4 hyvää syytä nauttia lokakuusta: ahven, siika, kuha ja muikku ovat sesongin parhaat kalat | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

4 hyvää syytä nauttia lokakuusta: ahven, siika, kuha ja muikku ovat sesongin parhaat kalat

Valkosipuli-yrttiahvenet

Kylmyydellä on puolensa; kalaherkuttelun kekri koittaa lokakuussa. Kotimaiset kalat ovat parhaimmillaan kylmän veden aikaan. Tutustu sesongin kaloihin ja kalaresepteihin.

Jaa Somessa
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä

Ahven

Ahventa arkeen! Suomen kansalliskala ahven on vähärasvainen ja kiinteä. Valitse kalan koko käyttötarpeen mukaan: pienet keittoon tai liemeen, keskikokoiset pannulle, suuret fileoitavaksi.

Siika

Saletisti suosittu! Kalastajien suosikki aiheuttaa tutkijoille päänvaivaa monimuotoisuudellaan ja useilla alalajeillaan. Syömäri ei siian sävyjä säikähdä, vaan se sujahtaa suuhuun savustettuna, paistettuna, grillattuna tai graavattuna.

Kuha

Kiinteälihainen ja juhlava kuha sopii myös arkikokkailuun. Mieto kala rakastaa mausteita. Kokeile kuhaa patoihin ja kastikkeisiin tai täytä kokonainen kuha pekoni-tomaattiseoksella ja anna muhia uunissa.

Muikku

Hymy korviin! Yritä sanoa "muikku" hymyilemättä. Sisävesiemme salattu aarre on siian sukulainen ja sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Pyöräytä muikut ruisjauhoissa ja paista pannulla. Ripaus suolaa ja ääntä kohti.

Miksi puhutaan sesonkikalasta?

Satokausikasvisten tapaan myös pyydetyllä kalalla on omat kautensa.

"Eri kalalajeilla on omat sesonkinsa, jolloin niiden saatavuus tuoreena on varmempi. Kalasaalis ja sen laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kala liikkuu. Esimerkiksi jäätilanne vaikuttaa talvella ja keväällä.

Kesällä veden lämpötila määrittää, milloin esimerkiksi ahvenet ja hauet ovat parhaimmillaan. Kuhaa saa yleensä parhaiten alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen kertoo.

Kauppojen sesonkikalajulisteet kertovat, mikä kala on sesongissa juuri nyt.

"Sesongissa oleva kala on tuoreinta ja parasta kalaa, mitä kaupasta saa."

Jos haluat valita vastuullisesti kalaa, suosi sesonkikalaa. Lue lisää vastuullisista kalavalinnoista >

Lisää kalajuttuja

Julkaistu: 1.10.2019
Muokattu: 1.10.2019
Jaa Somessa