5 ideaa lauantailohelle – näillä kuorrutteilla lohifilee hurmaa takuuvarmasti | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yrtti-sinappikuorrutettu uunilohi

5 ideaa lauantailohelle – näillä kuorrutteilla lohifilee hurmaa takuuvarmasti

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 14.1.2020
Muokattu: 31.8.2020
Lauantai – mikä ihana syy nauttia lohta! Uunilohen voi juhlistaa lauantaihin sopivaksi värittämällä pinnan punaiseksi, mehevöittämällä kasviksilla tai ripottelemalla päälle rapean kerroksen pähkinäistä mausteseosta.

Rubiininpunainen juhlapuku

Väritä kala vihreäksi tai punaiseksi. Helpoimmillaan kuorrutat fileen valmiilla pestokastikkeella tai punajuurisoseella, johon sekoitat pehmeää vuohenjuustoa tai murennettua sinihomejuustoa. Myös tomaattimurska ja aurinkokuivatut tomaatit tuovat väriä ja makua fileeseen.

Juhlavan, punaisen rubiinipinnan teet granaattiomenansiemenistä. Soseuta osa siemenistä mausteiden kanssa tahnaksi, levitä se lohelle ennen uunia ja ripota loput mehukkaat siemenet kypsän kalan päälle.

Mehevä kasvispeitto

Kun on oikein kiire, uunilohen kuorrutteeksi riittää pesty ja viipaloitu sitruuna. Kokeile myös makeampaa appelsiinia tai mandariinia – tai kaikkia yhdessä.

Hedelmillä ja kasviksilla peitelty uunilohi pysyy pintaa myöten mehukkaana. Myös monet kasvikset ovat omiaan lohen peitoksi.

Alkukesästä kalan päälle voi järjestellä vaikka tuoreet vihreät parsat – halutessasi ilmakuivattuun kinkkuun käärittyinä.

Testaa myös tuorejuustolla sivelty ja kesäkurpitsaviipaleilla peitelty, lohkeavan mehevä lohifilee.

Rouskuva pinta

Rapeat kuorrutteet toimivat hienosti pehmeälihaisen lohen makupareina. Mantelit ja pinjan-, auringonkukan- tai seesaminsiemenet tuovat ruokaan kivan suutuntuman.

Ripota niitä sellaisenaan kalan päälle tai levitä kalalle ensin kerros tuorejuustoa tai kermalla notkistettua fetajuustoa.

Kokeile myös dukkah-mausteseoksella kuorrutettua uunilohta, jossa paahdetut hasselpähkinät ja mantelit maustetaan korianterilla ja juustokuminalla.

Pirteä yrtti-sinappihuntu

Tiesitkö, että lempeä lohi rakastaa sinappia ja yrttejä? Graavilohen kastikkeesta tuttu tillin ja sinapin yhdistelmä toimii myös uunilohen päällä.

Kun lisäät mukaan vielä reilusti basilikaa ja sitruunaa, niin arkiruoka tavoitteleekin juhlaruoan paikkaa. Sivele fileelle ensin muutama lusikallinen sinappia ja soseuta sitruunamehusta, rypsiöljystä, tillistä ja basilikasta tahna, jolla peittelet lohen ennen uuniin laittamista.

Makukerros taikinan alla

Jos haluat maustaa uunilohen sipulilla tai valkosipulilla, ota avuksi taikinatakki.

Sipulit, yrtit ja muut makuaineet saavat muhia lohen kanssa paahtumatta liian kuiviksi, kun peittelet ne ohueksi kaulitulla lehti- tai voitaikinalla. Sivele pinta kananmunalla ja paista kauniin ruskeaksi.

Taikinan alle voit piilottaa myös fenkolia, purjoa, keitettyä kananmunaa, oliiveja tai katkarapuja.

Katso lisää herkullisia lauantailohi-ideoita

Lisää aiheesta