Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Puuhaa kaverisynttäreille

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvausjärjestelyt:
Antti Nikunen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.2.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Tuottaako lasten juhlien ohjelma päänvaivaa? Seuraavien helppojen vinkkien avulla järjestät onnistuneet synttärit kolmelle eri ikäryhmälle.

4­–6-vuotiaille yksinkertainen ohjelma

Ensimmäiset kaverisynttärit pidetään yleensä noin neljävuotiaana, ja päiväkotikaverit ovat usein ensimmäisiä kutsuvieraita. Alle kouluikäisten juhlaohjelma kannattaa pitää yksinkertaisena. Pienimpien juhlijoiden vanhempia voi halutessaan pyytää jäämään juhlaan apukäsiksi, muussa tapauksessa kannattaa hankkia muutama varttuneempi apulainen. Pienten juhlijoiden synttäreille sopiva kesto on 1,5–2 tuntia.

  • Saippuakuplien puhaltaminen on lapsista yllättävän kivaa. Valmiit saippuakuplapullot ovat pienimpien kanssa käteviä, ja purkista saa myös kivan muiston kotiin. Kotitekoisen saippuakuplaliuoksen voi sekoittaa vedestä, tiskiaineesta ja ripauksesta sokeria. Kuplan kestävyyttä voi halutessaan lisätä apteekista saatavalla glyserolilla. Puhallustikut voi ostaa valmiina tai vääntää rautalangasta.
  • Onginta on perinteinen ja takuuvarma ohjelmanumero. Pienten onginnassa myös saaliit voivat olla pieniä, esimerkiksi rusinapaketti ja muutama tarra riittävät.
  • Satutuokio saa koko joukon rauhoittumaan. Valitse muutama tarina, josta vieraat saavat äänestää yhden tai kaksi mieluisinta.
  • Helpot askartelutehtävät sopivat pienten kutsuille. Leikkaa kartongista valmiita kruunun tai merimieshatun aihioita ja anna lasten koristella ne esimerkiksi tarroilla ja värikynillä. Myös valmiiksi leikattujen naamarien koristelu käy ohjelmanumerosta.
  • Avatkaa lahjat pullonpyöritysleikin säännöillä. Pullon suu osoittaa sitä lasta, jonka lahja on avausvuorossa. Hän on myös seuraava pyörittäjä.

7–10-vuotiaille leikkiä ja askartelua

Pienten koululaisten eli eka–neljäsluokkalaisten kanssa voi järjestää jo vähän vaativampaa puuhaa. Tämänikäiset leikkivät mielellään myös uusilla lahjoilla ja vanhoilla leluilla, eli koko juhla-aikaa ei tarvitse ohjelmoida. Sään salliessa osan synttäreistä voi viettää ulkona. Sopiva synttärien kesto on 2–2,5 tuntia.

  • Naamiaisteema sopii tämänikäisten juhliin, ja rooli- ja pukuleikit innostavat aina. Hanki valmiita naamarimalleja, jotka on helppo leikata esimerkiksi kartongista. Varaa myös koristeiksi esimerkiksi tarroja tai liimattavia höyheniä, helmiä ja kreppipaperia sekä värikyniä. Askartelussa tarvitset usein myös apulaisia.
  • Hamahelmiaskartelut ovat mukavaa puuhaa. Varaa pieniä hamahelmialustoja, mallikuvia ja erivärisiä helmiä. Aikuisen apua tarvitaan valmiin työn silittämisessä. Hamahelmistä voi pujotella myös kivan kaula- tai rannekorun.
  • Aarteenetsintä on onginnan lisäksi perinteisimpiä synttärinumeroita. Tee kartta, jonka avulla aarretta etsitään, tai laadi yksinkertaisia vihjeitä, jotka johdattavat seuraavalle vihjeelle. Jaa lapset joukkueiksi, ja palkitse leikin päätteeksi kaikki esimerkiksi pienellä herkulla. Aarre voi olla myös esimerkiksi laatikko, josta löytäjät saavat itselleen tikkarit tai suklaapatukat.
  • Pullonpyöritys sopii myös tämänikäisten lahjojen avaamiseen.

10–14-vuotiaille kokkausta ja yhdessäoloa

Kaverisynttäreitä pidetään usein 13–14 vuoden ikään asti. Yli 10-vuotiaiden kaverisynttäreillä tärkeintä on yhdessäolo, ja tämänikäiset keksivät puuhaa myös ilman aikuisen ohjausta. Sopiva synttäriaika on 2–3 tuntia.

  • Ota synttäritarjoilun valmistus osaksi ohjelmaa. Esimerkiksi pitsapohjan päällystys tai täytekakun koristelu on hauskaa puuhaa yhdessä. Tee kakuista ja pitsoista pieniä, jotta useampi lapsi mahtuu touhuamaan yhtä aikaa. Valitse helppoja täytteitä tai koristeita. Pitsaan riittävät esimerkiksi tomaattikastike, kanasuikaleet ja ananas sekä juustoraaste, kakunkoristeeksi erilaiset karkit ja strösselit. Isoimmille voi uskoa myös kermavaahdon levittämisen.
  • Pantomiimi innostaa isompiakin. Valmistele erilaisia pantomiimiaiheita esimerkiksi leikkaamalla lehdistä kuvia, ja anna kunkin lapsen poimia vuorollaan oma aiheensa esitettäväksi. Muut yrittävät arvata, mistä on kyse. Leikkimielisen kilpailun saa aikaan mittaamalla ajallisesti, kenen esitys arvataan nopeimmin.
  • Levyraadissa voi yhdistää musiikin kuuntelun ja tanssin. Pyytäkää jokaiselta vieraalta oman lempilaulun nimi tai valitkaa kappaleet päivänsankarin suosikeista.
  • Ikäryhmän isoimmat nauttivat myös leffasynttäreistä. Pyytäkää vieraita äänestämään ennakkoon esitettävästä elokuvasta tai valitkaa synttärisankarin suosikki. Kotikutsuina järjestettäviin elokuvatuokioihin tai musiikkihetkiin ei tarvita erikseen esityslupaa.

Katso videolta helpot askarteluohjeet eri-ikäisille lapsille.

Lisää aiheesta