Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ossi Paloneva ja Noora Shingler

Miten pitäisi syödä? Ruokakupla-podcast tarttuu ruokakeskustelun kuumimpiin aiheisiin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.4.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Ruokakupla on podcast-sarja, joka purkaa ruokaan liittyvän keskustelun pureskeltaviin osiin argumentoiden puolesta ja vastaan. Aiheista keskustelevat toimittaja Noora Shingler ja kokki Ossi Paloneva. Kuuntele täältä!

Vegebuumi, suomalainen ruoantuotanto, kotimainen kala, ruoan markkinointi ja ruokahävikki... Ruoka herättää tunteita. Se on samaan aikaan sekä poliittista, että henkilökohtaista - elinehto ja nautintoaine.

Ruokaan liittyvää tietoa tulee ovista ja ikkunoista, mutta mihin voi enää luottaa? Miten meidän pitäisi syödä, vai tarvitseeko lopulta muuttaa yhtään mitään?

Kuuntele jakso tästä

Luomun myynti kasvaa räjähdysmäisesti. Mitä luomu oikeastaan tarkoittaa ja miksi sitä ostetaan? Pyrkiikö Suomen markkinoille feikkiluomua? Ovatko torin luomumansikat sitä mitä väitetään? Pimittääkö torjunta-ainebisnes tietoja terveysvaikutuksista? Ossi sijoittelisi luomun hevi-osastolla uudestaan.

Noora visioi puolen metrin korkeuteen lasten luomuruokamaailman. Studiovieraana Luonnonvarakeskuksen erityistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Kuuntele jakso tästä

Mitä kauempaa ruoka tulee, sitä todennäköisemmin emme tiedä siitä kaikkea. Nykyteknologia mahdollistaisi jo täyden läpinäkyvyyden, mutta yritykset eivät ole siihen velvoitettuja. Miksi EU pimittää epäilyttävien elintarvikkeiden tullitietoja?

Voiko yritys valvoa itse itseään? Noora haluaa tuotantotiloihin läpinäkyvät seinät. Ossi tutustuu elintarvikkeita skannaaviin appeihin. Vieraana Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Kuuntele jakso tästä

Miten luodaan hittituote? Kuinka tehdä idättämisestä bisnestä? Mitä on superlokaalius? Miten mehujää keksittiin? Ossi ennustaa lupiinituotteille valoisaa tulevaisuutta ja Noora visioi kattoviljelypakon Suomen lakiin. Mukana jaksossa lisäksi ilmaperunat, xylitol, S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa ja Silmusalaatin kehittäjä Samuli Laurikainen.

Kuuntele jakso tästä

Italiassa on satoja nimisuojattuja tuotteita, Suomessa alle 10. Miksei karjalanpiirakkaa ole brändätty globaalisti? Seuraako kaurahypeä ruishype? Miten suomalainen raakasuklaabrändi päätyi Whole Foodsin hyllyyn? Ossi ihmettelee, miksei kotimaisia tatteja saa mistään, Noora unelmoi ruokakaupan paikallista-hyllystä. Jaksossa vieraana Goodion Jussi Salonen.

Kuuntele jakso tästä

Tutkimusten mukaan jo pikkulasten ruokavalio on epäterveellinen. Miksi ravintoloiden lastenlistatkin usein korostavat nakkeja ja ranuja? Miten äidin raskausajan ruokavalio vaikuttaa lapsen makuaistiin? Mitä meidän tulisi oppia ranskalaisesta ruokakulttuurista? Voiko ronkeliuteen vaikuttaa? Noora huijaa sellerin lasten suuhun smoothien muodossa ja Ossi brändää punajuurinaksut. Jaksossa vieraana tulevaisuusmuotoilija Minna Koskelo.

Kuuntele jakso tästä

Kolmannes maailmassa tuotetusta ruoasta jää syömättä. Tällä hävikkimäärällä ruokittaisiin kaksi miljardia ihmistä! Mikä hommassa mättää? Ovatko poimimatta jääneet marjat hävikkiä? Mitä voisi tehdä ylijäämä-buffaruoalle? Ossi visioi hävikkiravintoloita ruokakauppoihin, Noora höylää homeet juustosta. Kuluttaja-aktiivi Helena Marttila kertoo käytännön vinkit hävikin minimoimiseksi.

Kuuntele jakso tästä

Tekstareita lähettäviä lehmiä, sensoreita tomaattien kyljessä, QR-koodeja ja automaattisesti itsensä täyttäviä jääkaappeja — digitaalinen ruokatodellisuus on täällä! Internet of Food tulee muuttamaan sinunkin ruoka-arkeasi, halusit tai et. Ossi visioi postille ruoantoimitusulottuvuuden ja Noora haaveilee ruoan Spotifysta. Jaksossa vieraana teknologia-asiantuntija ja biohakkeri Teemu Arina.

Kuuntele jakso tästä

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kalaa, mutta sen saatavuus ja hinta koetaan ongelmalliseksi. Miksi suomalaisella kalalla menee niin huonosti? Missä viipyvät kaupan kalatuotteet? Miten hylkeet liittyvät asiaan? Tarvitaanko kalastaja-realitya nostamaan kalastamisen imagoa? Mikä on lähikaupan fiksuin kalavalinta? Ja miksi Noora kohkaa särkisäilykkeestä? Ossi visioi myyntiin kalajauhelihan.

Kuuntele jakso tästä

Kasvisten ja lihaa korvaavien tuotteiden myynti kasvaa kohinalla, mutta lihansyönti ei käänny laskuun. Ruokailutottumukset muuttuvat – niin myös makuaisti! Jaksossa Ossi ja Noora ruotivat, miten kasvishuuma vaikuttaa ravintoloihin ja kotikokkaamiseen. Mikä on käännyttänyt suomalaiset ja mitkä kasvispohjaiset tuotteet puuttuvat vielä kokonaan kaupan hyllystä? Kysymyksiin on vastaamassa myös vegemessujen perustaja Suvi Auvinen.

Kuuntele jakso tästä

Ruokakuplan avausjaksossa käsitellään ruokafaktaa ja fiktiota. Ketä tulisi uskoa terveysväittämien viidakossa? (Spoileri: ei ainakaan omaa kehoa tai uutisia!) Noora unelmoi raaka-ainefaktan saamisesta hevi-osastolle ja Ossi ihmettelee, miksei ranskalaisilla illallisseurueilla ole ruoka-aineallergioita? Jakson vieraana disruptiivisten teknologioiden erityisasiantuntija Lauri Reuter.

  • Noora Shingler on ekologiseen ja eettiseen kuluttamiseen keskittyvä toimittaja ja kulutuskriittisen Kemikaalicocktail-blogin perustaja. Shingler on aikaisemmin mm. työskennellyt YLE:n Kuningaskuluttaja-ohjelmassa, kosmetiikkakemikaalisovellus-CosmEthicsissa, sekä kirjoittanut bestseller-tietokirjan ruoka- ja kosmetiikkakemikaaleista.

  • Ossi Paloneva on itseoppinut villiruokakokki ja ruoka-alan yrittäjä. Paloneva on ollut mukana perustamassa Suomen ensimmäistä hävikkiruokaravintolaa, lähiruokaan keskittyvää EGG-pikaruokakonseptia, sekä pyörittänyt omaa VILLD-villiruokaravintolaansa. Työssään Paloneva keskittyy tulevaisuuden raaka-aineisiin ja ruoan ekologisuuteen.

Lisää aiheesta