Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuusi vinkkiä talven ulkoleikkeihin

Teksti:
Heidi Hänninen
Asiantuntija:
varhaiskasvatuksen liikunnallistamisen asiantuntija Nina Korhonen valtakunnallisesta liikunta- ja urheiluorganisaatio Valosta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.2.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Ripaus mielikuvitusta mukaan ja kotipiha tai lähimetsä muuttuvat hauskaksi satutantereeksi.

Kevätaurinko houkuttelee liikkumaan. Kun valoisan aika kestää illalla yhä myöhäisempään, voi koko perhe nauttia yhteisestä ulkoiluhetkestä vielä työ-, päiväkoti- tai koulupäivän jälkeenkin. Tärkeintä on yhdessäolo sekä yhteinen puuhailu. Lapsi nauttii suuresti, kun aikuinenkin uskaltaa heittäytyä leikin vietäväksi.

Oma piha tai lähimetsä ovat oivallisia leikkipaikkoja, joita kannattaa hyödyntää. Seuraavat helpot vinkit auttavat yhteisen touhun alkuun. Vinkeistä voi muokata omat versiot, joissa kannattaa hyödyntää lapsen mielikuvitusta. Sehän on usein rajaton.

Oma piha tai lähimetsä ovat oivallisia leikkipaikkoja.

  1. Ota muutama etikkapunajuuri ja värjää niillä vettä ämpärissä. Värjätyn veden avulla on helppo merkitä lumihankeen erilaisia juoksuratoja tai vaikkapa kahdeksikon muotoinen formularata. Punajuurivedellä lumihankeen piirtyy myös oma tikkataulu ja curling-rata, joiden avulla voi kisata vaikka perheen mestaruudesta. Kisaradat voi myös tampata lumihankeen, mutta pieni värilisä lisää usein leikki-intoa entisestään. Luonnontuotteena punajuuri ei ole vaarallista kasveille tai ihmiselle. Punajuuri sotkee helposti eli radan teko kannattaa pitää aikuisen vastuulla. Muistathan, ettette sotke leikeillä muiden pihoja. Taloyhtiöissä tulee ottaa huomioon yhteiset säännöt.
  2. Jäädytä värjättyä vettä maitopurkeissa tai jääpalamuoteissa ja käytä valmiita jääpaloja esimerkiksi lumilinnan tiilinä. Värjätyt jääpalat toimivat myös timantteina, joita lapset saavat etsiä lumihangen kätköistä.
  3. Kun ulkona on riittävästi lunta ja pakkasta, ota pehmolelut ulkoleikkeihin mukaan. Jos aika tai voimat eivät riitä lumilinnan rakentamiseen, voi lumesta värkätä ikioman nukkekodin pehmoille. Samalla pehmot tuulettuvat ja pöpöt kuolevat.
  4. Isäntä ja koira on yksinkertainen ja hauska koko perheen leikki. Tässä leikissä myös lapsi saa olla pomona. Isäntä voi esimerkiksi heittää tai vierittää lumipalloa koiralle, joka tuo sen takaisin vaikkapa kontaten ja selän päällä kuljettaen. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea isäntä ja koira keksivätkään tehdä.
  5. Lähtekää kävelylle lähimetsään, jos se on mahdollista. Metsässä liikkuminen ylityksineen ja alituksineen kehittää lapsen motoriikkaa. Pienet eväät lisäävät metsäretken lumoa. Metsässä voi tarkkailla erilaisia jälkiä, yrittää löytää puista roikkuvia jääpaloja ja ihailla, minkälaista taidetta luonto on tehnyt itse. Työpäivän jälkeen mukaan voi ottaa myös taskulamput ja nähdä metsä aivan uudessa valossa.
  6. Perinteinen mäenlasku on aina hauskaa. Lapselle kannattaa opettaa jo pienestä pitäen, miten laskun jälkeen noustaan ylös ja mistä kohdasta kannattaa kiivetä mäelle. Tämä lisää laskun turvallisuutta. Mäkeen ei välttämättä tarvita pulkkaa, iso jätesäkkikin riittää. Sen päällä lapsi ja aikuinen tai koko perhe yhdessä saa yllättävänkin kovat vauhdit.