Herkät ja helpot pääsiäiskoristeet: narsissit ja helmililjat – lue hoito-ohjeet - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Herkät ja helpot pääsiäiskoristeet: narsissit ja helmililjat – lue hoito-ohjeet

Kuukauden kukka narsissi

Huhtikuussa on aika hankkia kotiin narsissi ja helmililja. Katso jutun lopusta vinkit, kuinka voit tehdä pääsiäisen juhlapöytään kukista pöytäkoristeen tai kranssin.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Huhtikuussa kuukauden kukkina hurmaavat tetenarsissit ja sirot ja vienosti helmililjat. Nämä sopivat kauniisti pääsiäisen juhlapöytään. Sipulikasvit voit istuttaa kukinnan jälkeen maahan.

Näin hoidat tetenarsissia

Kuukauden kukka narsissi

  • Sijoita tete valoisaan ja viileään paikkaan. Monivuotinen tete kestää myös pientä pakkasta.
  • Kastele niukasti.
  • Kukinnan jälkeen voit istuttaa sipulit maahan.

Narsissi on muutakin kuin pääsiäiskukka. Sen herkkä, sipulista heräävä ulkomuoto viittaa kevääseen ja uudelleensyntymisen teemaan. Pieni tetenarsissi sopii hyvin erilaisiin istutuksiin ja asetelmiin, mutta on yksinkertaisuudessaan kaunis koriste sellaisenaankin.

Tetenarsissi viihtyy parhaiten ja kukkii kauemmin viileässä, alle +10 °C:een lämpötilassa. Se sopii hyvin lasitetulle parvekkeelle tai terassille. Narsissi kestää jopa -10 °C:een pakkasta, mutta on totutettava kylmään asteittain, eli älä vie kukkia suoraan huoneenlämmöstä pakkaseen. Huoneenlämpötilassa säilytettäessä kukinta-aika on huomattavasti lyhyempi.

Kastellaan niukasti. Kukinnon jälkeen kuihtuneet varret leikataan pois ja sipulit voi istuttaa puutarhaan tai parvekelaatikkoon. Monivuotinen ruukkunarsissi kukkii keväisin.

Näin hoidat helmililjaa

Kuukauden kukka helmililja

  • Helppohoitoinen helmililja viihtyy viileässä ja kestää pientä pakkasta.
  • Kastele säännöllisesti.
  • Kukinnan jälkeen voit istuttaa sipulit maahan.

Pieni, sisukas ja vienosti tuoksuva helmililja on helmeilevän kaunis koriste keväiseen kotiin. Helmililjan tieteellinen nimi Muscari tulee myskistä ja viittaa kukinnon myskiseen ja mausteiseen tuoksuun.

Helmililja on helppohoitoinen kasvi. Kastele säännöllisesti, jotta multa pysyy kosteana.

Helmililja ei pelkää pikku pakkasta ja soveltuu siksi hyvin keväiselle pihalle tai parvekkeelle. Kukinta kestää pidempään viileässä.

Kun helmililjojen kukinnot alkavat lakastua, ne pitää katkaista, ennen kuin ne aloittavat siementen kasvatuksen. Tällä tavoin sipuliin kertyy enemmän voimaa seuraavaan kasvukauteen.

Kukinnan jälkeen sipulit kannattaa maan sulaessa istuttaa ulos. Menestyessään helmililja lisääntyy vauhdilla omista sipuleistaan ja kukkii aina keväisin.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto, SOK

Julkaistu: 1.3.2016
Muokattu: 6.8.2019
Jaa Somessa