Hurmaavat kristallipullat | Leivonnaiset | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Hurmaavat kristallipullat

Hurmaavat kristallipullat

timer-iconUseita tunteja
Fork and knife
16 Kappaletta
Fork and knife
16 Kappaletta
Vaniljaiset kristallipullat vievät kielen mennessään herkullisella maullaan ja kauniilla ulkonäöllään. Meheviin pulliin käytetään taikinanesteeksi vaniljakastiketta. Kaunis sokeripinta viimeistelee kierteiksi kieputetut kahvipöydän prinsessat. Juurimenetelmällä pullat valmistuvat nopeammin.

Ainekset

taikinajuuri

2 1/2 dl
(1 prk) vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa)
11 g
(1 ps) kuivahiivaa
1 1/2 dl
vehnäjauhoja (puolikarkeita)

taikinan loput ainekset

1 kpl
kananmuna
1/2 dl
sokeria
2 tl
kardemummaa
3/4 tl
suolaa
4 - 5 dl
vehnäjauhoja (puolikarkeita)
50 g
voita tai margariinia

täyte

50 g
voita tai margariinia
2 rkl
sokeria
1/2 rkl
vaniljasokeria

pinnalle

50 g
voita tai margariinia
1 dl
sokeria (erikoishienoa)
1 rkl
vaniljasokeria

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Lämmitä vaniljakastike hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva vaniljakastikkeeseen. Sekoita joukkoon 1,5 dl vehnäjauhoja.

11 g
(1 ps) kuivahiivaa
1 1/2 dl
vehnäjauhoja (puolikarkeita)
2 1/2 dl
(1 prk) vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa)
2

Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esimerkiksi kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.

3

Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.

50 g
voita tai margariinia
4 - 5 dl
vehnäjauhoja (puolikarkeita)
3/4 tl
suolaa
2 tl
kardemummaa
1/2 dl
sokeria
1 kpl
kananmuna
4

Pehmennä täytteen rasva. Mausta täytteen sokeri vaniljasokerilla. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta noin 40 x 40 cm levy. Levitä rasva tasaisesti levyn pinnalle esimerkiksi sudin avulla. Ripottele päälle sokeri-vaniljasokeriseos. Taita levy kahtia ja leikkaa poikittain noin 2 cm levyisiksi nauhoiksi. Käännä nauhat kierteisiksi pöytää vasten molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin. Kiepauta kierteiksi siten, että nauhojen päät jäävät piiloon. Nosta pellille leivinpaperin päälle.

1/2 rkl
vaniljasokeria
2 rkl
sokeria
50 g
voita tai margariinia
5

Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.

6

Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia. Sulata pinnalle tuleva rasva. Mausta sokeri vaniljasokerilla. Voitele hieman jäähtyneet pullat ja pyöräytä pinta sokeri-vaniljasokeriseoksessa.

1 rkl
vaniljasokeria
1 dl
sokeria (erikoishienoa)
50 g
voita tai margariinia

Vinkki: Jos pakastat pullat, voitele ja sokeroi ne vasta pakastuksen jälkeen. Kanelikristallipullat valmistuvat lisäämällä täytteeseen kanelia. Kookosversion saat lisäämällä täytteeseen kookoshiutaleita.

Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 23.12.2019
Muokattu: 31.8.2020

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

930

222

9,1 g

5,2 g

30,1 g

10,9 g

0,9 g

4,6 g

0,5 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

2,5 dl (1 prk) vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa),

2 tl kardemummaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli