Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kokenut retkeilijä antaa viisi vinkkiä päiväretkille kansallispuistoon

Teksti:
Nina Riihimaa
Kuvat:
Heli Blåfield ja Vastavalo
Julkaistu: 15.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kansallispuistot ovat mainioita paikkoja päiväretkelle. Retkipaikka.fi:n tuottajana toimiva Karoliina Säkö antaa viisi kohdevinkkiä. Hänelle itselleen rakkaimpia ovat Saaristomeren ja Teijon merelliset maisemat.

Huomaathan, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne saattaa vaikuttaa artikkelissa mainittujen palveluiden saatavuuteen. Sokos Hotellien ajankohtaisen aukiolotilanteen näet osoitteesta sokoshotels.fi ja S-ryhmän ravintoloiden palvelut osoitteesta raflaamo.fi.

Saaristomeren kansallispuisto, Nötö

Missä? Nötö on Saaristomeren kansallispuiston suurimpia saaria, jonne pääsee omalla veneellä tai ilmaisella yhteysaluksella Nauvon Pärnaisten satamasta tai Kirjaisista. Laivamatkaa ei voi varata ennalta. Kun hyppää aamulla Nauvosta m/s Eivorin kyytiin, ehtii tutustua Nötön luontoon ja seesteiseen saaristotunnelmaan reilut kuusi tuntia ennen paluumatkaa.

Nötön kylästä löytyy satama, tuulimylly, kyläkauppa, kesäkahvilana toimiva vanha kansakoulu sekä kappeli vuodelta 1757. Joka kolkkaan jaksaa kulkea jalan, sillä saarella on pituutta vain noin 2,5 kilometriä ja leveyttä kilometri.

Huippupaikka? Vartin kävelymatkan päässä satamasta on saaren tunnetuin nähtävyys, soiva kivi. Kun napauttaa suurta kivenlohkaretta pienemmällä kivellä, siitä lähtee kirkonkellon ääntä muistuttava kumina. Kiveä on epäilty uhrikiveksi tai kalastajien käyttämäksi sumuvaroittimeksi. Soittoon voi tutustua myös YouTubessa.

Mitä erityistä? Jos ihastut päiväretkellä maisemiin, kannattaa seuraavalla kerralla tulla pidemmäksi aikaa. Saarella on majatalo ja telttailualue. ”Yötön yö merellä on elämys. Auringonlaskun tai -nousun seuraaminen rantakalliolla on mielestäni yksi maailman parhaimmista asioista”, jo lapsena Saaristomerellä perheensä kanssa retkeillyt Karoliina Säkö toteaa.

Majoitu & syö: Turun keskustassa on juuri avattu uusi Original Sokos Hotel Wiklund. Hotellin yhteydessä on paljon kivoja ravintoloita ja kahviloita, esimerkiksi Coffee House, VENN, Rapido ja Trattoria.

Kurjenrahkan kansallispuisto, Savojärvi

Missä? Kurjenrahkan kansallispuiston Pukkipalon pysäköintialueelle pääsee omalla autolla tai paikallisbussilla Turusta, josta on kansallispuistoon noin 35 kilometriä. Pukkipalon lähtöpisteestä voi suunnata joko itään kuuden kilometrin lenkille Savojärven ympäri tai länteen yhtä pitkälle Pukkipalon reitille.

Nimensä mukaisesti Kurjenrahkassa pääsee ihailemaan kevät- ja syysmuuttojen aikaan soille pysähtyviä kurkiparvia. Osa pesiikin täällä. Syksyisin Karoliina Säkö hakee rauhaisan metsäelämyksen lisäksi karpalot ja sienet talven varalle.

Huippupaikka? Savojärven kierroksella pääsee astumaan kerralla seitsemän kunnan maaperälle. Kuhankuonon rajakivi on Auran, Maskun, Mynämäen, Nousiaisen, Pöytyän, Ruskon ja Turun yhtymäkohdassa.

Mitä erityistä? Pukkipalon reitillä asuu kylähullun maineessa oleva ukkometso. Se ei pelkää ihmisiä. ”Sen kukkoilun saaminen videolle oli sykähdyttävä kokemus”, Säkö kertoo.

Majoitu & syö: Tämänkin retkipaikan majoitus löytyy Turusta. Vaihtoehto Original Sokos Hotel Wiklundille on huhtikuun alussa täysin uusittuna avattu Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone. Samaan aikaan sinne avautui ravintola Gunnar Eatery & Bar.

Teijon kansallispuisto, Punassuo

Missä? Teijon kansallispuisto sijaitsee Salossa, Varsinais-Suomessa. Salosta kotoisin oleva Karoliina Säkö tuntee maastot kuin omat taskunsa. Hän suosittelee lähtemään päiväretkelle kansallispuiston itälaidalta, Nenustanummen parkkipaikalta. Siellä on vähemmän retkeilijöitä kuin Luontokeskuksella. Nenustanummelta lähtee merkitty 9,5 kilometrin lenkki Punassuolle. Lyhyempää reittiä haluava lähtee Piikanummen parkkialueelta, josta voi tehdä 4,5 kilometrin lenkin.

Huippupaikka? Punassuo on yksi Teijolle tyypillisistä suoalueista, joita ympäröi Säkön sanoin sammalpeitteinen peikkometsä. Sahajärvessä voi pulahtaa veteen, vaikka virallista uimapaikkaa siellä ei ole. Kesäinen retki käsikäyttöisellä vetolossilla Sahajärven poikki on kuin huvipuistossa kävisi.

Säkölle alueeseen liittyy paljon muistoja. ”Miehenikin tapasin aikanaan ensimmäistä kertaa Teijossa suoritetulla partiolaisten 50 kilometrin nahkaliljavaelluksella. Silloin en tosin vielä tajunnut, että hänestä tulee joskus aviomieheni.”

Mitä erityistä? Talvella kannattaa tutustua soihin metsäsuksilla tai lumikengillä. Kesäisin Karoliina Säkö antaa ”sisiliskotakuun”, niin yleisiä nämä pienet matelijat täällä ovat.

Majoitu & syö: Original Sokos Hotel Rikala sijaitsee Salon keskustassa joen rannalla. Rikala Bar&Grill tarjoaa maisteltavaksi lähialueen parhaista raaka-aineista koostuvaa ruokaa.

Repoveden kansallispuisto, Valkjärvi

Missä? Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kaakkois-Suomessa Kouvolan ja Mäntyharjun alueella. Saarijärven pysäköintialue Repoveden kansallispuiston koillisnurkassa on rauhallisempi paikka lähteä kuin eteläinen Lapinsalmi. Saarijärveltä on opastettu 7,5 kilometrin lenkki Valkjärven ympäri. Repovesi on tunnettu korkeuseroistaan, joten matkaan kannattaa varata enemmän aikaa kuin kilometrit antavat ymmärtää.

Mäkisyys tulee tutuksi jo alkumatkasta, kun kiivetään Tolosen vuoreksi kutsutulle mäelle. ”Sinne kapuaminen on todellista reisitreeniä, siitä ei puuskuttamatta selviä”, Karoliina Säkö kertoo. Ähkiminen kuitenkin kannattaa, sillä ylhäältä avautuvat jylhät metsämaisemat.

Huippupaikka? lhavanvuori on komea pystysuora kallioseinämä, joka laskee 50 metriä suoraan Olhavanlampeen. Paikka on kalliokiipeilijöiden suosiossa. Olhavan seinämää voi ihailla eväitä syöden rannan nuotiopaikalta. Olhavanlampi on kaakkureiden pesimälampi.

Mitä erityistä? Repoveden kansallispuistoon voi tutustua myös vesitse. Kanootteja ja soutuveneitä voi vuokrata paikan päältä ja kesäisin alueella liikennöi vesibussi.

Majoitu & syö: Kouvolan Original Sokos Hotel Vaakuna on sympaattinen, vaaleanpunainen hotelli. Kouvolan Amarillo avautui uudistettuna toukokuun puolivälissä.

Oulangan kansallispuisto, Pieni karhunkierros

Missä? Kuusamon maisemissa kiertelevän 12 kilometrin pituisen Pienen karhunkierroksen voi aloittaa Juuman Retkietapilta tai Oulangan Basecampilta. Molemmissa on opasteet. Karoliina Säkö suosittelee kierroksen tekemistä myötäpäivään, koska silloin reitin korkeimmalle kohdalle, Kallioportille, kapuaminen kevenee. ”Minä ainakin lasken 252 portaan askelmat mieluummin alas kuin kiipeän niitä ylös.”

Täällä ei tarvitse rämpiä. Polut ovat selkeästi merkittyjä, leveitä ja hyvin hoidettuja. Matkaan voi lähteä vaikka monen sukupolven seurueella, kuten Säkön perhe teki.

Matkan voi pilkkoa kahdeksi päiväksi ja yöpyä teltassa tai autiotuvassa.

Huippupaikka? Kitkajoen rauhallisin paikka on Harrisuvanto, jossa on yksi reitin kolmesta riippusillasta. ”Tänne haluaisin laittaa riippumaton ja nauttia hiljaisuudesta. Se olisi silkkaa mindfullnessia”, Karoliina Säkö pohtii.

Mitä erityistä? Pieni karhunkierros on Suomen suosituin retkeilyreitti. Sen kiertää vuosittain noin 60000 vaeltajaa. Säkö suosittelee lähtemään sesongin ulkopuolella, arkipäivinä tai aamupäivisin. ”Kesällä taipaleen voi aloittaa vaikka yöllä, sillä yöttömässä yössä näkee kulkea. Kitkajoen koskien pauhu ei lakkaa, sillä luonnossa ei ole on–off-nappulaa.”

Vinkit antoi:

Karoliina Säkö

  • Kirkkonummella asuva eräopas ja luontomatkailutuottaja Retkipaikka.fi:ssä. Ollut kehittämässä ”Wine in the Woods” -viinimaisteluretkiä luonnonhelmaan.

  • Aktiiviretkeilijä, joka harrastaa elämyshakuisesti ilman numeerisia tavoitteita.

  • Kotoisin Salosta. Määrittelee itsensä rantasuomalaiseksi, jolla on sieluissa erityinen paikka saaristolle.

Retkipaikka.fi on Suomen suurin luontoelämyssivusto, jolla on vuosittain yli miljoona kävijää. Esitellyssä on reilut 2 500 suomalaista retkikohdetta.

Lisätietoja hotelleista ja ravintoloista: sokoshotels.fi ja raflaamo.fi

Lisää luontomatkailusta

Lisää aiheesta