Toivovatko lapset ruokapöytään aina pelkkää jauhelihaa? Näillä nikseillä lisäät ruokaan terveellisiä kasviksia - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Toivovatko lapset ruokapöytään aina pelkkää jauhelihaa? Näillä nikseillä lisäät ruokaan terveellisiä kasviksia

Kasviksia voi lisätä jauheliharuokiin vaivihkaa.

Kasviksia voi lisätä jauheliharuokiin vaivihkaa. Kokeile vaikkapa kaalia lihapullissa.

Aikuisille suositellaan päivässä puolta kiloa ja lapsillekin 200—250 grammaa kasviksia. Vältä taistelu ja nappaa vinkit, joilla kasvisten käyttö lisääntyy koko perheessä.

Jaa Somessa
Teksti
Marita Joutjärvi
Kuvat
Panu Pälviä

Jotta päivittäinen saantisuositus tulisi täytettyä, kannattaa kasviksia tarjota ihan jokaisella aterialla ja välipalallakin.

Näytä itse vanhempana hyvää esimerkkiä, niin pienet seuraavat perässä. Osallista pikkuväki niin ruoan suunnitteluun kuin sen valmistamiseenkin. Itse tehty maistuu aina paremmalta.

Älä masennu, jos uudet kasvikset aiheuttavat aluksi vastustusta. Kaikki vaatii totuttelua ja kärsivällisyyttä.

Tuunaa suosikkiruoat kasviksilla

Mieti ensin, mitkä ovat teidän perheenne takuuvarmat lempiruoat – sitten vain kasvislisävaihde päälle. Jos ykkösruoka on jauhelihakastike ja pasta, lisää kastikkeeseen pieniksi kuutioitua porkkanaa, palsternakkaa, lanttua tai paprikaa ja anna hautua pitkään pehmeäksi.

Sipulin vastustajille kannattaa hieno silppu ensin hauduttaa öljytilkassa ja lisätä vasta sitten esimerkiksi lihapullataikinaan. Sama sipulivinkki pätee makaronilaatikon valmistuksessa. Tästä lasten suosikista tulee tomaattimurskalla ja kasviksilla entistä maukkaampi ja värikkäämpi.

Lihapullataikinan voi höystää pinaattisilpulla tai hienoksi raastetuilla kasviksilla.

Lasagnen jauhelihakastikkeeseen sopii mainiosti esimerkiksi kesäkurpitsa-, munakoiso-, lehtikaali-, punajuuri- ja sienisilput.

Jos perhe pitää piirakoista, korvaa noin puolet taikinan rasvasta keitetyillä ja soseutetuilla kasviksilla, kuten porkkana- ja palsternakkasoseella. Täytteeseen voit pilkkoa jauhelihan oheen vaikka parsa- ja kukkakaalia, paprikaa ja tomaatteja.

Katso lisää vinkkejä arkiruokien tuunaukseen >>

Hämää ja vaihda liha kasviproteiineihin

Jos haluat tehdä täysin kasvispitoista ruokaa, joka muistuttaa jauhelihaversioita, kannattaa tarttua kasviproteiinivalmisteisiin. Harva edes erottaa, kun kastikkeen jauheliha onkin härkäpavuista tai kaurasta valmistettua jauhelihan kaltaista tuotetta.

Lihan korvaajia ovat myös soijasta valmistetut tuotteet, kuten tofu ja soijarouhe, quorn, tempeh, seitan sekä maitoproteiinista valmistettu ruokarae tai suikale.

Niiden lisäksi voit aina silputa tai raastaa ruokaan vielä kasviksia ja juureksia. Kasvispyörykät ja -pihvit ovat todella maukkaita. Kokeile eri kasvisyhdistelmiä, kuten kesäkurpitsa-purjoraastetta, jonka sidot munilla ja juustoraasteella. Tai sekoita porkkana-palsternakkaraasteen joukkoon soseutettuja kikherneitä.

Lindströmin punajuuriraastemassan voi höystää soseutetuilla pavuilla.

Tee vaihteeksi burgeritkin näillä punajuuri-papupihveillä. Murekemassa sopii myös uunikasvisten, kuten kesäkurpitsojen ja tomaattien, täyttämiseen.

Pizzan voit täyttää jauhelihan sijaan erilaisilla kasviksilla: kesäkurpitsa- ja porkkanalanteilla, kaalikukinnoilla ja erivärisillä paprikoilla.

5 vinkkiä — näin lisäät kasviksia lasten lautasille

  1. Helpota. Pese, kuori ja paloittele kasviksia valmiiksi. Asettele ne selkeästi ryhmiksi tai omiin pieniin kulhoihin. Porkkanat pitkittäin tikuiksi, kukka- ja parsakaalit pieniksi kukkanupuiksi, kurkku tangoiksi ja retiisit puolipalloiksi. Tarjoile erivärisiä kasviksia.
  2. Yksinkertaista. Lapset pitävät selkeydestä. Salaatiksi sekoitetut ainekset eivät ehkä kelpaa, mutta erikseen tarjottuna ne maistuvat paremmin. Tee esimerkiksi alkupalaksi kasvisvartaita. Pujota grillitikkuun kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, paprikasuikaleita, omenapaloja tai mandariinilohkoja. Väliin voi sujahtaa herne, maissinjyvä tai persiljatupsukin. Näin vartaasta napsien kasvis kavereineen sujahtaa pikku suuhun.
  3. Kokeile uutta. Viileys ja rapeus viehättävät pientä kasvispureskelijaa. Pelkkä salaattikin maistuu huomattavasti paremmin, kun purat esimerkiksi jäävuorisalaatin kylmään veteen ja lisäät perään jääpaloja. Linkoa salaatti kuivaksi ja tarjoile heti.
  4. Hassuttele. Tehkää yhdessä kasvispaloista hauskoja voileipiä: porkkanaraastetta hiuksiksi, herneitä silmiksi, paprikasta suu ja korvat ja salaatista röyhelöpaita kirsikkatomaattinapein. Katso vinkit hassuihin kasvisherkkuihin >>
  5. Lisää vaivihkaa. Lisää raakoja tai kypsiä kasviksia vaivihkaa raasteena tai pieninä paloina jauhelihamurekkeeseen tai suolaisen pannarin taikinaan. Tee pesto herneistä ja sekoita pastaan. Sosekeitto on oiva tapa ujuttaa ruokaan monenlaista kasvista. Kokeile vaikka kukkakaali-kesäkurpitsa- tai tomaatti-linssikeittoa.

Oletteko kokeilleet näitä kasviksilla höystettyjä jauhelihaherkkuja?

Tiesitkö nämä?

Julkaistu: 3.9.2019
Muokattu: 30.9.2019
Jaa Somessa