Rapeakuorinen ruisleipä - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rapeakuorinen ruisleipä

Rapeakuorinen ruisleipä
Paloja
2
Valmistusaika
Useita tunteja
Uunin lämpötila
250°C
Ruisleivän valmistus onnistuu kotona myös ilman isoäidiltä perittyä ruisjuurta. Tässä versiossa leivän hapatus käynnistetään pienen hiivamäärän avulla.
Jaa Somessa

Ainekset

RASKI ELI ESITAIKINA

1 1/2 dl
vettä
5 g
(herneen kokoinen pala) hiivaa tai ½ tl kuivahiivaa
2 dl
ruisjauhoja

VESI-RUISJAUHOSEOS

2 dl
vettä
2 dl
ruisjauhoja

TAIKINA

Kaikki raski
1 1/2 dl
vettä
15 g
(1/3 pkt) tuorehiivaa tai ½ ps kuivahiivaa
8 dl
ruisjauhoja
2 tl
suolaa

Näin teet

1

Valmista ensin raski eli esitaikina sekoittamalla kädenlämpöinen vesi, hiiva ja ruisjauhot kulhossa. Peitä kulho lautasella ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Pienellä hiivamäärällä käynnistetty esitaikina korvaa ruisleivässä usein käytetyn hapanjuuren.

5 g
(herneen kokoinen pala) hiivaa tai ½ tl kuivahiivaa
1 1/2 dl
vettä
2 dl
ruisjauhoja
2

Lisää seuraavana päivänä raskin joukkoon 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin. Jätä kulho huoneenlämpöön. Huom! Mikäli lisäät vesi-ruisjauhoseoksen ainekset aamulla, voit valmistaa leipätaikinan illemmalla. Muutoin valmista taikina vasta seuraavana päivänä.

2 dl
vettä
2 dl
ruisjauhoja
3

Valmista taikina lisäämällä raskin joukkoon kädenlämpöinen vesi, hiiva ja suola. Lisää ruisjauhot joukkoon vähitellen ja vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna levätä tunnin verran.

15 g
(1/3 pkt) tuorehiivaa tai ½ ps kuivahiivaa
1 1/2 dl
vettä
8 dl
ruisjauhoja
Kaikki raski
2 tl
suolaa
4

Kumoa taikina ruisjauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Riivaa eli pyöritä molemmat palat palloiksi. Pyöräytä pallot ruisjauhoissa ja laita leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla noin tunti tai kunnes pinta näyttää repeilevän.

5

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät uuniin ja alenna uunin lämpötila 225-asteeseen. Paista leipiä noin 35 minuuttia.

Resepti
Kaisa Johansson
Kuvat
Kimmo Ervola
Julkaistu: 26.5.2019
Muokattu: 26.5.2019

Helppoja reseptejä arkeen

Tilaa viikoittainen uutiskirje.

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

AnnosResepti
Hiilihydraatteja196 g391 g
Proteiinia34 g67 g
Rasvaa6 g12 g
Kuituja46 g92 g
Energiaa kj4502 9004
Energiaa kcal1076 2151

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

AnnosResepti
Hiilihydraatteja196 g391 g
Proteiinia34 g67 g
Rasvaa6 g12 g
Kuituja46 g92 g
Energiaa kj4502 9004
Energiaa kcal1076 2151
Resepti
Kaisa Johansson
Kuvat
Kimmo Ervola

Helppoja reseptejä arkeen

Tilaa viikoittainen uutiskirje.