Bongaa kaupoista harvinaisen värisiä satokausikasviksia - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Bongaa kaupoista harvinaisen värisiä satokausikasviksia

Joulukuun satokausikasvikset

Pinkkiperuna, väriporkkana, punainen päärynä... Joulukuun satokausikasvikset ovat pirteänvärisiä. Lue, miten voit hyödyntää sesongin herkkuja joulupöydässä.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Pinkkiperuna

Kuin karkki perunapussissa. Voi suloisuus, mikä peruna! Luontaisesti pinkit perunat ovat herttaisen punaisia päältä ja sisältä. Ne sopivat muiden perunoiden tapaan kaikkeen ruoanlaittoon.

Uppopaista hauskat pinkit ranskanperunat tai tee punainen perunasalaatti, joka sopii vaikka rosollin paikalle joulupöytään.

Lanttu, Suomi

Rakas raikas räätikkä. Lanttu eli räätikkä tai räätikäs on Pohjolan oma juures – nauriin, kaalin ja rapsin rouskuva yhdistelmä, jonka kirpakka maku tulee lantun sisältämästä sinappiöljystä.

Yllätä jouluvieraat kaurajuomaan tehdyllä pehmeänmakuisella lanttulaatikolla tai kokonaisella lanttupaistilla.

Punajuuri, Suomi

Perinteikäs talvijuures. Sydäntalven herkkuihin kuuluvat tummat ja täyteläiset punajuuret. Jouluksi ne keitetään rosolliin ja nautitaan lohen kanssa. Pakkaspäivinä herkutellaan borssikeitolla ja uunipunajuurilla, jotka kypsyvät ihaniksi suolapedillä. Punajuuri on mainio aines myös leipä- ja kakkutaikinoissa.

Väriporkkanat, Suomi

Kirjava porkkanaperhe. Tiesitkö, että oranssi porkkana on valkoisen ja violetin jälkeläinen? Näistä keskenään hieman erimakuisista väriporkkanoista teet hauskat raidalliset uuniruoat ja iloisenkirjavat raasteet.

Kun kypsennät porkkanat keittämällä, kiehauta violetit erikseen, koska ne päästävät väriä.

Persimon

Ainutlaatuinen makupala. Kun etsit monipuolista hedelmää, poimi mukaasi persimoneja! Paloittele niitä salaatteihin, lisää lämpimiin ruokiin, leivonnaisiin ja smoothieen. Maistuva joululahjavinkki on kanelilla maustettu persimonhillo. Yhteishyvän verkkosivuilta löydät persimonreseptejä myös hakusanalla sharon.

Klementiini

Supersuosittu pikkusitrus. Klementiini on Suomen suosituin pikkusitrus. Sen kuori irtoaa helposti eikä siinä ole juuri lainkaan siemeniä, joten klementiineistä on helppo popsia talven C-vitamiinit!

Kuori ja viipaloi niitä myös leivonnaisiin, juomiin ja jälkiruokiin. Tee vaikka raikas tuorehedelmäkeitto riisipuuron pariksi.

Granaattiomena

Hehkuvia hedelmähelmiä. Granaattiomenan siemenet ovat koristelijan unelma. Irrotat ne kätevästi koputtelemalla halkaistun hedelmän kuorta kulhon päällä.

Ripota siemeniä salaattiin tai kokkaa komea rubiinilohi ja kuorruta kakku juhlavaksi granaattihelmillä. Siemenet ovat raikas lisä myös jouluisessa boolissa.

Punainen päärynä

Aromikas punaposki. Sesongin helpoin jälkiruoka on makea ja mehevä punainen päärynä. Nauti sellaisenaan, paloittele hedelmäsalaattiin ja leivo päärynäpiiras vaihteeksi punaisista hedelmistä.

Punaiset päärynät tuovat makeutta ja väriä myös suolaisiin ruokiin ja sopivat hienojen hillokkeiden raaka-aineeksi.

Omena Santana, Suomi

Suomalainen jouluomena. Omenasato huipentuu joulunpunaiseen Santanaan. Mausteisen täyteläisinä ne sopivat hienosti juustotarjottimelle. Tee myös huurteisia lumiomenia: sivele pintaan kananmunan valkuaista ja kuorruta erikoishienolla sokerilla. Jotkut omenalle allergiset voivat syödä vähäproteiinista Santanaa.

Lue myös

Julkaistu: 29.11.2018
Muokattu: 23.10.2019
Jaa Somessa