Näin valmistat linnunruokaa - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin valmistat linnunruokaa

Linnunruokaa piparkakkumuotilla

Linnunruokaa piparkakkumuotilla

Sydämen- tai tähdenmuotoiset linnunruoat syntyvät piparkakkumuottien avulla rasvasta, siemenistä ja pähkinöistä.

Jaa Somessa
Teksti
Annette Saksman
Asiantuntija
vastaava suojelu- ja tutkimusjohtaja Tero Toivanen, Birdlife Suomi
Kuvat
Aleksi Poutanen

Tiivistä piparkakkumuottien pohja huolellisesti tuorekelmulla. Sekoita kuorettomat auringonkukansiemenet ja murskatut hasselpähkinät keskenään. Seoksessa voi halutessaan käyttää myös maapähkinöitä, kauraa ja hirssiä. Aseta muotit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja täytä siemenillä ja pähkinöillä kaksi kolmasosaa muoteista.

Sekoita keskenään yhtä paljon kookosrasvaa ja rypsiöljyä. Rypsiöljyn ansiosta seos ei kovetu kylmässä liikaa. Kookosrasvan sijasta voit käyttää myös suolaamatonta ihraa. Kaada seosta pähkinäsiemensekoituksen päälle niin paljon, että muotti täyttyy. Sekoita varovasti, jotta mahdolliset ilmakuplat lähtevät pois.

Työnnä piparkakkumuottien keskelle esimerkiksi pillit, jotta ripustusnarulle jää reikä. Siirrä muotit varovasti pakkaseen ja anna seoksen jähmettyä kunnolla. Pujota reikään naru ripustamista varten. Jos teet kerralla isomman määrän, voi ylimääräiset linnunruoka­-annokset pakastaa.

Tarvikkeet

  • auringonkukansiemeniä
  • hasselpähkinöitä
  • kookosrasvaa
  • rypsiöljyä
  • piparkakkumuotteja
  • tuorekelmua.

Pidä ruokintapaikka puhtaana

Talviruokinta auttaa lintuja selviämään kevääseen asti. Ruoki lintuja sellaisilta lintulaudoilta tai ruokinta-automaateilta, joilla ne eivät voi istua ja ulostaa ruoan sekaan. Putsaa ruokintapaikan alusta ruoantähteistä suojahanskoja käyttäen. Siivous on tärkeää etenkin lauhalla säällä, jolloin taudit leviävät herkimmin. Pese lintulauta ulkona kuumalla vedellä ja astianpesuaineella.

Rotat torjutaan valitsemalla ruokintapaikka huolella, laittamalla ruoka riittävän korkealle ja pitämällä paikka puhtaana ruoantähteistä.

Lisätietoja: Birdlifen vinkit lintujen talviruokintaan

Julkaistu: 9.11.2015
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa