Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

61-vuotias Marja Rikaniemi tutustui kaupunkiin pyöräillen, kun hän muutti Hirvensalmelta Helsinkiin. Omien pyöriensä lisäksi hän käyttää usein Alepa-fillaria. Kuva Juha Salminen, taustan kuvitus Anna-Kaisa Jormanainen.

Noin 15 km pyörälenkit Itä-Helsingissä, Espoossa ja Helsingin keskustassa — poimi reittiohjeet

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Juha Salminen ja Anna-Kaisa Jormanainen, Helsinki Marketing, Visit Espoo
Julkaistu: 27.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
61-vuotias Marja Rikaniemi liikunnan ohjaaja, eläkeläinen ja entinen äidinkielen opettaja ja superaktiivinen pyöräilijä. Rikaniemi suunnitteli Alepa-fillarin käyttäjille kolme kiinnostavaa, noin 15 kilometrin mittaista reittiä pääkaupunkiseudulla.

Huomaathan, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne saattaa vaikuttaa artikkelissa mainittujen palveluiden saatavuuteen. Sokos Hotellien ajankohtaisen aukiolotilanteen näet osoitteesta sokoshotels.fi ja S-ryhmän ravintoloiden palvelut osoitteesta raflaamo.fi.

Itä-Helsingin ihmeet

Reitin pituus 17 km

Lähtö: Asema 262, Siilitien metroasema

Katso reitti kartalla klikkaamalla tätä (Google Maps).

Japanilaistyyliseen puutarhaan

Suuntaa kulku Siilitien metro-asemalta kohti Muuntajankatua ja kohti Roihuvuorta, ylitä Sahaajankatu ja saavut ihanalle metsätielle, joka vie sinut 1990-luvulla suunniteltuun japanilaistyyliseen puutarhaan.

Palkittu puisto rakennettiin liuskekivilouhoksen raunioille ja sen rakennustyöt kestivät kuusi vuotta. Melkein 10 tuhannen neliön puutarha jakautuu neljään eri osaan, joita ovat Sininen lohikäärme, Punainen Fenix-lintu, Valkoinen tiikeri ja Musta kilpikonna.

  • Japanilaistyylinen puutarha, Roihuvuorentie 12–16

Laajasalon parhaalle rannalle

Matka jatkuu kanavien yli Tammisaloon ja sieltä Laajasaloon. Jos Vartiosaareen mielii, kulkee reitti ohi Reposalmen sataman, jossa yhteysalus pysähtyy. Tai sitten voi suunnata suoraan hiekkarannalle ja pulahtaa virkistävään meriveteen.

Vai tekisikö mieli kokeilla golfia? Laajasalon golfkentällä lajiin saa tutustua ihan kuka tahansa ilman greencardia. Kuuden reiän kierrokseen kuluu noin tunti.

Vartiosaaren yhteysalus, Reposalmen satama. (Meno noin 10:40 ja 17:40. Paluu lähtee noin 12:55 ja 19:55)

  • Laajasalon Golf, Reposaarentie 15

Jotain uutta, jotain menetettyä

Matka jatkuu kohti Laajasalon eteläistä osaa, josta löytyy pieni idyllinen Hevossalmen uimaranta. Edempänä Laajasalontiellä on mantereen ja Santahaminan yhdistävä Hevossalmen nostosilta, jolle voi poiketa ihailemaan hienoa näköalaa. Sillan eteen muodostuu usein purjeveneiden kiemurteleva jono.

Sitten kurvataan rantaa pitkin Kruunuvuorenrantaan. Käymme katsomassa, miten öljysataman tilalle on noussut uusia kerrostaloja ja käymme ihmettelemässä huviloiden raunioita.

Vanhan huvila-alueen loistosta muistuttaa enää 1910 valmistunut Hällebon huvila. Alueen 12 huvilaa olivat toisen maailmansodan aikaan saksalaisomistuksessa ja päätyivät Neuvostoliitolle, kun Saksa hävisi sodan. 1955 vuorineuvos Aarne J. Aarnio osti huvilat ja halusi rakentaa paikalle modernin lähiön.

Kun kaupunki ei antanut lupaa, vuorineuvos päästi rakennukset rapistumaan. Lopulta perikunta purki talot.

Huviloiden raunioilta jatkamme läpi Tullisaaren upean puiston, joka on täynnä hyviä piknikpaikkoja.

Etenemme Herttoniemen rantaan ja sieltä päätepysäkille.

Päätös: Asema 260, Herttoniemen metroasema

Keskusta kauneimmillaan

reitin pituus 14 km

Lähtö: Asema 21, Töölönlahdenkatu

Katso reitti kartalla klikkaamalla tätä (Google Maps)

Lapinlahden sairaalan ympäristö

Koukkaa Baanalle ja ota suunnaksi Ruoholahden kanavaranta. Nauti kanavarannan urbaanista tunnelmasta ja jatka alikulun kautta Lapinlahden sairaalan vehreään ympäristöön, joka on nähtävyys jo itsessään.

Entisessä mielisairaalassa toimii kulttuurikeskus Lapinlahden Lähde, josta löytyy esimerkiksi museo ja kirpputori.

Jatka matkaa rantaviivaa myötäilevää kävelytietä pitkin Hietaniemen hautausmaalle, jossa voit käydä tervehtimässä vaikka edesmenneitä presidenttejämme, tai viivähdä hiekkarannalla ihailemassa ruskettuneita lentopallon pelaajia.

  • Lapinlahden Lähde, Lapinlahdenpolku 8
  • Hietaniemen hautausmaa, presidenttien haudat, Hietaniemenkatu 20

Seurasaareen

Jatka Hietsusta ohi Sibeliusmonumentin kohti Seurasaarta.

Sieltä löytyy ulkoilmamuseo, jossa on vanhoja, eri puolilta Suomea siirrettyjä puurakennuksia. Huomaa, että pyöräily on Seurasaaressa kiellettyä, mutta onneksi Seurasaareen johtavan sillan kupeesta löytyy pyöräparkki. Seurasaaressa on myös grillipaikka ja uimaranta.

Sillan kupeesta on kulku myös Urho Kekkosen museo Tamminiemeen. Matka jatkuu ruusuistaan kuuluisaan Meilahden arboretumiin.

  • Seurasaaren ulkoilumuseo, Seurasaarentie 15
  • Tamminiemi, Seurasaarentie 15
  • Arboretum, Johannesbergintie 7

Keskuspuiston hämärään

Seuraavaksi hämmästelemme uudempaa rakennustaiteen historiaa. Reitti kulkee läpi 1990-luvulla rakennetun Pikku-Huopalahden, jonka keskellä nousee maamerkkinä pyramidimainen terassitalo.

Alikulku-tunnelin kautta pääsemme Mannerheimintien toiselle puolelle, josta suuntaamme kohti Ruskeasuon hevostalleja, missä voimme nähdä poliisiratsuja.

Sitten pyyhällämme läpi helteellä ihanan viileän Keskuspuiston, ohitamme kaupunkilaisten viljelypalstat, ja suuntaamme kohti Olympiastadionia pitkin puiston itäistä reunaa. Päätämme reitin Uimastadionin altaille.

  • Ruskeasuon hevostallit, Ratsastie 10
  • Uimastadion, Hammarskjöldintie 5

Päätös: Asema 79, Uimastadion

Espoo tutuksi

Reitin pituus 15 km

Lähtö: Asema 94, Laajalahden aukio, Munkkiniemi

Katso reitti kartalla klikkaamalla tätä (Google Maps)

Merimaisemien kautta museolle

Espoon kierroksemme alkaa Munkkiniemestä, Helsingistä.

Reittimme kulkee huikeissa merellisissä maisemissa yli viehättävien kevyenliikenteen siltojen.

Ensimmäisenä pysähdyspaikkana on Gallen-Kallelan museon Sielun silmät -näyttely, joka sukeltaa taiteilijoiden sielunelämään. Esillä on Gallenin töiden lisäksi esimerkiksi Ellen Thesleffin ja Hugo Simbergin taidetta.

Halutessaan voi poiketa myös kivenheiton päässä luontotalo Villa Elfvikissä, jonka läheisyydessä on lintutorni ja luontopolkuja.

  • Gallen-Kallela museo (ti–la 11–16, su 11–17), Gallen-Kallelan tie 27
  • Villa Elfvik, Elfvikintie 4

Mutkitellen Matinkylään

Oikaisu Mankkaan läpi Matinkylään esittelee tyypillisen espoolaisen pientaloalueen. Siellä mutkittelee myös Lukupuro.

Mankkaan asukaspuiston ympäristö on maisemoitu kauniiksi. Pittoreskissa punaisessa vanhassa väentuvassa on arkisin ohjelmaa lapsille. Ja aina voi pysähtyä omalle pillimehulle ja keinumaan.

Kun matka jatkuu, pyöräillessä voi kurkata miltä näytti kansakoulu sata vuotta sitten, nyt tiloissa toimii Teatteri Hevosenkenkä.

  • Mankkaan asukaspuisto, Vanha Mankkaankuja 2 A.
  • Teatteri Hevosenkenkä, Juhannusmäki 2.

Friisinkalliolta ihailemaan merta

Matka jatkuu Espoon keskuspuiston halki Friisinkallioon, josta tehtiin Espoon 550-vuotisjuhlan kunniaksi luonnonsuojelualue vuonna 2007. Ylös kallioille kannattaa kivuta, koska sieltä näkee merelle asti.

  • Friisinkallio, koordinaatit: 60.1744 ° P24.7148 ° I. Jätä pyörä Avaruuskadun pyöräasema 633:lle.

Päätös: Asema 627, Piispansilta, Matinkylän metro-asema. Voit palata Helsinkiin metrolla tai jatkaa matkaa etelään kohti merenrantaa, josta löytyy Espoon kuuluisa Rantaraitti. Sitä seuraamalla pääset takaisin lähtöpisteeseen.

Alepa-fillarien numeroitujen asemien sijainnit löydät osoitteesta: kaupunkipyorat.hsl.fi

HOK-Elanto toimii kaupunkipyörien pääyhteistyökumppanina.

Näin vuokraat Alepa-fillarin

  1. Mene kaupunkipyörien nettisivuille (kaupunkipyörät.hsl.fi) rekisteröitymään. Täytä pyydetyt tiedot, ja saat pyöräilijätunnuksen ja PIN-koodin. Pyörän käyttöoikeus maksaa 5 euroa päivässä, 10 euroa viikossa tai 30 euroa koko kauden eli lokakuun loppuun asti.
  2. Nouda polkupyörä pyöräasemalta. Pyöriä on kaikkiaan 3 450 ja asemia 345.
  3. Voit ajaa kaupunkipyörällä perusmaksulla 30 minuuttia. Jos et vielä silloin palauta pyörää, vaan jatkat matkaa, sinulta veloitetaan 1 euro jokaista seuraavaa puolta tuntia kohden. Enimmäiskäyttöaika on 5 tuntia, sen jälkeen veloitetaan 80 euron viivästysmaksu.
  4. Palauta pyörä mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.

Puriko pyöräilykärpänen? Tutustu myös näihin pyöräilyjuttuihin!