Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Mökki

Mökkikausi alkoi! Muista tarkastaa mökin sähkölaitteet

Teksti:
Vantaan Energia
Kuvat:
Vantaan Energia
Julkaistu: 20.5.2019
Muokattu: 31.8.2020
Jos teit jo kevätsiivouksen, tarkasta seuraavaksi mökin sähkölaitteet. Varmista myös, vaativatko nämä mökin ja pihapiirin kohteet remonttia tai kunnostusta. Kaupallinen yhteistyö / Vantaan Energia

Suomalaiset ovat todellista mökkikansaa. On arvioitu, että peräti 2,6 miljoonan suomalaisen kesään kuuluu mökkeily. Jos mökkiä ei omisteta, vieraillaan sukulaisten tai ystävien mökillä nauttimassa luonnosta ja rennosta yhdessäolosta.

Enää pieni osa mökeistä on ilman sähköä, Vantaan Energialta kerrotaan. Vaikka vaatimattomilla korpimökeillä on vankkumattomat kannattajansa, yhä useampi haluaa mökiltä sähkön mahdollistamia mukavuuksia. Jos sähköä ei ole, kesäkuumalla on haastavaa huolehtia elintarvikkeiden kylmäsäilytyksestä ja kännykän lataaminen aiheuttaa päänvaivaa.

Seuraa sähkönkulutusta netissä

Kun saavut mökille ensimmäistä kertaa talven jälkeen, tarkasta heti mökin sähköpääkeskus. Jos se on kastunut, kuivata se pitämällä kaapin ovea auki.

Joskus jänis voi innostua jyrsimään sähkökeskuksen kaapeleita. Jos kaapelit näyttävät vaurioituneilta, soita heti sähköasentajalle. Vioittuneita kaapeleita ei saa korjata itse.

Vantaan Energialta muistutetaan, että kaikki mökin sähkölaitteet kannattaa käydä huolellisesti läpi. Esimerkiksi vanha jääkaappi tai pakastin voi olla todellinen energiasyöppö.

Mökin sähkönkulutusta voi seurata näppärästi oman energiayhtiön raportointipalvelusta. Sieltä näkee lähes reaaliajassa, kuinka paljon mökillä sähköä kuluu. Sähkölaskussa voi säästää satoja euroja vuodessa, kun päivittää vanhat laitteet uusiin, energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin.

Tilaa remontti keväällä (tai syksyllä)

Kun mökin perusteellinen kevätsiivous on tehty ja sähkölaitteet tarkastettu, on hyvä pohtia, millaista kunnostusta mökin pihapiiri vaatii. Suomalaiset mökit ovat keskimäärin 30–40 vuotta vanhoja, joten jos mökin kunnosta haluaa huolehtia, riittää pientä remonttia joka kesälle.

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse eikä kannata tehdä kerralla. Tänä kesänä voi vuorossa olla vaikkapa terassin tai laiturin uusiminen. Osa nikkaroi ja rakentaa mökillä mielellään itse.

”Kaikki eivät kuitenkaan halua käyttää neljän viikon kesälomasta puolia esimerkiksi mökin maalaamiseen, vaikka se olisi periaatteessa aika helppo tehdä itse”, sanoo Mökkikeskuksen toimitusjohtaja Riku Santti. Mökkikeskus tarjoaa mökin remontti- ja varustuspalveluita ympäri Suomen.

Santilla on yksi vinkki remonttia suunnitteleville.

”Paras aika tilata remontti on ehdottomasti kesäkauden ulkopuolella. Jos toimii nopeasti, voi vielä saada ammattilaisen tälle kesälle. Jos se ei enää onnistu, remontti kannattaa toteuttaa heti mökkikauden päättyessä ensi kesää varten”, Santti neuvoo.

Liukasteletko vessareissulla?

Suomalaiset mökkeilevät mielellään perheen kanssa. Valtaosa kuitenkin toivoo myös kesävieraita mökille.

”Joku voi kartella mökkivierailua, jos esimerkiksi käymälä on huonossa kunnossa”, Santti huomauttaa.

Hän korostaa myös turvallisuutta. Mökin käymälä sijaitsee yleensä hieman kauempana päärakennuksesta, ja sinne täytyy ehkä jopa taiteilla liukkaan kallion yli. Se voi olla erityisen haastavaa pienille lapsille ja vanhuksille.

”Näissä tilanteissa suosittelen aina rakentamaan kulkuväyliä, jotka tekevät liikkumisesta turvallista.”

Bonussähköä mökille

S-ryhmän asiakasomistajille tarkoitettu Vantaan Energian Bonussähkö on tuotettu ilman fossiilisia polttoaineita. Jos asiakas haluaa, Bonussähkö voidaan tuottaa aurinkoenergialla. Joka puolelle Suomeen saatavilla oleva Bonussähkö kerryttää asiakasomistajille Bonusta.

> Lue lisää Bonussähköstä täällä.