Kirjoita viihderomaani! Tarjolla huikea palkinto: 10000 € ja kustannussopimus - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kirjoita viihderomaani! Tarjolla huikea palkinto: 10000 € ja kustannussopimus

WSOY:n kirjoituskilpailussa etsitään laadukasta suomalaista romaania.

WSOY:n ja Prisman kirjoituskilpailussa etsitään laadukasta suomalaista romaania.

140-vuotias WSOY juhlistaa pitkää ikäänsä järjestämällä kirjoituskilpailun, jossa etsitään laadukasta viihderomaania. Yhteistyökumppanina on Prisma.

Jaa Somessa
Teksti
Leena Raivio
Kuvat
Heath Johnson / 123RF

”Viihdekirjallisuus keikkuu myyntilistojen kärjessä, mutta sen lukemista pidetään ikään kuin salaisena paheena”, kertoo WSOY:n kustannuspäällikkö Leena Balme.

Niinpä arvostettu, tänä vuonna 140 vuotta täyttävä kustantamo päätti järjestää juhlavuoden kunniaksi Tarinan viemää -kirjoituskilpailun, jossa etsitään viihteellistä laaturomaania. Palkintona on 10 000 euroa ja kustannussopimus.

”Halusimme näyttää, että julkaisemme ylpeästi myös viihdettä. Etenkin laadukasta kotimaista viihdettä julkaisisimme enemmänkin, jos sitä vain olisi tarjolla”, Balme sanoo.

Vielä ehtii mukaan

Tekstit pitää toimittaa perille viimeistään 31.maaliskuuta 2019 sähköpostiosoitteeseen tarinanviemaa@wsoy.fi.

Kilpailussa haetaan romaania, jonka keskiössä ovat ihmiset ja ihmissuhteet. Ihanteellinen teos on älykäs, viihdyttävä ja koskettava kirja, jossa on henkilöitä, joihin lukija voi samaistua. Myös hyvä dialogi on Balmen mukaan viihdekirjallisuudessa todella tärkeää.

”Teos voi olla vuosikymmenien sukutarina tai kertoa vain yhden päivän mittaisesta kohtaamisesta. Pituus ei ratkaise, kunhan kyseessä on romaani. Pienoisromaani voi olla vaikka 150 sivua. Mutta kirja saa olla tiiliskivenkin paksuinen. Keskivertoromaani on usein noin 300-sivuinen.”

Yhteistyökumppaniksi WSOY pyysi SOK:ta ja Prismaa, sillä Prismat ovat osoittautuneet suuriksi kirjamyyjiksi. Prisma lähti innolla mukaan, ja sen edustaja pääsi yhdeksi tuomariksi.

”Pituus ei ratkaise, kunhan kyseessä on romaani.”

Kirjoituskilpailun raadin puheenjohtajana toimii WSOY:n kustannuspäällikkö Leena Balme. Muut raadin jäsenet ovat toimittaja Laura Friman, kirjailija Elina Hirvonen, SOK:n edustaja, apulainen Marko Kulmala, WSOY:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Reetta Miettinen, päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki ja käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

Käsikirjoituksia tuli jo heti kilpailun käynnistyttyä kesäkuussa.

”Ne olivat varmaan pöytälaatikoista kaivettu. Mutta mikäs siinä. Emme asettaneet mitään rajoituksia. Kilpailuun saavat osallistua niin menestyneet kirjailijat kuin esikoisteostaan kirjoittavat”, Balme sanoo.

Lokakuun alussa kustantaja oli saanut kolmisenkymmentä käsikirjoitusta. Balme arvelee, että uudenvuoden jälkeen niitä tulee paljon lisää.

Raadin jäsen Elina Hirvonen muistuttaa, että viihdekirjallisuuden ei tarvitse olla pinnallista. Siinä voi olla paljon syvyyttä, vaikka se on helposti lähestyttävää. Se antaa mahdollisuuden olla älykäs ja kepeä samaan aikaan.

”Esimerkiksi Melissa Banksin Nyt nappaa käsittelee herkullisesti parisuhdetta ja sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä odotuksia. Siinä on terävää havainnointia.”

Hirvonen aikoo kiinnittää huomiota älykkääseen huumoriin ja havainnon tarkkuuteen.

Julkaistu: 2.11.2018
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa