-vuotias.

Mila osaa laittaa rahaa säästöön, siitä on hänen kanssaan puhuttu. Hän tietää, ettei kaikkia rahoja tarvitse käyttää. Rahapussin pohjalle pitää jäädä jotakin.

Mila osaa laittaa rahaa säästöön, siitä on hänen kanssaan puhuttu.

Nuuka Mila ei silti ole. Jos hänelle tulee pakottava tarve saada jotakin, hän osaa käyttää omaa rahaa. Kaupasta tulevat vaihtorahat hän yleensä laittaa säästöpossuun. Minusta Mila onkin saanut hyvin kerättyä rahaa.

Kun viemme tänä keväänä Milan possut pankkiin, avaamme molemmille tytöille omat käyttötilit.

Koira-asiasta en ole ihan varma, vaikka tyttöjen koirakuume on jatkuvasti korkealla.”

Näin lapset opettelevat rahankäyttöä

Lisää aiheesta