Kasviopas: hortensiat - Yhteishyvä

Kasviopas: hortensiat

Kasviopas: hortensiat

Syyshortensia, mustilanhortensia, kuutamohortensia, pallohortensia, köynnöshortensia, jalohortensia... kaikkia lajeja yhdistää komea kukinta, jonka köynnöshortensia aloittaa kesäkuussa ja jota syyshortensia jatkaa pakkasiin asti.

Jaa Somessa
Teksti
Marianne Blom-Salola
Kuvat
SOK

Hyvin hoidetut hortensiat ilahduttavat keskikesästä syksyyn. Kun muiden pensaiden kukinta on ohi syyskesällä, näyttävät hortensiat antavat ilmettä pihaan upealla kukinnallaan.

Hortensian kasvupaikka

  • Hortensiat viihtyvät sekä auringossa että puolivarjossa. Joustavin lajeista on köynnöshortensia, joka kasvaa mainiosti myös varjossa.
  • Hortensioille paras kasvualusta on hapan, tuore, ravinteikas ja syvämultainen. Multavuutta ja happamuutta lisätään sekoittamalla maahan hapanta, havu- ja rhodokasveille tarkoitettua turvetta.

Syyshortensia

SyyshortensiaSyyshortensia, Hydrangea paniculata 'Grandiflora', on komea, pystykasvuinen pensas, joka kärsii paahteisella ja kuivalla paikalla. Liian vähässä valossa se ei kuki. Kukinta alkaa elokuussa ja jatkuu uhkeana lokakuun ensimmäisiin pakkasiin asti. Suuret kellanvalkeat, kartiomaiset kukinnot muuttuvat vanhetessaan punertaviksi. Kukintoja voi syksyn kuluessa leikata maljakkoon kuivumaan koko talven kestäviksi kuivakukiksi.

Syyshortensia ei siedä voimakasta nuorennusleikkausta, mutta se vaatii vuosittaisen leikkauksen keväällä ennen silmujen puhkeamista. Heikot versot poistetaan kokonaan ja vahvat, edellisenä kesänä kasvaneet, typistetään 2–3 silmuparin mittaisiksi.

Syyshortensiaa myydään myös rungolliseksi pikkupuuksi kasvatettuna, jolloin se mahtuu pieneenkin pihaan. Kasvin korkeus on noin 2 metriä ja leveys noin 1,5 metriä. Kasvi menestyy vyöhykkeillä I–III.

Mustilanhortensia

MustilanhortensiaMustilanhortensia, Hydrangea paniculata 'Mustila', on kaunismuotoinen ja kestävä kasvi, jonka runsas, pitsimäinen, kermanvalkea kukinta alkaa heinäkuun lopulla.

Pensaan kasvu häiriintyy leikkaamisesta. Mustilanhortensiasta saa poistaa vain kuivat ja kuolleet versot ja nipsiä rumentavat kukkien jäänteet.

Mustilanhortensia kasvaa itsensä näköiseksi ja kokoiseksi, parimetriseksi komeaksi pensaaksi, tuoreessa, runsasravinteisessa maassa. Se menestyy vyöhykkeillä I–V.

Kuutamohortensia

KuutamohortensiaKuutamohortensia, Hydrangea paniculata 'Praecox', on roteva, tuuhea, rehevä ja säännöllisen muotoinen. Se kukkii runsaasti heinäkuun lopulta syksyyn.

Leveät kukinnot ovat litteän kartiomaisia. Keskustan pieniä kukkia kehystävät suuremmat laitakukat. Kukat ovat aluksi kermanvalkoiset, myöhemmin hieman punertavat.

Kuutamohortensiaa ei saa leikata. Kasvin lopullinen korkeus on 2 metriä ja leveys 1,5 metriä. Se viihtyy vyöhykkeillä I–V.

Köynnöshortensia

KöynnöshortensiaKöynnöshortensia, Hydrangea anomala subsp petiolaris, menestyy vyöhykkeillä I–III(IV). Köynnös on aluksi hidaskasvuinen, mutta kasvaa paikasta riippuen 3–8 metriä korkeaksi tai pitkäksi.

Köynnöshortensian lehdistö on kiiltävä ja tummanvihreä, kukinto leveä, litteä ja kermanvalkoinen. Köynnöshortensia kukkii heinä–syyskuussa, ja se viihtyy parhaiten varjoisella ja kostealla paikalla.

Köynnös pystyy tarttumaan kallioon, muuriin, tiiliseinään, säleikköön tai puun runkoon. Tämä saattaa aiheuttaa vaurioita seinäpintoihin, joten varovaisuus on paikallaan. Puutuvavartisen köynnöshortensian voi istuttaa myös tasamaalle, jolloin siitä kehittyy persoonallisen näköinen pensas.

Jalohortensia

JalohortenasiaJalohortensia, Hydrangea macrophylla 'Bailmer', Endless Summer, on löydetty Minnesotasta, Yhdysvalloista. Kasvi viihtyy auringossa tai puolivarjossa, kosteassa maassa.

Jalohortensia on reheväkasvuinen ja kukinnot ovat suuret ja pyöreät. Emäksisessä maassa kukat ovat vaaleanpunaisia, happamassa sinisiä. Vaikka maanpäälliset osat kuolisivat talvella, kasvi versoo keväällä tyvestä uudelleen ja kukkii uusilla versoillaan. Kukinta-aika on huomattavasti pitempi kuin vanhoilla lajikkeilla.

Endless Summer on talvenkestävä Pohjois-Amerikan IV-vyöhykkeellä, joten sen odotetaan selviävän Suomen talvesta maan eteläosissa ja lumipeitteen ansiosta myös pohjoisemmassa.

Pallohortensia

PallohortensiaPallohortensia, Hydrangea arborescens 'Annabelle', on tiheäversoinen ja kasvutavaltaan pyöreähkö. Puolipallomaiset ja suuret, jopa 30 senttiä leveät valkeat kukinnot ovat uusien saman vuoden versojen latvoissa. Kasvi kukkii pitkään, heinäkuusta syksyyn.

Pallohortensia sietää ja jopa vaatii vuosittaista keväällä tehtävää leikkausta. Edellisen kesän versot katkaistaan 5–10 senttiä maanpinnan ja silmuparin yläpuolelta.

Pallohortensia on näyttävä omana ryhmänään, mutta sopii yhdistettäväksi myös muihin kasveihin. Korkeus on 1–2 metriä ja leveys 1,5 metriä. Pallohortensia menestyy vyöhykkeillä I–II(III).

Julkaistu: 19.9.2012
Muokattu: 11.12.2018
Jaa Somessa