Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Vauvan vaatteet – ostajan opas

Vauvan vaatteet – ostajan opas

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Petra Sneck
Asiantuntija:
mallisuunnittelija Tuula Lahtivesi ja tuotelaatupäällikkö Satu Fält-Itkonen, SOK hankinta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.11.2013
Muokattu: 31.8.2020
Vauva tarvitsee valikoiman miellyttäviä ja laadukkaita vaatteita, jotka kestävät toistuvia pesuja ja ovat helppoja pukea sekä mukavia lapsen yllä. Jaa

Vauvan vaatteissa mukavuus ja kestävyys ovat ominaisuuksia ylitse muiden. Vaatteen materiaalilta vaaditaan laatua. Nopeasti likaantuvien vaatteiden on kestettävä lähes päivittäistä pesua lämpötilassa, jossa ne tulevat puhtaiksi. Suunnittelussa ohjenuorana on turvallisuuden lisäksi käytännöllisyys, sillä vaatteiden on oltava helppoja pukea ja miellyttäviä vauvan yllä. Hurjasta kasvuvauhdistaan huolimatta vauva tarvitsee vaatevalikoimaa, koska vaatteita vaihdetaan usein.

Vauvan vaatteiden materiaalit

Vauvan vaatteissa käytetyt materiaalit ovat korkealaatuisia, jotta ne täyttävät mukavuuden ja kestävyyden vaatimukset. Luonnonmateriaaleja pidetään vauvalle sopivimpana, sillä ne hengittävät ja niissä on miellyttävä tuntu.

Puuvilla vauvan vaatteessa

Vauvan vaatteiden käytetyin materiaali on puuvilla eri muodoissaan. Vaate voi olla neulottua puuvillaa, kuten trikoota, velouria ja froteeta tai kudottua puuvillaa, kuten puuvillakangasta. Samettia valmistetaan sekä neulomalla että kutomalla. Neulottu rakenne tekee vaatteesta joustavamman. Froteessa lanka tekee lenkin ja velourissa neuloksen lenkit leikataan auki, jolloin pinnasta tulee tuuhea ja pehmeä. Vaatteen paksuus määräytyy neulonnassa käytetyn puuvillalangan paksuuden ja neulekoneen neulatiheyden mukaan.

Puuvillakankaan ja -neuloksen laatu riippuu muun muassa langan valmistukseen käytetyn puuvillakuidun pituudesta ja langan kierteestä. Lyhytkuituisesta puuvillasta jää vaatteen pintaan kuidun päitä, jotka tuntuvat sormiin karheutena. Ajan ja pesujen myötä materiaalit kuluvat ja kuitujen päät saattavat hankauksessa kiertyä nypyiksi, jolloin huonolaatuinen vaate saa nöyhtäisen pinnan. Paras tapa yrittää arvioida puuvillatrikoon laatua on hypistellä vaatetta sormin. Laadukkaassa puuvillassa karheutta ei tunnu, vaan vaate tuntuu enemmänkin liukkaalta.

Luomupuuvillan koko tuotantoketju on vastuullinen ja ympäristöystävällinen. Luomupuuvillan määritys ei onnistu pelkästään näppituntumalla.

Puuvillaiset vauvan vaatteet

Elastaani vauvan vaatteissa

Elastaani tuo vauvan vaatteelle lisää miellyttävyyttä. Joustavana se antaa vaatteelle myös mittapysyvyyttä. Täysin puuvillaisella vaatteella on taipumus menettää pesuissa muotoaan. Elastaanin ansiosta vaate istuu miellyttävästi eri muotoisten vauvojen päälle. Samalla vaate saa lisää käyttöikää, koska se mukautuu vauvan kasvaessa. Elastaani on synteettinen kuitu, jota lisätään esimerkiksi puuvillaan tavallisesti muutaman prosentin verran.

Viskoosi vauvan vaatteissa

Bambu on vaatemateriaalina tekokuitu ja viralliselta nimeltään viskoosi. Bambusta valmistetaan viskoosia kemiallisten prosessien avulla. Suomessa viskoosia on perinteisesti valmistettu erilaisista puulajeista kuten koivusta, kuusesta tai männystä.

Kemikaalit vauvan vaatteissa

EU:n kemikaaliasetus antaa rajat kaikelle kemikaalien käytölle vaatteissa. Vauvan vaatteissa määräykset ovat tiukimmat etenkin formaldehydiin liittyen. Vauvan vaatteet suositellaan aina pestäväksi ennen ensimmäistä käyttöä jo viimeistelyaineiden vuoksi. Tullilaboratorio tutkii ja testaa markkinoilla olevia tuotteita pistokokeen periaattein.

Body on vauvan perusvaate ja herkin likaantumaan. Vaatekaappiin tarvitaan riittävä bodyvalikoima.

Vauvan vaatteen pesu

Pesulämpötila

Kun vaatteelle tehdään hoito-ohje, kriteereinä ovat vaatteen puhdistuminen ja säilyminen moitteettomana pesukäsittelyssä. Vaikka pesuaineet ovat kehittyneet paljon, on 30 astetta lasten vaatteelle alhainen pesulämpötila. Tavallisesti hoito-ohjeen lämpötila on 40 tai 60 astetta materiaalista riippuen. Puuvilla kestää jopa 95 asteen pesun, joten 60 asteen ei pitäisi tuottaa ongelmaa. Etenkin ihon kanssa kosketuksissa olevat vaatteet on hyvä pystyä pesemään 60 asteessa. Valmistaja testaa tuotteen pesukäyttäytymisen ja määrittää suosituslämpötilan sen mukaan. Tavallisimmat pesulämpötilasuositusta tiputtavat syyt ovat vaatteen kutistuminen ja värien kestoon liittyvät seikat.

Huuhteluaine

Huuhteluaine jakaa mielipiteitä. Lähes kaikki vaatevalmistajat kieltävät huuhteluaineen käytön, jotta elastaanikuitu ei veltostu, mutta pesuainevalmistajien tutkimukset eivät anna näyttöä huuhteluaineen haitallisuudesta. Oikea annostelu on huuhteluaineen käytössä tärkeää. Jos vauvan vaatteen pesuun käytetään huuhteluainetta, kannattaa valita tuoksuton, ympäristömerkitty ja mahdollisesti Allergia- ja astmaliiton suosittama tuote, joka on tutkitusti turvallinen. Huuhteluaine peseytyy pois seuraavassa pesussa.

Kuivausrumpu

Useissa vauvankin vaatteissa on merkintä, että vaatetta ei saa laittaa kuivausrumpuun. Kielto liittyy todennäköisimmin kutistumiseen, sillä kuivausrumpu kutistaa vaatteen kerralla. Kiellon syynä voi olla yksinkertaisesti se, että vaatteen käyttäytymistä rumpukuivauksessa ei ole testattu. Esimerkiksi puuvilla kutistuu aina jonkin verran. Jos vaate on jo valmiiksi niukka, ensimmäinen rumpukuivaus tekee siitä todennäköisesti vieläkin tiukemman. Yksi vaihtoehto on kuivattaa vaatteet rummulla osittain. Jäännöskosteana venyttäminen ja muotoilu palauttavat kokoa ja vaate loppukuivaa rypistymättä. Neuloksissa kutistumisenvaraa on jouston ansiosta enemmän kuin kankaissa.

Tahrat vauvan vaatteissa

Tahranpoistossa korkea pesulämpötila on merkittävä tekijä. Erityisen tärkeää on nopeus – tahra irtoaa paremmin tuoreena. Mekaaninen hankaus auttaa vaikeissa tahroissa: liota, lisää tahrakohtaan tavallista saippuaa, hiero käsin ja kenties kynsiharjalla ja pese vaate sitten koneessa. Vaikeassa liassa voi käyttää tahranpoistojauhetta tai -suihketta pakkauksen ohjeen mukaan. Jäämien vaaraa ei ole, koska tuote tämän jälkeen pestään.

Vauvan vaatteiden peseminen

Mitä vaatteita vauva tarvitsee?

Vauvan vaatekaappi perustuu mukaviin ja käytännöllisiin perusvaatteisiin. Tarvittavien vaatteiden määrä on suorassa suhteessa vanhempien pyykinpesuintoon. Joka tapauksessa vauva pulauttelee ja kiinteisiin ruokiin siirtyvä vauva sotkee useamman vaateparren päivässä. Myös vaippaosaston vahingot aiheuttavat päivittäin ylimääräistä vaatteiden vaihtoa.

Äitiyspakkauksen sisältöä pidetään peruspakettina, jolla pärjää. Moni hankkii rinnalle esimerkiksi vastasyntyneelle sopivia vaatteita. Vaatevarasto kasvaa, kun vanhempi arjessaan huomaa, minkälaisissa vaatteissa vauva viihtyy ja minkälaisia vaatteita itse haluaa lapselleen pukea. Suuri vaikutus vaatetarpeeseen on myös sillä, mihin vuodenaikaan vauva syntyy.

Mitä ainakin tarvitaan?

 • 6 bodya
 • 4 potkuhousut
 • 4 potkupukua/unihaalaria
 • 4 puolipotkuhousut
 • neuletakki
 • muutamat sukat
 • solmittava puuvillamyssy tai kypärämyssy
 • kevyt vanuhaalari + vauvalapaset
 • villahaalari
 • ulkohaalari + lämpörukkaset ja töppöset
 • hellehattu

Lista on laadittu äitiyspakkauksen sisältöä mukaillen.

Suomalainen äitiyspakkaus on maailmassa ainutlaatuinen äitiysavustuksen muoto. Vuosikymmeniä jaettu pakkaus sisältää vauvan perusvaatteet ja -varusteet. Vaatekappaleiden ja tarvikkeiden valikoima on vuodesta toiseen melko sama ja hyväksi havaittu, mutta kuosit uudistuvat säännöllisesti.

Vauvan vaatevalikoima

Vauvojen vaatekoot

Vauvojen vaatekoon ilmoittaminen vaihtelee valmistajasta riippuen. Vaihtoehtoiset tavat koon ilmoittamiseen perustuvat joko pituuteen tai ikään.

PituusPituusIkäSukat ja Kengät
55500–1 kk0-vuotiaan koko 17–18
60561–2 kk1-vuotiaan koko 19–21
70622–4 kk1,5-vuotiaan koko 22–24
80684–6 kk
90746–9 kk
809–12 kk
8612–18 kk
(92)

Hatun koko viittaa yleensä vauvan päänympärysmittaan. Mitta on hyvin yksilöllinen, eikä kerro lapsen ikää. Sopiva hattu löytyy mittaamalla lapsen päänympäryksen ja mieluiten sovittamalla.

Vauvan vaatteen valinta

Vauvan vaatteissa tärkeintä on käyttömukavuus ja käytännöllisyys. Pääntiet, kiinnitykset ja resorit suunnitellaan mukaviksi ja helposti puettaviksi. Vauvan on voitava liikkua ja nukkua vaatteissaan ilman, että ne hiertävät tai painavat. Siksi etenkin vastasyntyneiden vaatteista puuttuvat kaikenlaiset ihoa painavat lisäelementit ja koristeet.

Vauvan vaatteisiin liittyvät määräykset

Vauvan vaatteiden elementtejä rajataan myös säädöksin. Vauvojen ja pienten lasten pääntien alueella ei saa olla mitään toiminnallisia nauhoja, jotka roikkuvat. Kaikki nyörit on suunniteltava lenkeiksi, jotka kiinnittyvät vaatteen sisäpuolelle. Määräys koskee myös ulkoiluvaatteiden huppuja.

Kaikkien metallisten osien, kuten vetoketjujen ja neppareiden, tulee olla nikkelittömiä. Painonappien pitää olla tukikankaan avulla kunnolla kiinnitettyjä ja nappien huolella ommeltuja. Vaatteesta ei saa irrota mitään, mikä voisi joutua vauvan suuhun. Pieni kulmaläppä vetoketjun päässä kaulan alla suojaa lapsen ihoa.

Vaatetta valittaessa kannattaa katsoa, miten napit ja nepparit on kiinnitetty. Vaikka laatua valvovat sekä valmistajat että viranomaiset, tarkkuus on paikallaan myös ostotilanteessa.

Body

 • Vauvan perusvaate ja kerroksellisen pukeutumisen alin, ihoa vasten tuleva osa.
 • Pitää vaipan paikoillaan, eikä rullaudu kainaloihin, kun vauvaa nostetaan.
 • Kietaisubody sopii erityisesti vastasyntyneelle, koska sitä ei tarvitse vetää pään yli.
 • Haarassa usein säätömahdollisuus, joka toimii kasvuvarana.
 • Eniten likaantuva vaate, joten huomioi pesulämpötila. Vaaleista väreistä tahroja voi olla vaikea saada pois.
 • Joissakin malleissa on hihan suulle ommeltu reunus, jonka voi kääntää vauvan käsien päälle lämmittämään ja estämään vauvaa raapimasta itseään.

Potkupuku ja unihaalari

 • Väljä, lämmin ja mukava perusvaate, jossa vauvan on helppo liikehtiä.
 • Sopii yöpuvuksi ja vauvan oloasuksi.
 • Terällisiä ja terättömiä malleja.

Potkuhousut

 • Perinteinen olkaimellinen vauvanvaate, joka pysyy paikoillaan.
 • Terällisiä ja terättömiä malleja.

Puolipotkuhousut

 • Bodyn tai paidan alaosaksi.
 • Siistit puolipotkuhousut antavat puetun ilmeen ja jättävät kauniin yläosan näkyville.
 • Resorilliset housut eivät jää jalan alle, vaikka niissä olisi kasvunvaraa.
 • Terällisiä ja terättömiä malleja.

Myssyt

 • Pitää vauvan lämpimänä.
 • Käytetään aivan vastasyntyneellä jopa sisällä.
 • Alin myssy puuvillainen nauhamyssy tai kypärämyssy.
 • Vuodenajasta ja mieltymyksistä riippuen lisäksi huppu, villamyssy tai topattu myssy.

Sukat

 • Pitävät vauvan lämpimänä.
 • Saattavat valua pienen vauvan jalasta, mutta eivät saa puristaa.
 • Liukuestesukat ovat tärkeä varuste pystyyn nousemista harjoittelevalla lapsella.

Tumput

 • Puuvillatumput auttavat vauvoilla, joilla on taipumus raapia itseään.
 • Syksyllä vauvalapaset.
 • Talviaikaan lämpörukkaset.

Joissakin pienten vauvojen bodyissa ja monissa haalareissa hihansuut ovat käännettävät.

Ulkohaalari

 • Pehmeä, mukava ja lämmin vaunuhaalari.
 • Villa- tai fleecehaalari lämpöä lisäävänä kerroksena kovimmilla pakkasilla.
 • Teknisempi ulkoiluhaalari viimeistään silloin, kun lapsi muuttaa vaunusta rattaisiin, ja sään ja tuulen suojaa tarvitaan enemmän.

Kengät

 • Hankitaan samoihin aikoihin kuin teknisempi ulkoiluhaalari.

Yksilölliset ominaisuudet

Vauvat ovat yksilöitä ja vanhemmat oppivat nopeasti, miten omaa lasta kannattaa pukea. Minkälainen pääntie on helpoin, missä sijaitsevat kätevimmät nepparit, miten ohuessa tai paksussa vaatteessa vauva viihtyy, sillä toiset palelevat ja toiset hikoilevat. Pitkäselkäinen lapsi voi tarvita kokoa isomman yläosan housuihin nähden. Myös kestovaippa voi vaatia tilaa yhden koon verran. Jos vauvalla on pitkä jalkaterä, terälliset housut ja potkupuvut saattavat jäädä pieneksi ennen aikojaan. Kun lapsi konttaa, resorilliset lahkeet pysyvät paremmin paikoillaan. Taittoresorit hihojen ja lahkeiden suissa antavat sekä paidalle että housuille kasvunvaraa.

Puuvillat ja puuvillasekoitteet vauvan vaatteissa

 • puuvillatrikoo (bodyt, collegeasut, unihaalarit)
 • puuvillasametti (samettihousut, liivihameet)
 • puuvillafrotee (potkuhousut ja -puvut)
 • puuvilladenim (housut ja haalarit)
 • luomupuuvilla (bodyt, potkuhousut, unihaalarit)
 • puuvillapolyesteri – velour (paidat, housut, potkuhousut ja -puvut, liivihameet).

Muut materiaalit vauvan vaatteissa

 • pellava (kesähousut, shortsit)
 • pellavapuuvilla (kesähousut, shortsit, mekot)
 • villa (välihaalarit)
 • polyesterifleece (vaunuhaalari, 2-osainen puku)
 • muut materiaalit, esimerkiksi tafti (juhlavaatteissa näyttävyyttä, puetaan esim. bodyn päälle)
 • elastaani (lisätään muihin materiaaleihin tuomaan joustavuutta).