Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Spelttipatonki

timer-iconUseita tunteja
Fork and knife
2 Kappaletta
Fork and knife
2 Kappaletta
Rikasta aromikas vehnäpatonki spelttijauhoilla. Tarjoa itse tehtyä patonkia esimerkiksi keiton kanssa tai täytä eväspatongiksi. Samasta taikinasta leivot myös herkulliset sämpylät.

Ainekset

2 1/2 dl
vettä
10 g
1/5 pakettia hiivaa tai 1 tl kuivahiivaa
2 dl
spelttijauhoja
4 1/2 dl
vehnäjauhoja
suolaa

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja spelttijauhot.

2 1/2 dl
vettä
10 g
1/5 pakettia hiivaa tai 1 tl kuivahiivaa
suolaa
2 dl
spelttijauhoja
2

Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneessa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Anna kohota liinan alla kulhossa 30 minuuttia.

4 1/2 dl
vehnäjauhoja
3

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Pyöritä molemmista taikinapaloista pallot ja jätä ne lepäämään liinan alle pöydälle noin 10 minuutiksi.

4

Muotoile pallot patongiksi kääntämällä ne ylösalaisin ja taputtelemalla kevyesti suorakaiteen mallisiksi levyiksi. Tämän jälkeen rullaa taikinalevyt yläreunasta aloittaen napakaksi pötköksi. Rullaa taikinapötköä vielä pöydällä, jotta saat patonkiin pituutta.

5

Nosta patongit leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaisiksi, noin tunnin verran.

6

Säädä uuni 225 asteeseen. Laita uunin pohjalle 3 dl kuumaa vettä uuninkestävässä astiassa.

7

Viillä kohonneiden patonkien pintaan pystysuuntaiset viillot. Paista patonkeja uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen syömistä.

Vinkki: Mausta patonki rullausvaiheessa esimerkiksi juustolla tai pestolla. Laita haluamasi täyte suorakaiteen malliseksi taputellun taikinan päälle ja rullaa patongiksi.

Miltä maistui?
Resepti:
Kaisa Johansson
Kuvat:
Kimmo Ervola
Julkaistu: 28.5.2019
|
Muokattu: 19.1.2023

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

584

2444

4,0 g

0,5 g

108,5 g

1,0 g

12,0 g

22,0 g

0,0 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

suolaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli