Näin saat yrtit kukoistamaan - asiantuntijan ohjeet - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin saat yrtit kukoistamaan - asiantuntijan ohjeet

Näin saat yrtit kukoistamaan

Hämeenlinnan Kodin Terran myyntipäällikkö Tellervo Summanen opastaa, kuinka yrtit saadaan kukoistamaan.

Jaa Somessa
Teksti
Taina Ahtela
Kuvat
SOK

1. Mitä nyt kannattaa kylvää?

Maalis-huhtikuu on hyvää aikaa esimerkiksi timjamin, meiramin ja basilikoiden esikasva-tukselle.

2. Mikä on paras kasvupaikka taimille?

Ripottele siemenet taimi- tai kylvömultaan esimerkiksi valmiina myytävään kannelliseen kylvölaatikkoon. Tarkista ohjeista, itääkö siemen valossa vai mullan alla. Siemeniä saa myös nauhoissa, joissa on sopiva istutusväli valmiina. Hyvä itämispaikka on lämmin ja valoisa. Kansi tai kelmu pitää mullan kosteana. Kun sirkkalehdet nousevat, pienen taimen voi siirtää ruukkuun. Voit toki kylvää myös suoraan ruukkuihin, mutta koska kaikki siemenet eivät aina idä, osa ruukuista voi jäädä tyhjiksi.

3. Milloin voin siirtää yrtit ulos?

Avomaalle istuttaessa vuorokauden alimman lämpötilan pitäisi olla noin 15 astetta, ja silloinkin taimet voi suojata harsolla. Aurinkoiset seinustat ja lämpöä varaavat muurit ovat hyviä paikkoja. Käytä läpäisevää multaa, kuten ruukussa hiekan sekaista yrttimultaa. Kovaan maahan voi sekoittaa turvetta tai märkään maahan hiekkaa.

4. Miten yrtit saa kukoistamaan?

Useimmat yrtit ovat melko vähään tyytyväisiä, ja niille riittää mieto lannoitus. Liika kastelu ja kylmyys ovat huonoksi taimille. Persilja, tilli ja minttu ovat erityisen helppoja, kun ne voi kylvää suoraan avomaalle. Ruukkupuutarha vaatii enemmän kastelua kuin avomaa.

5. Mikä on oma suosikkiyrttisi ja mihin sitä käytät?

Pidän melko uudesta yrtistä anisiisosta, joka maistuu lakritsilta ja anikselta. Käytän sitä jälki- ja pataruokiin. Yrttejä on helppo kuivattaa ripustamalla oksia nippuina. Kuivatut yrtit säilyvät paperipussissa tai lasipurkissa.

Lisää yrteistä

Julkaistu: 6.4.2018
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa