Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rukiinen näkkileipä

timer-iconNoin 2 tuntia
Fork and knife
16 Palaa
Fork and knife
16 Palaa
Rapea rukiinen näkkäri on arkileipää parhaimmillaan. Tämä näkkileipä taipuu myös juhlapöydän pikkusuolaisten pohjaksi, kun paloittelet sen suupalan kokoisiksi paloiksi.

Ainekset

2 1/2 dl
vettä
15 g
(1/3 pakettia) hiivaa tai 1 ½ tl kuivahiivaa
1 rkl
sokeria
1 tl
suolaa
4 dl
vehnäjauhoja
2 1/2 dl
ruisjauhoja
2 rkl
ruisleseitä

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja murenna siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Lisää joukkoon leseet ja ruisjauhot.

2 1/2 dl
vettä
15 g
(1/3 pakettia) hiivaa tai 1 ½ tl kuivahiivaa
1 rkl
sokeria
1 tl
suolaa
2 1/2 dl
ruisjauhoja
2 rkl
ruisleseitä
2

Sekoita joukkoon vehnäjauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia käsin tai yleiskoneessa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan levätä tunnin verran.

4 dl
vehnäjauhoja
3

Säädä uuni 225 asteeseen. Muotoile näkkileivät pyöreiksi reikäleiviksi tai neliskulmaisiksi paloiksi.

4

Reikäleipää tehdessä jaa taikina kahteen osaan ja muotoile palloiksi. Kauli pallot ruisjauhoja apuna käyttäen kahdeksi ohueksi, noin 2 mm:n paksuiseksi ympyräksi. Ota näkkileivän keskeltä pala pois lasilla. Nosta kaulitut taikinat leivinpaperin päälle pellille ja pistele haarukalla.

5

Jos teet neliöpaloja, jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhojen avulla suorakaiteen malliseksi. Nosta kaulitut taikinat leivinpaperin päälle pellille, pistele haarukalla ja leikkaa neliöiksi.

6

Paista näkkileipiä uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Jäähdytä näkkileivät ritilän päällä.

Vinkki: Lisää näkkileipätaikinaan kuminaa, kuivattua tilliä tai seesaminsiemeniä.

Miltä maistui?
Resepti:
Kaisa Johansson
Kuvat:
Kimmo Ervola
Julkaistu: 26.5.2019
|
Muokattu: 6.10.2023

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

92

386

0,4 g

0,1 g

17,9 g

1,1 g

1,9 g

2,9 g

0,0 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli