Saisiko olla lasillinen lämmittävää glögiä? Katso ohjeet ja tuunausvinkit - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Saisiko olla lasillinen lämmittävää glögiä? Katso ohjeet ja tuunausvinkit

Joulun punainen glögi

Glögi, tuo maustettu ja tavallisesti kuumana nautittava juoma, on paikallaan iltojen hämärtyessä ja etenkin joulua odotellessa. Se sopii niin tervetuliaisjuomaksi kuin pikkujouluherkkujen kyytipojaksi.

Jaa Somessa
Teksti
Marita Joutjärvi
Kuvat
Panu Pälviä

Punaista, valkoista vai roseeta?

Perinteisesti punaisen glögin pohjana käytetään punaviiniä tai tummamarjaista mehua. Tyypilliset glögimausteet, kuten kaneli, neilikka, kardemumma, inkivääri ja pomeranssinkuori, täydentävät syvää aromia. Terästys voi olla konjakkia, rommia tai kirkasta viinaa.

Vaalea versio valmistuu valkoviinistä, siideristä, omena-, seljankukka- tai sitrusmehusta, ginger alesta tai teestä. Vaaleiden juomien mausteiksi sopivat vanilja, inkivääri ja sitrusmaut. Vaalean glögin terästäjän täytyy olla myös vaaleaa, kuten sitruslikööriä, giniä tai vaalea rommia, jotta sävy säilyy raikkaana.

Trendikäs vaaleanpunainen glögi valmistetaan roseeviinipohjasta tai alkoholittomana vaaleasta mehusta, jota sävytetään tummemmalla mehulla.

Glögi saapui Suomeen Ruotsin kautta 1900-luvun taitteessa.

Glögin tuunaajan muistilista

Voit tehostaa valmisglögiä halutessasi jollain mausteella, kuten sitruunankuorella tai vaniljatangolla. Vahvuutta kaipaava terästää kokonaisuutta likööritilkalla, brandy-, rommi- tai viskitujauksella.

Jos kokonaisuudesta tuntuu puuttuvan happoa, lorauta mukaan sitruuna- tai limettimehua. Uuden ilmeen juomamukiin tuo rosmariininoksa tai kokonainen kanelitanko, tähtianis tai chilipalko.

Tee itse omaan makuun sopiva glögi

Kaupassa on tarjolla glögiä joka lähtöön, mutta juoman voi valmistaa myös itse.

Tee ensin mausteinen glögipohja. Valitse nesteeksi mustaherukka-, puolukka-, mustikka- tai omenamehu, puna- tai valkoviini. Mausta se haluamillasi glögimausteilla. Keitä lientä 10 minuuttia, pane kansi päälle, anna jäähtyä ja tekeytyä. Siivilöi mausteet pois, lisää mehua tai punaviiniä, makeuta tarvittaessa sokerilla, fariinisokerilla tai hunajalla, ja kuumenna höyryäväksi, älä keitä. Huuhtele ja kuivata mausteet, ja voit käyttää niitä toisenkin kerran.

Juttu jatkuu reseptien jälkeen

Nappaa tästä reseptit glögin valmistamiseen

Mitä glögin seuraksi?

Tyypillisten mantelien ja rusinoiden sijaan voit koota tarjottimelle pikku maljoihin erilaisia pähkinöitä, pilkottuja kuivahedelmiä, kuten aprikooseja tai viikunoita, kuivattuja karpaloita, mustikoita tai kirsikoita tai vaikka vaahtokarkkeja. Näin jokainen voi höystää juomansa makunsa mukaan.

Glögin monet käyttömahdollisuudet

Mausteinen juoma sopii hyvin marinadin osaksi. Kokeilepa vaikka lihapataa, jonka liemestä osan korvaat glögillä. Glögitiiviste sopii myös lohen maustamiseen.

Kahvikakun kuivahedelmät voi liottaa glögissä, juoman hyydyttää kiilteeksi juustokakun pinnalle tai käyttää täytekakun kostutusliemenä.

Glögi on myös oiva jälkiruokien mauste. Kokeile glögitiivistettä piparisen jäädykkeen maustamiseen, tee mausteliemi hedelmäsalaatille tai keitä glögissä jälkiruokaomenat tai päärynät.

Jos kuuma juoma ei maistu, kokeile tervetuliaisjuomana glögimaljaa. Kaada kuohuviinilasin pohjalle muutama sentti glögiä ja täytä lasi kylmällä kuplajuomalla. Somista halutessasi jäisillä puolukoilla tai karpaloilla.

Juttu jatkuu reseptien jälkeen

Käytä glögiä ruoanlaitossa, leivonnassa ja juomissa

Glöginkeittäjän vinkit

  • Lämmitä glögi teräskattilassa liedellä. Yksi annos lämpenee mikrossakin.
  • Älä kuumenna glögiä vedenkeittimessä. Keittimen vastukset kärsivät makeudesta ja mausteista.
  • Glögin riittävä lämpö on noin 70 astetta, eli kun nesteen pinta alkaa väreillä ja se höyryää. Keittäminen haihduttaa alkoholin pois.
  • Glögiä ei kannata tarjoilla samasta termoskannusta, jossa on ollut kahvia, jottei glögiin tartu kahvin aromi.
  • Säilytä avattu glögi aina jääkaapissa ja käytä se muutaman viikon kuluessa. Avaamattomana se säilyy noin vuoden.

Glögit makutestissä

Nauti näitä glögin kanssa

Julkaistu: 13.11.2019
Muokattu: 27.11.2019
Jaa Somessa