Maalaisleipä - Yhteishyvä

Maalaisleipä

???
Kappaleita
2
Jaa Somessa

Ainekset

3 dl
Vettä
4 rkl
Fariinisokeria
1 dl
Grahamjauhoja
1 kpl
Kuivahiivaa
6 dl
Vehnäjauhoja
1 tl
Suolaa
2 tl
Oliiviöljyä

Näin teet

1

Mittaa kädenlämpöinen vesi, sokeri ja grahamjauhoihin sekoitettu hiiva kulhoon ja sekoita. Anna seisoa 10 minuuttia, kunnes seos kuplii. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista ja suola. Lisää loput jauhoista ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai noin 4 minuuttia yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja on kimmoisaa. Öljyä iso kulho ja nosta taikina kohoamaan 1,5 tunniksi peitettynä. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat jauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri rullalle jättäen saumapuoli alaspäin. Anna kohota puolisen tuntia. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Nosta uunin pohjalle uunivuoallinen vettä, jotta ilma uunissa on kosteaa ja leipä saa rapean pinnan. Nosta toinen pelti kuumenemaan uuniin. Siirrä leivät kuuman pellin päälle ja vedä terävällä sahalaitaisella veitsellä viillot pintaan. Poista uunista vesivuoka. Paista leipiä 10 minuuttia ja käännä lämpö sitten pois päältä. Anna kypsyä jälkilämmössä vielä 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Resepti
Katri Schröder
Kuvat
Timo Viljakainen ja Reeta Viljakainen
Julkaistu: 25.9.2010
Muokattu: 15.11.2018
Jaa Somessa